maritbet girişmaritbet
Küçükçekmece yeşil sertifikalı belediye binasının temeli atıldı!

Küçükçekmece yeşil sertifikalı belediye binasının temeli atıldı!

Mimarisi, altyapısı, verimli enerji kullanımı ile doğa dostu ve örnek bir proje olan ‘’Türkiye’nin İlk Yeşil Sertifikalı Kamu Binası’’nın temelleri Küçükçekmece’de atıldı

 

Mimarisi, altyapısı, verimli enerji kullanımı ile doğa dostu ve örnek bir proje olan ‘'Türkiye'nin İlk Yeşil Sertifikalı Kamu Binası''nın temelleri Küçükçekmece'de atıldı.

Temel atma törenine, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Milletvekilleri Hakan Şükür, Harun Karaca, Feyzullah Kıyıklık, Mustafa Şentop, Mustafa Ataş, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Küçükçekmece kaymakamı Orhan Öztürk, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Belediye Başkan yardımcıları, çok sayıda davetli ve Küçükçekmeceliler katıldı.

TÜRKİYE GELİŞİYOR

Temel atma töreninde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ‘'Türkiye, gelişiyor, kalkınıyor, dünyanın dikkatle izlediği çok önemli yatırımlar oluyor, sadece fiziki anlamda değil, demokrasi ve insan hakları anlamında da önemli gelişmeler oluyor. Bunu sizler yaptınız, bunun başlangıç noktası 1994 mahalli seçimleridir, siz Recep Tayyip Erdoğan'ı İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanı yaptınız; o ekip, o kervan Türkiye oldu, dünya oldu, hizmet olarak Türkiye'ye aktı. Bugün 800 milyar dolarlık GSMH ile dünyanın en büyük 16. ekonomisiyiz. Şimdi çevrecilikten bahsediyor olduk, 20 yılda bitmeyen kamu binası inşaatları vardı; şu anda Küçükçekmece'ye 2 yılda akıllı, doğa dostu bina yapıyoruz. Halkalı, eskiden çöplüğü ile anılıyordu; şu anda İstanbul'un en modern uydu kentlerinden biri oldu.

DÖNÜŞÜMÜ HEP BİRLİKTE YAPACAĞIZ

Bayraktar, yapılacak kentsel dönüşüm kapsamında kimseyi üzmeyeceklerinisöyledi. "Sizin desteğinizle kentsel dönüşümü İstanbul'da birlikte yapacağız." diyen Bayraktar, "Bunu yaparken sadece binalarımızı depremden kurtarmak değil bundan sonra yapılacak olan tüm binalar yeşil bina olacak izolasyonlu bina olacak ve enerjiyi savurmayan bina olacak. Aldığınız aylık gelirin yüzde 20 sini enerjiye, yakıta, elektriğe harcamayacaksınız. İstanbul'un nüfusu 14 milyona yaklaştı 4 milyona yakın konut stokumuz var. Bu konut stokunu elden geçirmemiz lazım. Olası bir 6.5 şiddetinde depreme dayanamayacak binaları tek tek elden geçireceğiz. Biz kiracı olsun ev sahibi olsun hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz."şeklinde konuştu.

 ÖRNEK BİNA

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de, yapılacak akıllı binaların engelli vatandaşların dikkate alınarak yapılmasını istedi. Dinçer, "Biz özellikle kamu hizmet binalarında engelli vatandaşlarımızın hizmet almasını sağlayacak türden fiziki düzenlemeleri unutuyor yada gözden kaçırıyoruz. Burada bu hassasiyet gösterilmiştir. Engelli vatandaşlarımızın da etkin bir şekilde hizmet alabileceği düzenlemeleri yapmayı tavsiye ediyorum. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum." dedi.

KÜÇÜKÇEKMECE ÇEVRE BİNASI


İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu yapılan çalışmaların göğüslerini kabarttığını kaydetti. Vali Mutlu, "Küçükçekmecemiz de çevreci yaklaşım görüyorum bu da bizim göğsümüzü kabartıyor. Bu aslında bir hizmet binası ama sıradan bir hizmet binası değil. İstanbul'a yakışan İstanbul'un geleceğine yakışan çevreci bir yaklaşımla hepimize yeni bir vizyon oluşturacak, anlamlı bir hizmet binasının temel atma törenindeyiz. Galiba biz bu binaya Küçükçekmece hizmet binası değil Küçükçekmece çevre binası diyeceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ederim."ifadelerini kullandı.

ÇEVRECİ BELEDİYE

Küçükçekmece Belediye başkanı Aziz Yeniay da, “Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” diyerek, İstanbul'da geri dönüşüme en fazla önem veren belediyelerden biri olduklarını, ayda 70 ton plastik, 75 ton cam, 1515 ton kağıt topladıklarını ifade etti. Yeniay sözlerine, “1 ton kağıt 17 yetişkin çam ağacı demektir, 1 ayda 28.000 ağacı kesilmekten kurtarıyoruz. Aylık 472.000 TL'yi geri dönüşümle ekonomiye kazandırıyoruz.” şeklinde devam etti.

ÇEVRE DOSTU İLK KAMU BİNASI

Türkiye'nin yeşil sertifikalı ilk kamu binası olma özelliğini taşıyacak çevre dostu belediye binası izolasyon, ısı yalıtımı, ışık kullanımı, enerji üretimi ile ilgili ciddi bir altyapıya dayanıyor. Bina, çevreye duyarlı, doğal kaynakların akıllıca kullanımı ve yeşil çatı özellikleri ile dikkat çekiyor.  Yapı, gece enerjinin taşımalı olarak buz üretmesi sabah bu buzu kullanması gibi birçok ayrıntıya ve detaya da sahip diyen Yeniay "Bu binanın bir ilk olmasından daha da öte farkındalık oluşturma noktasında önemli bir adım olacak. Yılda yaklaşık olarak enerjiye 55 milyar dolar civarında döviz veriyoruz ve bunun yaklaşık 10 milyar dolarından daha fazlasını boşa atıyoruz. Yeşil binanın adı 10 milyar doların geri kazanılmasının adıdır dedi. Yeniay yapılacak hizmet binası hakkında şu bilgileri verdi: "Yeşil binanın adı enerjide yaklaşık yüzde 35 tasarrufun adıdır. Yeşil binanın adı çevre kirliliğini minimum seviyeye indiren yaşam standardını maksimum seviyeye çıkartmanın adıdır. Yağmur sularını topluyoruz bunları depoluyoruz, sulama suyu olarak kullanıyoruz. Bu binamız tüm engellerin erişimine uygun olarak tasarlanmıştır. Her bir engelli vatandaş engelsiz olarak her bir üniteden en üst seviyede kullanım sağlayacaktır."

YENİ NESİL BİNA

Temeli atılan yeni belediye binası, insan merkezli, insan odaklı, yaşam kalitesini en üst noktaya çıkartacak, verimli bir bina olarak tasarlandı. Engelli vatandaşlarımız, yaşlılar, çocuklar her bir bireyin rahatlıkla ulaşabileceği, çalışma imkanlarına sahip sosyal alanlarıyla donanımlı bir yapı. Binaların yeşil olarak tanımlanabilmesi için, sürdürülebilir arazi planlaması, su ve enerji, ekolojik malzeme kullanımı, iç ortam hava kalitesi, kullanıcı sağlığı ve konforu, ulaşım ve atıkların kontrolü, akustik ve kirlilik gibi alanlarda belli standartları karşılaması gerekiyor. Bu konular altında kaynakların verimli kullanılması, binanın tasarım ve inşaat sürecinde çevreye etkisinin azaltılması amaçlanıyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Küçükçekmece yeşil sertifikalı belediye binasının temeli atıldı!
  • 27.05.2012 10:48

Küçükçekmece yeşil sertifikalı belediye binasının temeli atıldı!

Mimarisi, altyapısı, verimli enerji kullanımı ile doğa dostu ve örnek bir proje ...