maritbet girişmaritbet
Mehmet Müezzinoğlu: Kamu-özel sektör ortaklığıyla yapılacak hastane ihalesinde yanlış yapanı, hukuka teslim edeceğiz!

Mehmet Müezzinoğlu: Kamu-özel sektör ortaklığıyla yapılacak hastane ihalesinde yanlış yapanı, hukuka teslim edeceğiz!

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kamu-özel sektör ortaklığıyla yapılacak hastanelerdeki ihale süreci ile ilgili, ''Hukuk devletiyiz, şeffaflık var. Bu şeffaflıkta yapılan ihalelerde varsa yanlış yapan, onu da hukuka teslim edeceğiz. Ama birilerine peşkeş, kime peşkeş- O zaman girmek isteyen herkese peşkeş çekiyoruz. Ama bu kadar peşkeş varsa buyursun dünyadan da Türkiye'den de girsinler'' dedi

 

Hekimevi'nde sağlık muhabirleriyle bir araya gelen Müezzinoğlu, kamu-özel sökter işbirliğine ilişkin değerlendirmede bulundu. ''Mevcut hastane stoklarının, bina stoklarının ömrü ile ilgili, gerekse binaların hasta-sağlık hizmeti sunumundaki standardıyla gerekse teknolojik donanımlarıyla ilgili sıkıntılarımız var'' diyen Müezzinoğlu, ''Zaten kamu-özel işbirliğini arzu ediyor olmamızın, bu kadar zorlayarak bu yasanın peşinde koşuyor olmamızın bir nedeni süreci olabildiğince kısaltabilmek'' diye konuştu. 
     
Müezzinoğlu, şöyle devam etti: ''Bunu önümüzdeki 20-30'lı yıllara yaymadan yapmak istiyoruz. Bir taraftan kamu yatırımları devam ederken bir taraftan da kamu özelin finansman desteğini sağlayarak, ihtiyacımız olan standardı yüksek, teknolojik yapısı altyapısı gerekli bina olarak, gerekse tıbbi anlamda teknolojik donanımı yüksek bir hizmet alanları ülkemizin bölgesel merkezlerine hızla kazandırabilmek istiyoruz. 
     
Bu anlamda Bakanlığımız 29 sağlık bölgesi belirlemiştir. Bu bölgelerde çok hızlı bir şekilde sağlık hizmetlerini sunum alanlarımızı iyi noktaya taşıyabilirsek, inanıyorum ki 5 yıl sonra Türkiye milletçe çok daha iyi noktada olacaktır.'' 
 
''Kamu-özel ortaklığı konusunda yasa geçti. Yargıya takılan 4 ihale var. Oradaki rakamlara dayanarak TTB rakamlar ortaya koydu. Komisyonda da bu rakamların 'yanlış' olduğunu söylediniz ama doğrularını da sizden duyamadık. Sağlık Bakanlığı'nın bir yılda kiralara ilişkin nasıl ödeme yapacağını, bununla ilişkin bir hesaplama var mı- Ayrıca personele ödenecek döner sermaye nasıl olacak-'' şeklindeki sorular üzerine Müezzinoğlu, şunları kaydetti: 
 
''Öncelikle hadiseye ilişkin bakış açımızı doğru bir zemine koymamız lazım. Şu anda bizim 120 binin üstünde yatağımız var. Bu yatağımızın üçte birini gerek bina teknolojisi, gerek hasta odalarındaki yatak sayısı anlamında gerekse fiziki ve sosyal ihtiyaçlar anlamında arzu ettiğimiz noktaya getirdik. Diğer üçte ikiyi bu şekilde devam ettiğimizde on yıllık dönemde bir üçte biri, diğer 10 yıllık dönemde kalan üçte biri daha yapacağız. Biz ya toplumu sağlık hizmetleri anlamında riskleri vatandaşa ya sağlık hizmetlerindeki standartlardan fedakarlık yaparak götüreceğiz ya da farklı çözümler üreteceğiz. Farklı çözüm olarak da 'finansmana ihtiyacımız var' diyoruz. Finansman bulmaktaki yol nedir- Karayolları, tüneller, boğaz köprüleri yapılıyor. Yap-işlet-devret. Bu da bunun bir farklı formülü. Burada, ulusal olarak en yüksek tirajlı iki gazeteye ihale ilanı ile yapıyoruz. Uluslararası ihale ilanları yapıyoruz. Dünyanın her tarafından ya da ülkemizdeki her girişimcinin girebileceği kademeli, şeffaf, açık indirimleri olan bir ihale sürecini yapıyoruz. Bu süreçlerde itirazı olan milletvekili arkadaşlarımızın itirazları oldu. Biri dedi ki 'yatırımcı 2 yılda yatırdığı parayı geri alıyor', biri dedi ki' 5 yılda geri alıyor'. Arkadaşlar, bugün böyle bir ballı börek varsa, buna girecek binlerce yatırımcı var. Dolayısıyla bugün İngiltere'de en çok yapılan yer ortalama geri dönüşü 12 ila 14 yıl. Bizdeki yapılan hesaplar da 12 ile 16 yıl arası. Dayalı döşeli yenilenebilir tıbbi teknolojileri miladı geldiğinde bazıları 5 yıl bazıları 7 yıl, bina inşaatının sorunlarını çözecek bir yöntemi metrekaresi 12 lira olarak ortalama kiraladığımız bir sistemi 10 liraya daha ucuz 'ben buradan para kazanırım' diyen varsa buyursun girsin. Bu ihalelere 'şu 5 firma girer, diğerleri giremez' diye kural yok ki. Şu anda 20 civarında konsorsiyum bugüne kadar yapılan ihalelere girmiş. Belki bu kanundan sonra bu konsorsiyumlar 20-30'u bulacak. Bizim kendi imkanlarımızla yaptığımızdan yer yer daha ucuza gelindiğini görüyoruz. 
     
Hukuk devletiyiz, şeffaflık var. Bu şeffaflıkta yapılan ihalelerde varsa yanlış yapan, onu da hukuka teslim edeceğiz. Ama birilerine peşkeş, kime peşkeş- O zaman girmek isteyen herkese peşkeş çekiyoruz. Ama bu kadar peşkeş varsa buyursun dünyadan da Türkiye'den de girsinler.'' 
     
Kira ödemelerinin nasıl ödeneceğine ilişkin soru üzerine de Müezzinoğlu, ''Şu anda döner sermayeden hastaneler için ayrılan para yine ayrılacak. İkinci olarak Sağlık Bakanlığı'nın bütçesi. Şayet buralarda ödemede sıkıntı olacaksa neticede biz devletiz. Devletin o anlamda da güvencesi var'' dedi. 
     
''10 bin pratisyen hekime ihtiyacımız var''
     
Müezzinoğlu, Türkiye'deki en önemli sağlık sorunlarından birinin hekim açığı olduğunu ifade ederek, ''Gerek Bakanlık, hükümet ve gerekse kamuoyu olarak önümüzdeki 20'lı yıllarda en çok sıkıntı çekeceğimiz, en çok problemi yaşayacağımız alandır. Bu en çok da çözümsüz olduğumuz alan'' dedi. 
     
Bugün itibarıyla 20 bin uzman hekime ihtiyaç bulunduğununun altını çizen Müezzinoğlu, şöyle devam etti: ''10 bin pratisyen hekime ihtiyacımız var, en az 50 bin hemşireye, ebeye ihtiyacımız var. Bütün bunları yarın bulabilme şansımız yok. Hekim de bu açığı 15 yıldan önce kapatabilme şansımız yok ama bir 15 yıl sonra da muhtemelen bir o kadar daha hekime yine ihtiyacımız olacak. Çünkü bir taraftan nüfusumuz artıyor, bir taraftan tıp ilerliyor. Vatandaşlarımızın da sağlık hizmetlerinden almak istediği standardın yükselme talebini de karşılamamız lazım. Ülke sorunlarımızın başında hekim açığı geliyor. Bu hekim açığını da kapatabilmemiz 'özel sektörün finansman desteğini alıyoruz, burada kararlıyız' demek kadar kolay değil. 
     
Dünyadan hekim bilmek de çok kolay değil. Dünyadan bulduğumuz hekimin bu ülke insanına standartları yüksek bir sağlık hizmeti verebiliyor olabilmesi çok mümkün değil. Burada dönüp de yapmamazı gereken tek şey kalıyor. Bu da elimizdeki hekimin verimliliğini artırmak, mevcut 125 bin yarınlarda olacak 150 bin hekimimizden azami düzeyde bu topluma hizmet sağlayabilecek noktaya taşıyabilmektir. Tüm paydaşlarımızın atıl kapasitelerini aktif hale getirebilmektir.'' 
     
Müezzinoğlu, medyada yer alan ''hekimler daha çok çalışacak'' haberleri için de ''Hayır, biz hekimlerimizin bilgi birikiminden daha çok toplum adına istifade etmek istiyoruz. Bunu onlarla birlikte paylaşarak başaracağımıza inanıyorum'' diye konuştu. 
 
''Taşeronlaşıyoruz'' ifadeleri için de Müezzinoğlu, ''Getirin bana 20 bin uzman doktoru yarın kadroya alacağım, getirin 30 bin hemşireyi yarın kadroya alacağım'' dedi. 
 
Yeşim Sert Karaaslan - Selma Bıyıklı Adabaş/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tehlikeli iş yerleri sıfıra düşürülecek!
  • 13.06.2017 12:28

Tehlikeli iş yerleri sıfıra düşürülecek!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, iş sağlığı ve güvenliği ha ...

İş sağlığı ve güvenliği konusunda seferberlik başladı
  • 14.05.2017 14:22

İş sağlığı ve güvenliği konusunda seferberlik başladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ‘iş sağlığı ve güvenliği’ ...

'Milli seferberliğin ana başlığı iş sağlığı ve güvenliğidir'
  • 13.05.2017 14:24

'Milli seferberliğin ana başlığı iş sağlığı ve güvenliğidir'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 'İş Sağlığı ve Güvenliği H ...

1 ayda 5 bin istihdam sağlandı
  • 25.03.2017 13:24

1 ayda 5 bin istihdam sağlandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Çalışma Hayatında Milli Se ...

Bursa’da 4 asırlık hamam restore edildi
  • 17.03.2017 15:31

Bursa’da 4 asırlık hamam restore edildi

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa’da yer alan Hasanpaşa (Hasanbey) Hamamı’nı re ...

Eskişehir, Bakan Mehmet Müezzinoğlu’nu ağırladı
  • 06.03.2017 13:14

Eskişehir, Bakan Mehmet Müezzinoğlu’nu ağırladı

Geçtiğimiz hafta içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ...