maritbet girişmaritbet
Ali Babacan: Varlık kiralama şirketi çok sağlam hukuki altyapıya sahip!

Ali Babacan: Varlık kiralama şirketi çok sağlam hukuki altyapıya sahip!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Torba Yasa Tasarı ile tartışmalı hale geldiği ileri sürülen varlık kiralama şirketlerinin, sağlam bir hukuki altyapısı bulunduğunu bildirdi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Hazine Müsteşarlığı tarafından kurulan varlık kiralama şirketinin dünya örneklerinden çok daha sağlam bir hukuki altyapıya sahip olduğunu belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi'nin kredi derecesi ne ise bu şirketin de kredi derecesi bu. Hukuki zemini sağlam olmasa bu noktaya gelmesi mümkün değil. Milyar dolarlardan bahsediyoruz yatırımcı sağlam  görmese gelmezdi" dedi.

Babacan, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı'nın Plan Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında muhalefet partilerinin, 'Varlık Kiralama Şirketinin' "hukuksuz ve sanal olduğu, tescilinin bulunmadığı" yönündeki eleştirileri yanıtladı. 2012 yılında yapılan yasal düzenlemelerle hem özel sektörün hem Hazine Müsteşarlığı"nın kira sertifikası çıkarması için yasal çerçeveyi oluşturduklarını kaydeden Babacan, dünyada son 10 yıldır uygulanan yeni bir finansman modeli olduğunu global ihraçların 2012 yılında 120 milyar dolara ulaştığını şimdiye kadar da bu tür ihraçların toplamının 400 milyar dolara ulaştığını söyledi. Babacan geçen yıl çıkarılan kanun  çerçevesinde Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama AŞ.'nin kurulduğunu, ana sözleşmesinin Hazine içinde yapılan onay  işlemi ile şirketin tüzel kişiliğinin oluştuğunu söyledi. Babacan, "Burada tescil konusu, TTK'ya tabi şirketlerin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından tescil edilmesi ile karşılaştırılıyor orada tescil edilmezse  bu şirket olmaz diye bir anlayış var. Ancak bu şirket Hazine Müsteşarlığının yüzde 100 sahibi olduğu, kayda alınması da yine Hazine Müsteşarlığı bünyesinde ve Hazinenin bağlı olduğu bakan tarafından yapılıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının nasıl bir yetkisi varsa burada da tescil bu şirkete özel, kanundan alınan yetkiyle Hazine Müsteşarlığı tarafından tescil edilmiş ve kurulmuş oluyor" dedi.
 
Geçin yıl 1.5 milyar dolar dışarıya 3.1 milyar lira iç piyasaya ihraç yapıldığını kaydeden Babacan, bunlar yapılırken, uluslararası hukuk kuruluşları tarafından, bütün belgelerin, şirketin ana sözleşmesi dahil, incelenerek, hem hukuki hem ticari perspektifi hem de yatırımcıların hassasiyetine uygun olup olmadığına ilişkin raporlamaların yapıldığını kaydetti. Muhalefetin endişelerini haklı bulduğunu belirten Babacan, şirketin, hem kuruluş şekli hem de mevzuatının bu işe özel olduğunu kaydetti. Babacan, "Yeni bir KİT oluşturmak istemedik, kira sertifikası ruhuna uygun minimum bürokrasi ve maliyetle kurulan bir sistem, ama 5 kişilik bir yönetim kurulu da oluşturabiliriz. Mümkünse, Ticaret Sicil Gazetesi'nde yayınlayabiliriz. Ana sözleşmesindeki değişiklikler oluyorsa ticaret sicilinde yayınlanır ya da Hazine Müsteşarlığın web sitesinde ilan edebilir. Çünkü ne kadar şeffaflık olursa, aleni olursa o kadar çok talep görecektir" dedi.
 
 Canan SAKARYA/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ali Babacan: Gayrimenkule gölge etmeyin!
  • 09.05.2015 16:41

Ali Babacan: Gayrimenkule gölge etmeyin!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, GYODER'in Balıkesir'de gerçekleştirdiği 7. Geli ...

Ali Babacan MIPIM'de Türk firmaların standlarını dolaştı!
  • 14.03.2013 17:28

Ali Babacan MIPIM'de Türk firmaların standlarını dolaştı!

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Fransa'da gerçekleştirilen MIP ...

Ali Babacan, MIPIM Fuarı'nda Vadistanbul ve Ağaoğlu Maslak 1453 standlarını ziyaret etti!
  • 14.03.2013 08:23

Ali Babacan, MIPIM Fuarı'nda Vadistanbul ve Ağaoğlu Maslak 1453 standlarını ziyaret etti!

Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan, MIPIM Fuarı'nın ikinci gününde Ağaoğlu Ma ...

Babacan Yapı yeni yatırımlarını açıklıyor
  • 02.05.2018 16:51

Babacan Yapı yeni yatırımlarını açıklıyor

Babacan Yapı, 2018 yatırımları ile gelecek hedeflerini aktaracak. ...

Babacan Holding, 8 Kasım'da basınla buluşuyor
  • 13.10.2017 13:22

Babacan Holding, 8 Kasım'da basınla buluşuyor

Babacan Holding, tüm projelerinde yer alan ticari üniteleri satışa sunuyor. ...

Emrullah Turanlı'dan Ali Babacan'a övgü!
  • 07.05.2015 16:57

Emrullah Turanlı'dan Ali Babacan'a övgü!

Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, Başbakan Yardımcısı Ali Babaca ...