maritbet girişmaritbet
Zilyetlik Nedir? Zilyet Ne Demek?

Zilyetlik Nedir? Zilyet Ne Demek?

Zilyetlik nedir sorusunu en kısaca bir mal ve eşya üzerindeki hakimiyet olarak tanımlayabiliriz. Zilyetlik ve zilyet kavramları hakkında tüm detaylar

Zilyetlik nedir, zilyetlik davası ve zilyet ne demek terimleri internette sıklıkla aranıyor. Zilyetlik, Türk yaşamında uzunca yıllardır var olan kelimelerin başında geliyor. Zilyetlik kelimesinin kısa açıklaması ise herhangi bir bireyin herhangi bir eşyayı bulundurması ve kullanması anlamına geliyor. Bu açıklamanın bir diğer anlamı ve kullanılan türü ise fiili hakimiyet olarak nitelendiriliyor. Zilyet ise herhangi bir mal üzerinde fiili hakimiyet bulunduran gerçek veya tüzel kişiler kelime anlamını taşıyor. Eşya ile birlikte herhangi bir taşınmazdaki irtifak haklarında yüklerinde hakkın fiilen kullanılıyor olması da zilyetlik anlamına geliyor.

Zilyet kelimesi ile mülkiyet kelimesi arasındaki fark da ziyaretçilerin merak ettiği konuların başında geliyor. Mülkiyet kelimesi, mal üzerindeki hak anlamına gelirken, zilyet ise malın kullanımını ve o hakkı elinde bulundurma anlamını taşıyor. Zilyetlik iradesi ve fiili hakimiyet, zilyetliğin olabilmesi için oluşması gereken şartları ifade ediyor.

Zilyetlik Nasıl Kazanılır

Zilyetliğin aslen kazanılması, zilyetliğin devren kazanılması, zilyetliğin tesisen kazanılması ve zilyetliğin miras yoluyla kazanılması maddeler, zilyetlik kazanma yollarını ifade ediyor. Zilyetlik kazanmak için bu şartlardan birisi üzerinden bir yol izlenebiliyor.

Zilyetlik Çeşitleri Neler

Zilyetlik çeşitleri neler ve içeriği, son dönemde özellikle gayrimenkulle ilgilenen kişilerin sıklıkla aradığı terimlerin başında geliyor. Zilyetliğin çeşitler şöyle sıralanıyor;

  • Asli Zilyetlik – Feri'i Zilyetlik
  • Dolaylı Zilyet – Dolaysız Zilyet
  • Tek Başına Zilyetlik – Birlikte Zilyetlik
  • Hakka Dayanan Zilyet – Hakka Dayanmayan Zilyet

Zilyet Davaları

  • Zilyetliğin Gaspında İade ve Tazminat Davaları
  • Zilyetliğe Saldırı Halinde Açılacak Dava

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Zilyetlik Nedir? Zilyet Ne Demek?
  • 18.02.2021 10:11

Zilyetlik Nedir? Zilyet Ne Demek?

Zilyetlik nedir sorusunu en kısaca bir mal ve eşya üzerindeki hakimiyet olarak t ...