maritbet girişmaritbet
Esenler Otogarı'na giriş-çıkış, ilk 25 dakika için ücretsiz!

Esenler Otogarı'na giriş-çıkış, ilk 25 dakika için ücretsiz!

Ankara ve Bursa ise İstanbul'da başlatılan ilk 25 dakikaya ücretsiz otopark yönetmeliğini uygulayan iller arasında yer alıyor

Vatandaşların mağdur olmaması için bilet tarifelerinin yazıhanelerde görünür yerlere asılması gerekiyor. Esenler Otogarı zabıta ekipleri, yolcuları fahiş bilet fiyatları için şikâyetçi olmaya çağırıyor. Şirketlerin engelli ve 7-12 yaş arası çocuklara da indirim yapması gerekiyor.Okulların kapanmasıyla birlikte tatil yolculukları başladı ve otogarlarda yoğunluk arttı. Vatandaşı bekleyen yüksek bilet fiyatları ve otogar giriş ücretlerine çözüm otogar zabıta ekiplerinden geldi. İstanbul Otogar Zabıta Amiri Kadir Türk, geçen yıl hazırladıkları broşürlerle yolcuların haklarını öğrenmesiyle birlikte hak arama taleplerinin yüzde 100 arttığını söyledi. Şikâyetler doğrultusunda denetimlerini sıklaştırdıklarını belirten Türk, özellikle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından belirlenen bilet tarifeleriyle ilgili yanlış uygulamalara ceza kestiklerini vurguluyor. Karayolları yönetmeliğindeki '0-25 dakikayı geçmeyen giriş çıkışlarda ücret alınmaması' kararına rağmen otogar işletmelerinin 2004 yılından beri aldıkları otogar giriş çıkış ücreti de Otogar Zabıta Ekibi'nin çabalarıyla kaldırıldı. Söz konusu ücret uygulamasının Türkiye genelindeki tüm otogar işletmeleri için geçerli olduğuna dikkat çeken Türk, vatandaşın haklarını öğrenmesiyle bu tür yanlış uygulamaların da sona ereceğini belirtiyor. Haksız yere alınan otogar giriş çıkış ücreti uygulaması Kayseri ve İzmir gibi büyükşehirlerin otogarlarında da var. Ankara ve Bursa ise İstanbul'da başlatılan ilk 25 dakikaya ücretsiz otopark yönetmeliğini uygulayan illerden.

Tatil sezonunun açılmasıyla birlikte vatandaşın karşılaştığı ilk problem uçuk bilet fiyatları oldu. Oysa bilet fiyatları bakanlık denetiminde belirleniyor. Ancak bilet tarifesinin yazılı olduğu tabelayı görünür bir yere asmayan otobüs firmaları, yoğun talebi fırsat bilerek yüksek fiyattan satış yapıyor. Engellilere ve çocuklara indirim yapılması hakkı da çok defa acenteler tarafından uygulanmıyor. Tüm bunları göz önüne alan Otogar Zabıta Ekibi, tatil arifesinde denetimlerini yoğunlaştırdı. Buna göre tarife panosunu yolcunun görebileceği bir yere asmayan, çocuklara ve engeli yüzde 40'ın üzerinde olan yolculara yüzde 30 indirimli bilet satmayan ve biletleri yönetmeliğe aykırı olarak düzenleyen firmalara ceza yağıyor. 7-12 yaş arası çocuklar için ise yüzde 50 indirim uygulanması gerekiyor. Tatil öncesi vatandaşı en çok sevindiren hizmet ise zaten haksız yere alınan otogar giriş çıkış ücretinin kaldırılması oldu. Yaklaşık 9 yıldır yönetmeliğe aykırı olarak 5 dakika için bile olsa giriş çıkış yapan özel araçlardan, otogar işletmesince 7 lira alınıyordu. Şikâyetleri değerlendiren ve vatandaşı tüketici mahkemelerine yönlendiren Otogar Zabıtası, uygulamadaki yanlışlığın düzeltilmesi için ilgili kurumlara yazı gönderdi. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararıyla bu ücret kaldırıldı. Buna göre otogara giriş yapan özel ve resmi araçlardan ilk 25 dakika ücret alınmayacak.
 
ZEYNEP HAŞLAK/Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu
  • 25.04.2024 16:52

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu

İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanları, ocak-mart döneminde, geçen yılın aynı d ...

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"
  • 31.01.2024 14:36

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"

Bakan Uraloğlu, İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğunun 338,5 kilometreden 39 ...