maritbet girişmaritbet
Ekinci'den kentsel dönüşüm yorumu

Ekinci'den kentsel dönüşüm yorumu

Hisar Yapı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Ekinci, "Deprem riskini azaltmanın tek yolu eski yapılardan kurtulmak" dedi.

Hisar Yapı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Ekinci, “Van'da ki deprem sonrasında olası deprem riski yüzünden tüm gözler İstanbul'a çevrildi. Başbakan'ımızın talimatıyla Sayın Bakan Bayraktar ‘Kentsel Dönüşüm' projesi kapsamında hazırlanan yasa tasarısı ile ilgili çalışmaları hızlandırdı. Bizde özel sektörde yer alan bir inşaat firması olarak halkımızın can güvenliği için, yaşanan bu süreçte elimizden gelen katkıyı sağlayacağız” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın, ‘Deprem seferberliği' ilan etmesi, İBB grup başkan vekilleri, imar ve deprem komisyonları ile bazı ilçe belediye başkanlarının ve STK'ların katılımıyla 15 gün içinde bir deprem komisyonu oluşturulacağına ve İstanbul'daki tüm yapıların deprem riskinin belirleneceğine dair açıklamasının ardından Hisar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Ekinci konuyla ilgili uyarıcı açıklamalarda bulundu.

“1999 depreminden beri Anadolu yakasında Kadıköy'den Kartal'a uzanan sahil şeridinde oturan 100 binlerce insanın sağlıksız konutlarda oturmasına rağmen kaynak yetersizliği gibi nedenlerle binalarını güçlendiremediği biliniyor. Oysa yoğunluk katsayıları üzerinde yapılacak değişikliklerle, Hisar Yapı olarak sosyal sorumluluğumuz kapsamında kar marjımızı minimize ederek bu lokasyondaki çoğu yapıyı 5 yıl gibi bir süreçte nitelikli konutlara dönüştürebiliriz” diyen Hisar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Ekinci;

“İnşaat firmaları olarak bu konuyla ilgili yaşadığımız en büyük sıkıntı şu an yürürlükte olan yasaya göre, bir yapıdaki tüm mülk sahiplerinin onayı olmadan her hangi bir çalışma yapılamamasıdır. Bu yüzden de duyarlı ve bilinçli insanların çoğunlukta olmasına rağmen projeler beklemekte ve insanlar deprem riski altındaki çürük yapılarda yaşamaya devam etmektedirler. Bunun aşılabilmesi için şu anda yasalaşması için adım atılan, müktesep haklarla ilgili düzenlemelerin yapılması ve kat mülkiyet kanunun, proje onayı için en azından 2/3 oranının yeterli kabul edilmesiyle ilgili maddesinin kabul edilmesi gerekmektedir. Ama maalesef ki ülkemizde bu yasal süreçler çeşitli nedenlerle uzayabilmekte” diyerek yaşanan sürecin önemini vurguladı.

Ekinci en can alıcı noktaya ise şöyle değindi: “Ama artık farklı bir sürece girmiş bulunmaktayız, ‘Kentsel Dönüşüm' projesiyle ilgili tasarının yasalaşmasıyla birlikte, Kentsel dönüşüm bölgesinde her türlü inşaatı yapma ya da yaptırma yetkisi Çevre Bakanlığı'nda olacak. Bakanlık isterse bu yetkisini TOKİ aracılığıyla kullanabilecek. Bazı işlemler hız kazanmak için İhale Yasası kapsamı dışında uygulanacak.

Bakan Bayraktar'ın açıkladığı taslağa göre, oturduğu çürük binası sınırları çizilen kentsel dönüşüm bölgesinde yer alan hak sahiplerine, farklı bölgelerde bulunan toki konutları ile takas teklif edilecek veya aynı yerde zemin müsaitse yeni konut teklif edilecek. Bu durumda yıkılan konutun değeri ile yeni yapılacak konutun değeri arasındaki fark vatandaştan talep edilecek. Söz konusu fark 20 yıllık vadede faizsiz ancak enflasyon farkı eklenerek ödenecek. Bu demektir ki; hak sahipleri şu anki avantajlarını kaybederek depreme dayanıklı konutlara ancak borçlanarak sahip olabilecekler! En son seçenek ise her iki teklifi kabul etmeyen konutların bedelleri bankaya yatırılarak istimlak edilecek ve yapılacak yasal düzenlemeye göre de bu duruma itiraz hakkı olmayacak.

Bu yüzden, can güvenliğinin sağlanmasının yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da yaptığı açıklamalarda belirttiği gibi, halkımızın yaşadığı eski ve depreme dayanıksız konutlarının yenilenmesi için yılsonuna kadar olan süreyi iyi değerlendirerek bir an evvel İnşaat firmaları ile anlaşmaları kendi mülklerinin değer kazanması açısından da çok önemli"

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki, "Malatya'da 70 bin civarında konut yapacağız"
  • 27.02.2024 16:30

Bakan Özhaseki, "Malatya'da 70 bin civarında konut yapacağız"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, Malatya'da konuştu. ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:20

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 17:31

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi

Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedeler için yapılan konutlar törenle hak sahipleri ...