maritbet girişmaritbet
Gökçeada'daki Masi Otel'in inşaatını mahkeme SİT alanı olduğu için durdurdu!

Gökçeada'daki Masi Otel'in inşaatını mahkeme SİT alanı olduğu için durdurdu!

Gökçeadalıları canından bezdiren otel inşaatının SİT alanına yapıldığını tescil eden Mahkeme, hukuksuz otele dur dedi

Gökçeada'nın kalbine bir hançer gibi saplanan hukuk dışı otele mahkeme “Dur” dedi. Çanakkale İdare Mahkemesi, Gökçeada Gönüllüleri'nin verdiği yoğun mücadelenin sonunda inşaatın SİT alanı içinde olduğuna hükmetti.

Gökçeada'nın Bademli Köyü'nde daha önce mühürlenerek yıkım kararı çıkarılan otel inşaatı Gökçeada Belediyesi'nin ilgisizliği yüzünden bir türlü durdurulamıyordu. Başbakan'a ve Cumhurbaşkanı'na mektuplar yazan, hatta bizzat görüşerek bilgi veren Gökçeada Gönüllüleri Derneği, inşaatın durdurulması için Kültür Bakanlığı, Valilik ve Belediye'ye davalar açtı. Masi Otel'in hikâyesi 1998 yılında başladı. Bağevi ruhsatı alması ile başlayan inşaat, ortada hiçbir belge olmaksızın birden bire otel inşaatı olarak yükselmeye başladı. Hukuki olarak yoğun bir mücadele veren Gökçeada Gönüllüleri Derneği, mahkemenin verdiği son kararla birlikte rahat bir nefes aldı.

Yıkım kararı uygulanmalı

Kültür Bakanlığı'na açılan dava sonuçlanırken Çanakkale İdare Mahkemesi verdiği kararla inşaatın SİT alanı içinde yapıldığını tescilledi. Kararda özetle; 101 Ada 23 parsel içinde bulunan Masi Otel; kentsel sit alanı içindedir. 1/25.000 ölçekli SİT haritasına aykırı olan 1/5.000 ve 1/10.000 ölçekli SİT haritaları iptal edilmiştir” denildi. Kararın ardından Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun yıkım kararı vermesi durumunda belediye yıkım kararını uygulamak zorunda. Yıkım kararını uygulamaması durumunda artık hiçbir dayanağı kalmayan Belediye yasal sorumluluk altına girecek.

Top Koruma Kurulu'nda

Avukat Meral Karalı, kararla birlikte artık otelin SİT alanı içinde olduğunun mahkeme tarafından da tescillendiğini belirterek “Şimdiye kadar gönüllüler bu otelin kentsel SİT alanı içinde yapıldığını söylüyordu. Koruma kuruluna defalarca müracaat edildi.

Bu karar yapılan 1/5. 000 ve 1/10.000 ölçekli haritanın yanlış yapıldığının ve kesin olarak 101 ada 23 parselin kentsel SİT alanı içinde olduğunu söylüyor. Gökçeada Belediyesi sürekli olarak imar planları yaparak bu hukuksuzluğu düzeltmeye çalıştı. Ancak kentsel SİT alanı içinde olduğu sabit olunca artık Belediye iki de bir plan yapıp ruhsat veremeyecek. Zaten Çanakkale Belediyesi bu otelin ruhsatını da iptal etti. Alınan kararı temyiz edecektir. Şimdi SİT alanında buraya uygun olmayan bir yapı var. Bu ucubenin yıkılması kararını alacak olan koruma kuruludur. Bu kararı uygulayacak olan Gökçeada Belediyesi'dir. Belediye artık yeni plan da üretemez. Dolayısıyla Kurul yıkım kararı aldığında uygulamaz ise yargı önünde suçlu duruma düşecektir” dedi. Gökçeada Gönüllüleri ise kararın ardından korumu kurulunun yıkım kararını bekliyor.

Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ev yapana 40 bin TL, onarana 20 bin TL devlet yardımı!
  • 21.05.2021 12:04

Ev yapana 40 bin TL, onarana 20 bin TL devlet yardımı!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, eski evini onarana 20 bin TL, ev yapana ise ...

Etiler'deki Nusret'te yangın çıktı
  • 22.04.2021 16:09

Etiler'deki Nusret'te yangın çıktı

Beşiktaş Etiler'deki ünlü et restoranı Nusret'te çıkan yangın, itfaiye ekiplerin ...

En çok sit alanı Konya'da bulunuyor
  • 11.09.2020 10:18

En çok sit alanı Konya'da bulunuyor

TÜİK verilerine göre, 1022 sit alanı ile Konya, Türkiye'de en çok sit alanı bulu ...

Gökçeada Belediyesi’nin kaçak yapıları bakanlıkça mühürlendi
  • 23.06.2020 12:54

Gökçeada Belediyesi’nin kaçak yapıları bakanlıkça mühürlendi

Sit alanı ile denize dolgu alanında yaptırılan inşaatlar, Çevre ve Şehircilik Ba ...

Muğla'da sit alanındaki otel inşaatı yıkıldı
  • 30.05.2018 10:25

Muğla'da sit alanındaki otel inşaatı yıkıldı

Muğla'nın Datça ilçesinde sit alanındaki otel inşaatı mahkeme kararının ardından ...

Çatalca'daki arazide 22 yıllık yanlışlık düzeltildi
  • 10.01.2018 14:00

Çatalca'daki arazide 22 yıllık yanlışlık düzeltildi

Çatalca'nın İnceğiz Mahallesi’nde yaşayan Fedai Işık’a ait 30 dönümlük tarla 22 ...