maritbet girişmaritbet
Heybeliada Ruhban Okulu’nda Türk ve Yunan sanatçıların konserlerine ev sahipliği yaptı!

Heybeliada Ruhban Okulu’nda Türk ve Yunan sanatçıların konserlerine ev sahipliği yaptı!

Heybeliada Ruhban Okulu’nda "Yunanistan'dan Türkiye'ye Kültür Yolculuğu" etkinliği düzenlendi

Heybeliada Ruhban Okulu'nda "Yunanistan'dan Türkiye'ye Kültür Yolculuğu" etkinliği düzenlendi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Bulgaristan Patriği Neofitos ile Bursa Metropoliti ve Heybeliada Ruhban Okulu Başrahibi Elpidophoros Lambriniadis, konser öncesinde Aya Triada Manastırı Kilisesi'ne gelerek, mum yaktı ve dua etti.

Bu arada, Patrik Barholomeos, ailesiyle Macaristan'dan Türkiye'ye turist olarak gelen küçük bir kızı severek, kolye hediye etti.

Heybeliada Ruhban Okulu'nun bahçesinde düzenlenen, Türk ve Yunan sanatçıların birlikte sahne aldığı konserin sunuculuğunu Fatoş Koçarslan ve Olga Papa yaptı.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, konserin ardından yaptığı konuşmada, Bulgaristan Patriği Neofitos'u okulda ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Demokratikleşme Paketi kapsamında, okulumuzun tekrar açılacağı yönündeki ümidimizin artığı bir dönemde, Ümit Tepesi'nde sizlerle birlikte olmayı çok anlamlı bulmaktayız. Türk-Yunan dostluğu, patriklik makamına seçildiğimiz günden itibaren üzerinde hassasiyetle durduğumuz ve teşvik ettiğimiz bir konudur. Bizler, ülkeler arası sağlıklı ilişkilerin, sadece hükümetler tarafından yukarıdan aşağıya doğru değil, aynı zamanda sanatçılar, aydınlar, bilim insanları ve basın mensupları tarafından da aşağıdan yukarıya inşa edilmesi gerektiğine inandık. İnsanların tanışmalarını ve birlikte başarılı işlere imza atmalarını arzuladık."

Patrikliğin, dostluk ve barışın tesisi amacıyla yapılan her türlü girişimi desteklediğini belirten Bartholomeos, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Ege'nin iki yakasını birbirine bağlayan müziğin ipek ipliklerinin, güzel bir kumaşa dönüşmesi için dua etmekteyiz. Bu noktada Türk ve Rum müzikseverlerin ortak projesi olarak, adamızı müzik alanında önemli bir merkez haline getirebilecek Heybeliada Ses Projesi'ni yakından takip ettiğimizi ve kısa sürede başarılı çalışmalarını beklediğimizi hatırlatmak isteriz. İki halk arasında her geçen gün gelişmekte olan yakınlaşmanın devamı temennisiyle, hepinizi sevgiyle kucaklarız."

"İnşallah bu konser, okulumuzun tekrar açılması için bir ön kutlama olur"

Bursa Metropoliti ve Heybeliada Ruhban Okulu Başrahibi Elpidophoros Lambriniadis ise konuşmasına, "Bugün çok mutluyuz çünkü Ruhban Okulu'nun bahçeleri seçkin sanatçılarımızın melodileriyle dolacak. Ağaçlarımız, ünlü orkestraların notalarıyla süslenecek. Türk ve Rum sanatçılar, bizleri, yani Rumlar, Türkler, Ermeniler, Bulgarlar ve diğer halkları bir araya getirdi" diyerek başladı.

Bulgaristan Patriği Neofitos'un, dünyaca bilinen bir müzisyen ve muhteşem sesi ile Hristiyan dünyasını hayran bırakan bir din adamı olduğunu söyleyen Lambriniadis, Neofitos'un yeni seçilmiş bir patrik olarak ilk resmi ziyaretini Fener Rum Patrikliği'ne gerçekleştirdiğini bildirdi.

Lambriniadis, "dostluk gecesi"nin gerçekleşmesi için katkıda bulunanlara teşekkür ederek, "Bir de son bir dileğimiz ve duamız var Patrik Hazretleri. İnşallah bu konser, okulumuzun tekrar açılması için bir ön kutlama olur" dedi.

Konser

Konserin ilk bölümünde, sanat yönetmenliğini Erol Deran'ın yaptığı "Klasik Bosphorus" ve sanat yönetmenliğini Nikiforos Metaxas'ın yaptığı "Güncel Bosphorus", ikinci bölümünde şef Eustathios Soulis yönetimindeki "Thanasis Tsipnakis" Mızraplı Telliler Orkestrası yer aldı.

Eyüp Musiki Vakfı'nın destek verdiği konserde, Eleni Tsaligopoulou, Kostas Thomaidis, Mustafa Doğan Dikmen, Engin Aslan, Vassiliki Papageorgiou de sahne aldı.

Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu ve Belediye Başkan Vekili ve Meclis Üyesi Raffi Hermon Araks'ın da katıldığı konseri, aralarında Yunanistan'dan gelenlerin de bulunduğu çok sayıda davetli izledi.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Heybeliada Ruhban Okulu eğitime hazır!
  • 29.09.2013 11:50

Heybeliada Ruhban Okulu eğitime hazır!

Heybeliada'nın Ümit Tepesi'nde yer alan ve 1971'de kapatılan Heybeliada Ruhban O ...

Heybeliada Ruhban Okulu’nda Türk ve Yunan sanatçıların konserlerine ev sahipliği yaptı!
  • 23.09.2013 08:36

Heybeliada Ruhban Okulu’nda Türk ve Yunan sanatçıların konserlerine ev sahipliği yaptı!

Heybeliada Ruhban Okulu’nda "Yunanistan'dan Türkiye'ye Kültür Yolculuğu" etkinli ...

Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılışı Başbakan’ın bir talimatına bağlı!
  • 12.08.2013 08:48

Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılışı Başbakan’ın bir talimatına bağlı!

1971 yılından bu yana kapalı olan H Ruhban Okulu için yasal değişiklik gerekmedi ...

Vakıflar Genel Müdürlüğü  Heybeliada Ruhban Okulu’nun arazisini iade etti!
  • 11.01.2013 10:24

Vakıflar Genel Müdürlüğü Heybeliada Ruhban Okulu’nun arazisini iade etti!

Vakıflar Meclisi, 1844’ten kapatıldığı 1971 yıllına kadar Ortodoks dünyasının en ...