maritbet girişmaritbet
Diyarbakır'ın çılgın projesi kapsamında 7 baraj inşa edilecek!

Diyarbakır'ın çılgın projesi kapsamında 7 baraj inşa edilecek!

GAP ödeneği 2011'de 1,3 milyar liraya çıkarken, sadece Silvan'da, Diyarbakır'ın 'çılgın projesi' olarak adlandırılan plan çerçevesinde yedi baraj inşa ediliyor

 

Terör örgütünün engellemelerine rağmen Doğu ve Güneydoğu'ya yatırımlar büyüyerek devam ediyor. GAP ödeneği 2011'de 1,3 milyar liraya çıkarken, sadece Silvan'da, Diyarbakır'ın 'çılgın projesi' olarak adlandırılan plan çerçevesinde yedi baraj inşa ediliyor. Sulama projelerinin büyük önem taşıdığı eylem planının tamamlanmasıyla, bölgeden ülke ekonomisine yılda 6,6 milyar dolar katkı sağlanacak.
 
Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı projesi olan GAP'la Doğu ve Güneydoğu'ya yerli ve yabancı yatırımcılar akın ediyor. Tarım, içme suyu, enerji gibi birçok alanda sorunları giderecek proje bölgenin çehresini büyük ölçüde değiştirirken, Türkiye'nin küresel markası haline gelen GAP, terör örgütünün de gözünü korkuttu. 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali ile bölgede ciddi istihdam sağlayan proje örgütün bir numaralı hedefi haline geldi. 
 
ÇALIŞMALARA SON SÜRAT DEVAM
 
Açıklanan teşvik paketlerinden rahatsız olan örgüt mensupları, çalışmaları sabote etmek için baraj yapımında çalışan mühendis, işçileri kaçırıp, iş makinelerini yakıyor. Çalışmalar askeri birliklerin korumasıyla da olsa devam ediyor. İlk adımı 1936 yılında atılan proje kapsamında çalışmaların hızlanması için Başbakan Erdoğan 2008 yılında devreye girmiş GAP Eylem Planı devreye sokulmuştu. Terör örgütünün meydana çıkardığı olumsuz ortama rağmen 2008-2013 yıllarını kapsayan GAP Eylem Planı kapsamında hâlihazırda; 20 adet sulama inşaatı, 4 adet depolama inşaatı, 23 adet sulama projesi yapımı 2 adet sulama planlama mühendislik hizmetleri işi devam ediyor. 1 adet sulama projesi yapımı, 1 adet planlama raporu hazırlanması ve 10 adet depolama projesi yapımı da tamamlandı. 3 adet sulama inşaatı ve 1 adet baraj inşaatı ihale süreci de sürüyor. 
 
30,6 MİLYAR LİRA HARCANDI
 
GAP Eylem Planı kapsamında yer alan projelere 2011 sonu itibarıyla 30,6 milyar TL harcandı. Geçen yıl GAP'a ayrılan ödenek ise 1,3 milyar lira oldu. GAP Eylem Planı tamamlandığında sulamadan 2,2 milyar dolar, enerjiden 4 milyar dolar, içme suyundan da 410 milyon dolar olmak üzere ülke ekonomisine yılda toplam 6,61 milyar dolar katkı sağlayacak. 
 
 
 
Şanlıurfa'daki refah artık Mardin'de
 
 GAP'ta sulama projelerine bakıldığında ekonomik sulanabilir 1,05 milyon hektar arazinin 2002 yılına kadar sadece yüzde 19'u sulanmış iken, bugün bu oran yüzde 29'a çıktı. Yapılan etütlere göre Türkiye'de ekonomik olarak sulanabilir 8,5 milyon hektar tarım arazisinin yaklaşık yüzde 20'si GAP bünyesinde. GAP'ta bugüne kadar işletmeye açılan 27 adet sulama tesisi ile 308 bin 535 hektar alan sulamaya açıldı. 101 bin 799 hektar (yüzde 9,6) alanda ise inşaat çalışmaları devam ediyor. GAP'ta sadece tarım sektörü için 2003 yılında ayrılan ödenek 188 milyon 347 bin lira iken, 2012 yılı bütçesinde ise sadece GAP'ta sulama projelerine 1 milyar 317 milyon lira ayrıldı. Sulama projeleri tamamlandığında GAP Bölgesinde yıllık 2,2 milyar dolar gelir elde edilecek. Şanlıurfa-Harran Ovası'nın tamamen sulamaya açılmasıyla Şanlıurfa'da elde edilen refah seviyesi Diyarbakır, Adıyaman ve Mardin'de de yaşanacak.
 
 
3 milyondan fazla insana iş imkanı
 
 GAP Eylem Planı'nın bitmesiyle beraber 1,05 milyon hektar alan sulamaya açılacak. Böylece bölgenin ürün çeşitliliğinin artması planlanırken, 3,8 milyon kişiye de iş imkanı sağlanacak. Bölgede kişi başı gelir yüzde 209 artacak. Kapalı sisteme geçilecek ve böylece su tasarrufu sağlanacak. Yine bölgeye 1,3 milyar liralık sağlık yatırımı yapılacak. Mayınlı araziler temizlenerek, sınır boyunca bölgenin organik tarıma açılması da önemli planlar arasında. Tabii varlıklar geliştirilip daha çok turist çekmek için turizm tanıtımı yapılacak. Bu arada tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan Hasankeyf İlçesi, Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında yeniden yerleşime tabi tutulacak. Kamuoyundaki eleştirilerin aksine Hasankeyf'in yalnızca yüzde 20'si su altında kalacak. 
 
Enerjinin 5'te1'i Güneydoğu'dan
 
 GAP enerji projeleri çerçevesinde, Fırat ve Dicle nehirleri ile yan kolları üzerinde 22 baraj ve 19 hidroelektrik santral yapılarak, 6 bin 044 megawtt kurulu güç ile yılda yaklaşık 22 milyar kilowatt saat enerji üretilecek. Türkiye'nin hidroelektrik enerji potansiyelinin yüzde 21'i GAP kapsamında yer alıyor. Türkiye'de her yıl yüzde 6-8 oranında artan elektrik ihtiyacı dikkate alındığında, projenin tamamlanmasıyla ülkenin enerji ihtiyacının yaklaşık beşte birini karşılayacak olan GAP muhtevasındaki her bir tesisin önemi daha iyi anlaşılacak. Bu arada GAP'ta enerji projelerinin gerçekleşme oranı yüzde 80. 
 
HESaplı yatırım
 
Fırat Nehri üzerinde Keban, Karakaya, Atatürk, 
Birecik ve Karkamış; Dicle Nehri üzerinde 
Kralkızı ve Dicle; Batman Çayı üzerinde 
Batman Barajı ve HES'leri ile Şanlıurfa HES ve 
Çağ Çağ HES, ayrıca Çamgazi, Hancağız, 
Kayacık, Seve, Hacıhıdır, Devegeçidi, 
Çınar-Göksu ve Derik-Dumluca barajları 
tamamlanarak işletmeye alındı. 
 
AYKUT TÜREL/Yenişafak

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Atatürk Baraj Gölü kıyısına yapılan bungalov evler turizme kazandırılıyor
  • 29.07.2022 16:11

Atatürk Baraj Gölü kıyısına yapılan bungalov evler turizme kazandırılıyor

Türkiye'nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı'nın göl kıyısına yapılan 11 bung ...

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı tanıtım filmi yayında!
  • 06.11.2021 16:43

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı tanıtım filmi yayında!

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES'in açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayy ...

METROPOL İSTANBUL BASIN TOPLANTISI
  • 13.01.2012 09:41

METROPOL İSTANBUL BASIN TOPLANTISI

Varyap, GAP İnşaat , Emlak Konut ve TOKİ ortak girişimi ile hayata geçirilen Met ...

Hava yollarında yolcu sayısı artacak!
  • 05.03.2021 16:47

Hava yollarında yolcu sayısı artacak!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müd ...

GAP'ta arazi toplulaştırma çalışmaları sürüyor
  • 07.12.2020 09:53

GAP'ta arazi toplulaştırma çalışmaları sürüyor

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Kaya Yıldız, GAP kapsamında 1 milyon 550 bin 240 d ...