maritbet girişmaritbet
'7 milyon yapı stoğunun yenilenmesi gerekiyor'

'7 milyon yapı stoğunun yenilenmesi gerekiyor'

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Forum İstanbul 2017'de kentsel dönüşüm ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tuzcuoğlu, "Türkiye Geleceğini Yeniden Tasarlıyor" ana temasıyla gerçekleştirilen "Forum İstanbul 2017"deki "Gelecekte Yaşam ve Fırsatlar" oturumunun açılışındaki konuşmasında, 21. yüzyılda değişim ve teknolojinin iki anahtar kelime olduğunu belirterek, sanayi devrimi ile birlikte artan teknolojik gelişmelerin sosyal, iktisadi ve siyasi hayatta değişikliklere neden olduğunu söyledi.

Değişimlerin en çok şehirlerde ses bulduğunu, teknoloji ve değişim rüzgarından en çok şehirlerin etkilendiğini belirten Tuzcuoğlu, şunları kaydetti:

"Sanayi devrimi kırdan kente göçü ve şehirleşmeyi derinden tetikledi. Sanayileşme ile birlikte gelen teknoloji, kainattaki tabiata tek müdahale edebilecek insana, makineler, teknolojiler, imkanlar armağan etti. Bugün Türkiye'de yaklaşık yüzde 74'lerde şehirleşme oranında bulunuyoruz. Birinci ve ikinci kalkınma planlarına bakıldığında Türkiye'de sanayi toplumu oluşturmak adına şehirleşme teşvik edildi ama daha sonra belli oranda tutulması öngörüldü ancak bu çok fazla mümkün olmadı. 2020'li yıllarda Türkiye'de şehirleşme oranının toplam nüfusun yaklaşık yüzde 81'ine ulaşacağını, hatta daha önceki tarihlerde bu rakamlara ulaşılabileceğine dair öngörüler var. Biz şehircilik konusunda yüzyıl öncesine kadar çok iyi noktadayız. Şehircilik vizyonu, insan kalitesi olarak artık dünyanın çok gerisinde değiliz."

"Yaklaşık 7 milyon yapı stoğunun yenilenmesi gerekiyor"

Türkiye'nin şehirleşme alanında geleceğinin parlak olduğunu dile getiren Tuzcuoğlu, şehircilikle ilgili geçmişten gelen bazı problemli alanlar bulunduğunu, bu alanların tamir edilmesi gerektiğini söyledi. Planlama anlayışının geç gelişmesi, teknik ve ekonomik imkansızlıklar gibi durumların geçmişte yanlış işlerin ortaya çıkmasında etkili olduğunu anlatan Tuzcuoğlu, gelinen noktada problemlerin çözülmesi adına çalıştıklarını vurguladı.

Refik Tuzcuoğlu, bu kapsamda yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarına değinerek, şu bilgileri verdi:

 "Türkiye'de toplamda yaklaşık 7 milyon yapı stoğunun yenilenmesi gerekiyor. İstanbul için bu rakam yaklaşık 2 milyon adet civarında. Türkiye'de depremle ilgili bir gerçek var. Bu gerçekle, hazırlanmadığımız takdirde yüzleşebiliriz. Dolayısıyla bu hazırlığı mutlaka yürütmek ve sürdürmek durumundayız. Kentsel dönüşüm çalışmalarına ivme kazandırmamız, bu çalışmalara yeni finans kaynakları bulmamız, belediyelerimizi bu anlamda teşvik etmemiz gerekiyor. Biz Bakanlık olarak bu kapsamda çok güzel çalışmalar içindeyiz."

Kentsel dönüşümü hızlandırmak için Bakanlık çalışmaları hakkında yaptıkları çalışmalar ile ilgili katılımcılara bilgi veren Tuzcuoğlu, bu çalışmaların gayrimenkul ve inşaat sektörüne de hareket getireceğini söyledi.

Tuzcuoğlu, çalışmalar çerçevesinde teşvik edilmesi gereken alanları ve mevzuatla ilgili sıkıntıları belirleyerek bu alanda sıkıntıları gidermek istediklerini belirterek, "Müdahaleler çevreci yaklaşımlarla beslenmeli. Tahrip eden değil, tamir eden bir misyon üstlenmeliyiz, imha eden değil ihya eden bir anlayışla şehirleşmemizi sürdürmeliyiz." diye konuştu.

Akıllı şehirler, yeşil şehirler gibi konseptlerden de bahseden Tuzcuoğlu, kimlikli şehirler çalışması kapsamında üniversilerle iş birliği yaptıklarını, Bakanlık olarak bu anlamda kimlikli şehirler ortaya koymak için yapılan eleştirileri de dikkate alarak önemli çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

Tuzcuoğlu akıllı kentlerle enerjiden yüzde 30, zamandan yüzde 20 tasarruf sağlandığına işaret ederek, "Artık şehircilikle ilgili yeni bir vizyon ortaya çıktı, çıkıyor. Bu vizyon doğrultusunda biz geleceğin şehirlerini, sürdürülebilir, yeşil, çevreci ve kimlikli şehirleri inşa ve ihya etme noktasında çok önemli mesafeler alacağız." ifadesini kullandı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...