maritbet girişmaritbet
Konut kredilerinde faiz indiriminin sarı ışığı yandı

Konut kredilerinde faiz indiriminin sarı ışığı yandı

Piyasalarda esen iyimser rüzgarın konut kredilerinde de faiz indirimini getirmesi bekleniyor. Bankacılar konut kredilerinde yüzde 0.70’li seviyelere kadar bir indirimin yaşanacağını belirtirken, “Merkez Bankası’nın faiz indirimi de bu beklentiyi güçlendirdi” yorumunu yapıyor


Kaynak:  Esra Sahici / Hürriyet Emlak

 
Piyasalarda esen iyimser rüzgarın konut kredilerinde de faiz indirimini getirmesi bekleniyor. Bankacılar konut kredilerinde yüzde 0.70'li seviyelere kadar bir indirimin yaşanacağını belirtirken, “Merkez Bankası'nın faiz indirimi de bu beklentiyi güçlendirdi” yorumunu yapıyor. Referandumun ardından piyasalarda esen iyimserlik ve Merkez Bankası'nın faiz indirimi bankacıların elini rahatlattı. Sektörde tüketici kredileri faizlerinde indirimler beklenirken gözler konut kredilerine çevrildi. Birçok bankacı konut kredilerinde yüzde 0.70'li seviyelere kadar bir indirim gündeme gelebileceği yorumunu yaparken, yıl sonuna kadar gayrimenkul fiyatlarında da artış yaşanacağını vurguladı.
 
Referandumun ardından
12 Eylül'de gerçekleştirilen referandumdan beklentilerin üzerinde gelen ‘evet' oyu piyasalarda erken seçime ilişkin endişeleri ortadan kaldırdı. Özellikle 2011 seçiminde yine güçlü bir tek partinin geleceği beklentisini fiyatlamaya başlayan piyasalarda İstanbul Menkul Kıymetler Borsası rekor üzerine rekor kırmaya başladı ve tarihinde ilk kez 64 bin puanı aştı. Döviz piyasasında ise dolar 1.49-1.50 lira bandı arasında hareketsiz kalırken bono piyasasında aşağı yönlü seyir hakim oldu.
 
 
Merkezin sürpriz faiz indirimi
Piyasalarda esen bu olumlu rüzgara birde Merkez Bankası'ndan gelen güçlü sinyal eklenince finans kesimi tüm hesaplarını yeniden yapmaya başladı. Özellikle Merkez Bankası'nın faiz indiriminin ardından önümüzdeki dönemde bono faizlerinin yüzde 7 seviyelerine gerileyeceği beklentisi bankaların elini rahatlatırken, mevduat faizlerinde de düşüş öngörüsünde bulunuluyor.
 
 
Faiz indirimi gelebilir
Yaşanan bu gelişmeler paralelinde özellikle yaz aylarında durgun bir seyir içinde olan konut kredilerini hareketlendirmesi bekleniyor. Bankacılar konut kredi faizlerinde aşağı yönlü bir hareketin kaçınılmaz olduğu görüşünü savunurken önümüzdeki döneme ilişkin konut kredilerine yönelik beklentiler şöyle sıralanıyor:

* Öncelikle Bono faizlerinde aşağı yönlü bir seyir oluşabilir
* Ardından mavduat faizlerinde bir gerileme yaşanır.
* Bankalar kredilere uyguladıkları faizlere yönelik yeni bir maliyet hesabı yapar
* Konut kredilerinde yüzde 0.70'li seviyelere kadar bir gerileme görülebilir

Faiz düşerken konut fiyatları yükselir
Konut kredi faizlerindeki seyir ile gayrimenkul fiyatları arasında ters bir orantı bulunuyor. Konut kredilerinin yüksek seyrettiği dönemlerde gayrimenkul fiyatlarının cazip olduğu vurgulanırken, faizlerdeki düşüşle birlikte gayrimenkul fiyatlarının da hareketlendiğine dikkat çekiliyor. Önümüzdeki dönemde yüzde 0.70'li gibi bir konut kredi faizinin gündeme gelmesiyle konut fiyatlarında da artış yaşanabileceği hatırlatılıyor.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz