maritbet girişmaritbet
Münir Özkul’un hastalığı nedir

Münir Özkul’un hastalığı nedir

Mahmut Hoca’yı kaybettik, mekanın cennet olsun haberlerine her gün bir yenisi ekleniyor

Mahmut Hoca'yı kaybettik, mekanın cennet olsun  haberlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Facebook, Twitter gibi dünyanın en çok kullanılan sosyal paylaşım sitelerinde bu haberler her geçen gün daha da artıyor. Amaçları sırf böyle bir paylaşım yapıp sayfalarına yorum almak, neticede sayfalarını beğendirmeye çalışmak olan kişilerin paylaştığı bu haberler Münir Özkul'un ailesinin isyanına neden oldu. Şunu belirtmek isteriz ki Münir Özkul ölmedi, yaşıyor! Fakat 2003 yılından beri tedavisini gördüğü Demans hastalığı nedeniyle bu son günlerde hastanede kalıyor ve tedavisine burada devam ediliyor. Demans halk arasında bunama olarak bilinen bir düşünce bozukluğu hastalığıdır. Beyinde oluşan hasar nedeniyle beynin, yaşının gerektirdiği performansı verememesi durumudur.

Demans hastalığı nedir?
Kişinin entelektüel ve sosyal yeteneklerinin, günlük fonksiyonlarını etkileyecek şekilde ilerleyici bir kaybıdır. Hastalık doğası gereği ilerleyici özelliktedir. Demanslı bir kişide; hafıza, düşünme, mantık yürütme, yer ve zaman tayini, okuduğunu anlama, konuşma, günlük basit işleri yapma gibi işlevlerde bozukluklar görülür. Entelektüel fonksiyonlardaki bu aksaklıklar zamanla hastanın günlük yaşam aktivitelerini sürdürmesini olanaksız hale getirir. Bu durum, hastanın yıkanma, yemek yeme gibi günlük tüm ihtiyaçlarının bir başkası tarafından karşılanmasını zorunlu kılar. Normal yaşlanma sürecinde beyin fonksiyonları bir miktar geriler ancak her yaşlıda demans belirtileri bulunmaz. Bunun en iyi ayırıcı kriteri kişinin kendi işlerini yardımsız olarak yapabilmesidir. Fiziksel hastalığı olmadığı halde günlük yaşam aktiviteleri (yemek yeme, giyinme, temizlenme vb.) için bile yardım gereken hastalarda demans düşünülmelidir. Yaşlıların çoğu hafızalarının eskisi kadar iyi olmadığından yakınmaktadır. Örneğin isimleri ve yapacakları işleri hatırlamakta güçlük çekerler. Bu demans anlamına gelmez.

Demans 65 yaşının üstünde olan insanların yaklaşık ‘inde görülür. Hastalığın görülme sıklığı yaşla doğru orantılı olarak artmaktadır. 80′li yaşlarda her iki yaşlıdan birinde demans görülmektedir. Özellikle yakın hafızası zayıflar ve yapılan sohbetler, çarşıdan alması gereken şeyler gibi günlük işleri unutmaya başlar. Fakat her unutkanlık bir demans belirtisi değildir. Örneğin anneniz pişirdiği pastayı size ikram etmeyi unutursa bu unutkanlıktır. Fakat pastayı pişirdiğini unutursa ortada ciddi bir problem var demektir. Günlük hayatta olabilecek bu tarz bir-iki olay sizi endişelendirmemelidir ancak unutkanlık olaylarında artan bir eğilim varsa bir hekime başvurmak doğru olur
Androhit.com

Yorum Yaz