maritbet girişmaritbet
Anka Yapı: Bakanlığın riskli yapı uygulaması Fikirtepe'ye fayda sağlayacak!

Anka Yapı: Bakanlığın riskli yapı uygulaması Fikirtepe'ye fayda sağlayacak!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 134 hektar alandan oluşan Fikirtepe bölgesini özel bir imar uygulamasına tabii tutması üzerine bölgede 3 bin bağımsız bölümden oluşan Evim Kadıköy projesini geliştiren Anka Yapı, adalara ayrılan bölgedeki hak sahiplerinin tamamının inşaat firmaları ile anlaşarak 4.14 emsali uygulayabileceğini belirtti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 134  hektar alandan oluşan Fikirtepe bölgesini özel bir imar uygulamasına tabii tutması üzerine bölgede 3 bin bağımsız bölümden oluşan Evim Kadıköy projesini geliştiren Anka Yapı, adalara ayrılan bölgedeki hak sahiplerinin tamamının inşaat firmaları ile anlaşarak 4.14 emsali uygulanabileceğini belirtti. Bu durum üzerine Anka Yapı hak sahiplerini bilgilendirmek üzere bir açıklama yayınladı.

4.14 emsal uygulamaya devam edilecek

Bu durum üzerine Fikirtepe arsa (hak ) sahipleri ile inşaat firmaları arasında görüşmeler başlamıştır.  Bu zaman zarfında bir çok firma Fikirtepe de girişimlerde bulunmuş  ve arsa sahipleri ile kat karşılığı sözleşme imzalamaya başlamışlardır. ANKA YAPI ve bazı firmalar, tüm arsa sahipleri ile sözleşme imzalamışlar, bir çok adada ise diğer inşaat firmaları arsa sahiplerinin büyük  çoğunluğu ile imza aşamasını tamamlamışlar,  ancak az sayıda arsa sahibinin imzalamaması nedeni ile yasal olarak işlemlere başlayamamışlardır.  

Yine buna ek olarak çoğunluk ile anlaşma sağlanan adalarda, binalar arsa sahiplerinin kiracıları tarafından terk edilmiş, mahalleler hayalet şehir görünümü almış, bunun akabinde güvenlik zaafiyeti doğmuştur.

Fikirtepe de bulunan bir çok binanın 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanununda belirtilen “Riskli Yapı” olduğu aşikardır. Bu nedenle Şehircilik Ve Çevre Bakanlığı tarafından Fikirtepe Bölgesinin Riskli Alan ilan edilmesi amacı ile çalışmalara başladığını resmi bir tebliğat ile ilgili kurumlara 17.05.2013 tarihinde bildirmiştir.

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunu ile ;
•    Arsa sahiplerinin 2/3 çoğunluk ile anlaşması durumunda imzalamayan diğer arsa sahipleri beklenmeyecektir.
•    Arsa sahiplerine Kira yardımı yapılabilecektir. 
•    Vergi ve harçlarda muafiyet sağlanabilcektir. 
•    Kredi ve faiz oranlarından indirim sağlanabilcektir.
•    İnşaat ruhsatları daha kısa sürede alınabilecektir.
Ve bunlara ek olarak bir çok fayda getirmektedir. 

ANKA YAPI TARAFINDAN YAPILAN ÇALIŞMALAR ;

Anka Yapı anlaşma sağladığı İstanbul İli , Kadıköy İlçesi , Merdivenköy Mahhallesi3397 ada , 3 parsel bulunan taşınmaz ile ilgili olarak şimdiye kadar aşağıda belirtilen işlemleri yapmıştır. Bunlar;
?    Tüm arsa malikleri noter Kanalı ile Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi imzalanmıştır,
?    Arsa üzerinde bulunan tüm binalar gerekli izinler alınarak ve yasal prosedüre uygun şekilde yıkılmıştır,
?    Kat karşılığı inşaat sözleşmesi gereğince Arsa Sahiplerine Kiraları muntazam şekilde ödenmiştir,
?    Binalar yıkılmadan evvel , ayrı ayrı ve münhasır olan tüm tapular tevhit işlemi ile tek tapuya çevrilmiştir. 
?    Yıkımlar tamamlandıktan son ÇED raporu alınmıştır. 
?    Bunun sonuncunda yasal prosedür gereği  Avan Proje İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına verilmiş hafriyat çalışmaları için Kadıköy Belediyesi'nden izin alınmış , hafriyat çalışmalarından sona gelinmiştir. 
?    Yapı Ruhsatı Bakanlığın çalışmalarına paralel olarak devam edecektir. 

Böylelikle, bu karar ile birlikte tüm arsa sahipleri ve inşaat firmalarının önü açılmış, İstanbul güzide ilçesi Kadıköy'ün yeni bir çehreye kavuşması yolunda en önemli adım atılmıştır. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Anka Yapı: Bakanlığın riskli yapı uygulaması Fikirtepe'ye fayda sağlayacak!
  • 21.05.2013 15:11

Anka Yapı: Bakanlığın riskli yapı uygulaması Fikirtepe'ye fayda sağlayacak!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 134 hektar alandan oluşan Fikirtepe böl ...