maritbet girişmaritbet
Konut kredisindeki faiz artışları piyasaya nasıl yansıyacak?

Konut kredisindeki faiz artışları piyasaya nasıl yansıyacak?

İstanbul Avrupa yakasında yeni konut projeleri arka arkaya görücüye çıktı

2011 yılından beklentiler büyüktü. Seçim yılı olmasına rağmen firmalar tüm hazırlıklarını yapmıştı. Kıran kırana ihaleler ve arsa arayışlarının ardından projeler hazırlandı. Satış ofisleri süslendi, dayandı döşendi. Bazı projeler sessiz sedasız, bazıları ise gösterişli toplantılarla satışa çıktı. Bazı firmalar çok daha büyük ölçekli projeler açıkladı.

Özellikle İstanbul Avrupa yakasında yeni konut projeleri arka arkaya görücüye çıktı. Hatta tozlu raflarda bekleyen projeler tekrar masaya yatırıldı.

Aslında konut kredisi faizlerinin yükseldiği ana kadar her şey yolunda gidiyordu. Tüm bu gelişmeler konutun 2011'de altın olmasa bile gümüş çağını yaşayabileceğinin sinyaliydi.

Firmaların düzenlediği çok cazip kampanyaların yanı sıra fiyatların da uygun olması piyasada belli oranda bir hareketlilik yaratıyordu.

Fakat geldiğimiz şu noktada kredi faizlerinde belli oranlarda yükselme oldu. 100 bin liralık kredilerin toplam geri ödeme miktarı yaklaşık 5 bin lira arttı. Bu da konut alıcıları için ağır maliyetler oluşturdu. Faizlerin daha fazla yükselmesi durumunda ise bu yük konut alıcılarının sırtında daha da ağırlaşacak ve muhtemelen konut satışları azalacaktır. 

Şu anki oranlar piyasayı çok fazla tedirgin etmese bile, asıl olarak ‘faizler daha da yükselecek mi?' endişesi sektörde belirsizlik yaratıyor.

Merkez Bankası'nın faiz artırımını bilerek yaptığı ve konut kredilerini kontrol altında tutmaya çalıştığı ifade ediliyor.  Eğer durum böyleyse konut kredi faizlerinde temkini elden bırakmak istemeyen Merkez Bankası, kredi faizlerini, belli bir seviyede tutacaktır.  Merkez Bankası'nın bu endişesine katılmamak mümkün değil. Çünkü bir dönem önüne gelene, neredeyse hiçbir koşul aramadan kredi veren bankaların olduğunu herkes biliyor. Bu da piyasada riskli bir yapı oluşturuyordu.

İnşaat firmaları ise bu döneme tamamen hazırlıksız yakalanmadı. Eskiye göre mali yapılarını güçlendiren birçok firma kendi finansman sistemini devreye sokabilecek güce sahip. Zaten çoğu kendi ödeme planını uyguluyordu. Ama bu noktada çok dikkatli davranmak ve konut alacak firmaya çok dikkat etmek gerekiyor.

Aksi durumda tercihte yapılacak bir hata bize pahalıya patlayabilir. Bunun için daha önceki konutlarını zamanında teslim etmiş ve inşaat kalitesi iyi olan firmaları tercih etmek gerekiyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

3,15 milyar TL’lik konut kredisi alacağı menkul kıymetleştirildi
  • 12.12.2018 18:11

3,15 milyar TL’lik konut kredisi alacağı menkul kıymetleştirildi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Türkiye Sermaye Piyasaları Birilği'nin ...

Paşa Karadeniz sektördeki gelişmeleri değerlendiriyor
  • 09.04.2012 10:43

Paşa Karadeniz sektördeki gelişmeleri değerlendiriyor

Karden İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Paşa Karadeniz, inşaat sektörünü ve konut k ...

Çetin Altay, Cihangir'den Bahçeşehir'e taşındı!
  • 03.07.2021 16:43

Çetin Altay, Cihangir'den Bahçeşehir'e taşındı!

Ünlü oyuncu Çetin Altay, uzun yıllar yaşadığı Cihangir bölgesinden Bahçeşehir'e ...

Türkiye'nin Otomobili TOGG'a bir ödül daha!
  • 19.04.2021 09:15

Türkiye'nin Otomobili TOGG'a bir ödül daha!

TOGG mobilite alanında iF Tasarım Ödülü'nü alan ilk Türk markası oldu. ...

Bakan Kasapoğlu, Bitlis 8 Ağustos Stadı'nı inceledi
  • 19.03.2021 16:15

Bakan Kasapoğlu, Bitlis 8 Ağustos Stadı'nı inceledi

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Bitlis'te önemli spor yatırıml ...