maritbet girişmaritbet
Mersin Akkuyu’daki nükleer santralin inşasına Türk işadamları talip oldu!

Mersin Akkuyu’daki nükleer santralin inşasına Türk işadamları talip oldu!

Rus şirketi tarafından Mersin Akkuyu’da kurulacak nükleer santralin 4 ünitesinden birinin inşasına Türk işadamları talip oldu

 

Mersin Akkuyu'da kurulacak nükleer santral için Rus şirkete yerli sanayiciden ortaklık teklifi gitti. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) olarak, santrali yapacak şirket ile temasa geçtiklerini söyledi. Dört üniteden oluşan santralin bir ünitesinin finansmanını karşılamak istediklerini belirten Özdebir, “Rus şirketin genel müdürü Alexander Superfin ile görüştük. Böyle bir santralin bir ünitesini bize verirlerse buradan güvenli ve ucuz enerjiyi Türk sanayicisi kullanacak. Biz de oyunun tarafı olarak ‘çevresel etki ve sosyal değerlendirmelerde yanınızda dururuz' dedik. Sanayici lobi yapacak. Biz elektriği 10 cente kullanıyoruz. Bir nükleer santralin işletme giderleri ile maliyeti bir cent.” dedi. Rus şirketin başka ülkelere vermiş olduğu teklifler olduğuna işaret eden Özdebir bir ünite için bu rakamın 1,6-1,7 milyar dolar olduğunu, diğer maliyetlerle birlikte bir ünitenin 2,5 milyar doları geçmeyeceğini kaydetti. Özdebir, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın da bu konuda devreye girebileceğini vurguladı.
 
Ankara Sanayi Odası Başkanı Özdebir, Kayseri'de bazı gazetelerin ekonomi muhabirlerine yaptığı değerlendirme, organize sanayi bölgelerinin yıllık elektrik tüketiminin 22 milyar kWh olduğunu, nükleer santralin bir ünitesinin alınması halinde OSB'lerin toplam tüketimin yarısının buradan karşılanmış olacağını söyledi. Finansmana ilişkin soruya Özdebir, “140 tane lisans almış organize sanayi bölgesi var. Bunlar kendi içerisinde şirket kurup hisselerini üyelerine dağıtıp finansman sağlayabilirler. 14 bin üyeli bir OSBÜK yatırımı olabilir.” cevabını verdi. Nükleer santralin bazı kısımlarının Türkiye'de yapılması konusunda işbirliği yapılacağını vurgulayan Özdebir, “Malzemelerin yerli tedariki ve nükleerdeki birtakım malzemeleri Türk sanayicisine tanıtıp burada üretilmesine yönelik çalışma yapılacak. Bunun için mutabakat zaptı imzalamak üzere anlaştık.” dedi. Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak olan Akkuyu'da 1.200 MW gücünde 4 üniteden oluşacak tesisin ilk ünitesi 2019'da hizmete girecek. 2022'de de tüm üniteler çalışır hale gelecek. 4 bin 800 MW'lık gücün, o gün Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 5'ini karşılayacağı hesaplanıyor.
 
TOKİhaber.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin elektrik kurulu gücü son 10 yılda artış gösterdi
  • 28.03.2023 13:30

Türkiye'nin elektrik kurulu gücü son 10 yılda artış gösterdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Tancan, Türkiye'nin elektrik kurulu g ...

Nurus, Türkiye'nin en büyük "ofis göçü"ne hazırlanıyor!
  • 13.01.2022 11:33

Nurus, Türkiye'nin en büyük "ofis göçü"ne hazırlanıyor!

Asırlık ofis mobilyası markası Nurus, İstanbul Finans Merkezi ile hayata geçecek ...

Pendik'te imar problemleri çözülüyor!
  • 20.09.2020 06:45

Pendik'te imar problemleri çözülüyor!

Pendik Belediyesi, Keltepe olarak bilinen bölgenin imar planlarının İBB Meclisi' ...

Müteahhitler için tasfiye kararnamesi hazırlanıyor
  • 28.09.2018 12:20

Müteahhitler için tasfiye kararnamesi hazırlanıyor

Ulaştırma Bakanı Turhan, bakanlıkça hazırlanan tasfiye kararnamesinin önümüzdeki ...

Akkuyu'da işler yolunda!
  • 09.12.2015 16:49

Akkuyu'da işler yolunda!

Mersin'de inşa edilecek Akkuyu Nükleer Samtrali'nde çalışmalar devam ediyor. ...

Tam 30 firma bu projenin peşinde!
  • 12.12.2014 12:11

Tam 30 firma bu projenin peşinde!

Mersin Akkuyu'da kurulacak nükleer santrali, yatırımcıları harekete geçirdi ...