maritbet girişmaritbet
Kat İrtifakı Nedir, Nasıl Alınır? Kat İrtifakı Ne Demek?

Kat İrtifakı Nedir, Nasıl Alınır? Kat İrtifakı Ne Demek?

Kat irtifakının ne demek olduğunu bilmek, binanın yapım aşamasında hak sahipliği durumunu gösterdiği için önemlidir.

Kat İrtifakı Nedir ve Nasıl Alınır sorusu sıklıkla karşımıza çıkıyor. Kat irtifakı tapusu, yapım aşamasında olan bir binada hak sahipliğini gösteren belge anlamına geliyor. Projesi çizilen, onay alınan ve inşaatına başlanmış olan bir apartmandan alınan daire için o konutun tapusu direkt verilmiyor. Arsa üzerindeki daire payı kadar verilen belge ise kat irtifakı belgesidir. Türkiye genelinde kat mülkiyeti alınmamış, kat irtifakı tapusuna sahip binlerce konut bulunuyor. Tüm bunlarla birlikte kat irtifakı tapusunda büyük önem taşıyan diğer noktada yapının bittikten sonraki durumudur. Müteahhit firmanın plan doğrultusunda yapıyı tamamlamış olması hayati önem taşıyor. Aksi takdirde kat mülkiyeti tapusuna geçiş sağlanamıyor.

Kat İrtifakı Tapusu ile Kat Mülkiyeti Tapusu Farkları

Kat irtifakı tapusu ile kat mülkiyeti tapusu arasında farklar bulunuyor. Her ikisi de tapu olmasına rağmen kat irtifak tapusunun cinsi “Arsa'' olarak nitelendiriliyor. Kat mülkiyetine geçiş yapıldığında ise tapu cinsi tapu cinsi bina olarak güncelleniyor. Kat mülkiyet tapusu, bir yapıda kişinin sahip olduğu hakların net olarak gösterildiği tablo olarak göze çarpıyor.

Kat İrtifakı Tapusuna Banka Konut Kredisi Verir mi?

Kat irtifakına sahip bir konut alınırken bankalar konut kredisi vermekten genel itibariyle çekiniyor. Tamamen vermeyeceği anlamına gelmemekle birlikte yasal olarak yüzde 90'a kadar çekilen konut kredisi miktarında kat irtifak tapulu daire için bu oranı yakalamak neredeyse imkansız. Kat mülkiyeti tapulu konutlarda ise güvenlik, yaş gibi unsurların yer alması sebebiyle konut kredisi kullanımı çok rahatlıkla kullanılabiliyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kat İrtifakı Nedir, Nasıl Alınır? Kat İrtifakı Ne Demek?
  • 25.01.2021 14:29

Kat İrtifakı Nedir, Nasıl Alınır? Kat İrtifakı Ne Demek?

Kat irtifakının ne demek olduğunu bilmek, binanın yapım aşamasında hak sahipliği ...