maritbet girişmaritbet
İlk konutunu alacaklar ikiye katlandı

İlk konutunu alacaklar ikiye katlandı

500-600 lira kira ödeyen kişiler, 10-15 yıl vadeli krediye başvurup şu an ödediği kiranın biraz üzerinde bir tutar koymayı göze alıp, fiyatı 80 bin ile 200 bin lira arasında değişen bir sitede oturmak istiyor

Geçen yılı yüzde 34.5 büyüyerek 57 milyar TL ile kapatan konut kredisi stoğunda bu yıl rekor büyüme bekleniyor. Konut kredilerindeki artışın bu yıl yüzde 25-30'u bulacağını söyleyen konut finansman kuruluşu DD Mortgage'ın Genel Müdürü Murat Aysan, kredi stoğunun bu yıl 74-75 milyar TL'yi yakalayarak bir rekora imza atacağını açıkladı.

Sektörün en durgun geçen aylarından biri olan Ocak ayında bile kredilerde gerçekleşen yüzde 2.2'lik büyümeyi bunun en büyük kanıtlarından biri olarak gösteren Aysan, bu yıl özellikle yeni verilen konut kredisi tutarındaki büyüme potansiyeline dikkat çekti. İlk evini alacak kişilerin kredi başvurusunda 2 yılda 2 katlık bir artış gerçekleştiğini vurgulayan Aysan, “DD Mortgage özelinde 2 yıl önce ağırlıklı olarak yatırımcılar bize başvuruyorken, şimdi başvurularımızın yüzde 65'i-70'i ilk evini alacaklardan geliyor. 2 yıl önce bu oran yüzde 25-30'lardaydı, piyasada da bu rakamların oluştuğunu gözlemliyoruz. Bu müthiş bir gelişme. Bu yıl ilk evini alacak kitlede önemli miktarda bir artış olacak” dedi.

Yeni verilen konut kredisi tutarının 28 milyar TL'ye ulaştığını, bu rakamın bu yıl 32-35 milyar TL'ye kadar yükseleceğini kaydeden Aysan, “Talepte ağırlıkla gözlenen eğilim, Beylikdüzü, Esenyurt, Halkalı, İkitelli, Pendik, Kurtköy, Kartal, Ümraniye ve Gaziosmanpaşa'da fiyatı 80 bin ile 200 bin lira arasında değişen, ortalama tutarı 120 bin lira olan daireleri projeden veya 2'nci elden almak. Bu talep de firmaları daha çok bu bölgelerde, bu fiyat düzeyinde proje geliştirmeye itiyor, satış ofisleri, ürün, fiyatlar, konut kredi seçenekleri buna göre yeniden organize oluyor” diye konuştu.

500 lira kira ödeyen de başvuruyor

İlk evini alacak kişilerin başvuru talepleriyle ilgili bilgi veren Aysan, şöyle devam etti: “Örneğin özellikle 500-600 lira kira ödeyen kişiler, 10-15 yıl vadeli krediye başvurup şu an ödediği kiranın biraz üzerinde bir tutar koymayı göze alıp, Beylikdüzü, Esenyurt, Halkalı, İkitelli, Pendik, Kurtköy, Kartal, Ümraniye ve Gaziosmanpaşa'da fiyatı 80 bin ile 200 bin lira arasında değişen bir sitede oturmak istiyor. İkinci olarak bu bölgelerde zaten evi olanlar var ancak evleri çok eski. Onlar da bu bölgelerden ev almak istiyor. Anadolu'dan gelip İstanbul'a yerleşmek için ilk evini almayı amaçlayanlar da var. Özellikle bu yıl ilk evini alacaklara yönelik hazırlanan çok özel kredi seçenekleri gündeme gelecek.”

Kaynak: Vatan

  • Etiketler:

Yorum Yaz