maritbet girişmaritbet
Konut kredisi kullanacakların dikkatine!

Konut kredisi kullanacakların dikkatine!

İlkbahara girerken bankaların sunduğu cazip kampanyalar ve kredi ürünleri gerçekten avantajlı mı? Kampanyalara katılmadan veya kredi kullanmadan önce nelere dikkat etmek gerekiyor?

Günümüz piyasa koşullarında tüketicilerin finansal konularda daha bilinçli davranması gerekiyor. Finansal ürünler hakkında temel bilgilere sahip olmak bile tüketicileri uğrayabilecekleri zarardan koruyor. Örneğin, tüketiciler kampanyaların detaylarını incelemedikleri ya da finansal piyasalardaki değişimleri iyi göremedikleri için avantajlı olduğunu düşündükleri kampanyalardan maddi kayıplara uğrayarak ayrılabiliyor. Bu durumun önüne geçmek ve ihtiyaçları daha rahat karşılamak için bazı temel noktalarda daha dikkatli olunması gerekiyor. HürriyetKıyasla.com analisti Cem Tutkun, temel noktaları değerlendirdi.


+Kampanyanın somut olarak ne vadettiği ve kampanya koşulları net olarak anlaşılmalı, belirsiz ifadeler mutlaka açıklığa kavuşturulmalıdır.


+Finansal ürünlerdeki masraflar, komisyonlar, yıllık aidat, vergiler ve kampanya detayları dikkatle okunarak incelenmelidir. 


+Bankaların kampanyaların aktive olması için sizden almanızı zorunlu tuttuğu yan ürünlerin (harcama yapma zorunluluğu, otomatik ödeme talimatları, sigorta, aidat...) ileriki zamanlarda size artı masraf yükleyip yüklemeyeceği düşünülmelidir.


+Kampanya başladıktan sonra, kampanya koşullarını yerine getirememeniz ya da yapmanız gereken ödemelerin (aidat, yıllık ücret, kredi ödemesi...) aksatılması durumunda ne tür yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceğiniz bilinmelidir.


+Tüketici finansal ürünleri seçerken doğru karşılaştırma kriterlerini kullanmalı ve genel ekonomik göstergelere bakarak kararını vermelidir.


+Finansal ürünlerin de kar amacıyla piyasaya sürüldüğü unutulmamalıdır.


+Bu kriterlerle dikkat edildiğinde ihtiyacınız olan finansal kaynağın faiz ve komisyon ödemeleri sizi zarara uğratmayacak; birikimlerinizin artmasına, harcarken kazanmanıza ve ihtiyaçlarınızın karşılanmasına faydalı olabilecektir. 


+Kredi kullanacaklar elini çabuk tutmalı


+Bu dönemde evlilik, tatil veya taşıt almak için kredi çekmeyi düşünenlerin elini çabuk tutmaları gerektiğini genel ekonomik göstergelere bakarak söyleyebiliriz. Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıkları arttırma kararı ile Nisan ayından itibaren faiz oranlarında bir artış yaşanacağı bekleniyor. Kredi ürünlerini karşılaştırırken bakmanız gereken en önemli kriter ise toplam yapacağınız ödeme veya Yıllık Maliyet Oranı (YMO) olmalıdır. 


+HürriyetKıyasla.com gibi tarafsız karşılaştırma sitelerindeki açık rekabet ortamı ise bankaların daha uygun faiz oranları belirleyerek rakiplerinin önüne geçmesine olanak tanıyor. Bu anlamda tüketicilerin karar vermeden önce mutlaka bu internet sitelerinden faydalanmasını öneriyoruz.

Bu kriterlere göre son dönemde en çok aranan 10.000 TL 24 ay vadeli tüketici kredilerinde YMO kıyaslaması yaparak seçeceğimiz piyasadaki en düşük oranlı kredi ile (YMO kıyaslaması yapmadan seçeceğimiz piyasadaki en yüksek oranlı krediye kıyasla) toplam ödemede 1.469,36 TL kazanç elde edebiliriz.


*www.hurriyetkiyasla.com üzerinden 29 Mart 2011 tarihli banka kredi oran ve masraflarına göre hesaplanmıştır.

 

Kaynak: Hurriyet Emlak Yaşam Eki

  • Etiketler:

Yorum Yaz