maritbet girişmaritbet
Yeşil Yol’a tepki gösterdi, 'Dönmek yok' dedi

Yeşil Yol’a tepki gösterdi, 'Dönmek yok' dedi

Karadeniz’in yaylalarını birbirine bağlayacak 2600 kilometrelik Yeşil Yol’un Rize bölümünde direniş devam ediyor.

Rize Valisi Ersin Yazıcı “Süreç devam ediyor” dedi. Yeşil Yol direnişinin simgesi “Havva Ana” olarak bilinen Rabia Özcan verdiği mücadeleyi anlattı: Ben doğayı toprağı okudum. Ölmek var dönmek yok. Afili yola ihtiyaç yok. Turistler sırt çantalarıyla taşa toprağa basıp yayla yayla dolaşsınlar.

Samsun'dan Artvin'e 8 ilin yaylalarını birleştirecek “Yeşil Yol” projesi, Fırtına Vadisi'yle ünlü Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi'nde bir kez daha protesto edildi. İlçe kaymakamlığı önünde toplanan yüzlerce kişi, tulum eşliğinde Karadeniz türküleri söyledi, horon tepti. Protestoya katılanlar arasında önceki gün Samistal Yaylası'nda jandarmanın sert müdahalesine maruz kalan 58 yaşındaki “Havva Ana” lakabıyla anılan Rabia Özcan da vardı. Protestonun ardından Habertürk'e konuşan Özcan, Rize Valisi Ersin Yazıcı'ya kırgın olduğunu söyledi.

yeşil yol projesini protesto edenler

“Ben halkım” çıkışıyla Türkiye'nin konuştuğu isim olan Özcan, 3 çocuğuyla birlikte Çamlıhemşin'in Sırt Mahallesi'nde yaşıyor. Hayvancılıkla geçinen Özcan, mayıs ayında Kavran Yaylası'ndaki evlerinin yolunu tutuyor. Yıllarca hayvan sırtında yaptığı yolculukları anlatırken gözleri doluyor, öfkesi masmavi gözlerinden taşıyor. “Ben burada doğdum, büyüdüm. Yaşadığım yere sahip çıkmak zorundayım” diyen Özcan, her yaylaya ayrı yollardan zaten çıkıldığını anlatıyor. Özcan, “Neden birleştiriyorlar? Anlayamıyorum” diyor. Samistal Yaylası'nda jandarma tarafından hırpalandığını belirten Özcan, “Ben valinin söylediklerine çok üzüldüm. Biz 3-5 çapulcu değiliz. Bu yaylaları koruyacağız. Bizi aşağıladı, ona yakışmadı. O kitap okudu, vali oldu. Ama ben de doğayı, toprağı okudum. Yaylaya çıkarken iş makinasıyla yolumuzu kestiler, bana He-Man gücü geldi” diyor. Yaylaları dedelerinden öğrendiğini belirten Özcan, “11 yaşımda katırla yaylaya çıkıyordum. 58 yaşındayım. Yıllarca bu şekilde yaşadım. Dedemden gördüm çocuklarıma öğrettim. 25 hayvanımız var. İstiyorum ki, onlar da torunlarıma aktarabilsin. Yaylalar otoban oldu mu diyecekler?” diye ekliyor. Havva Ana, yol projesinin yayla turizmine katkı olsun diye yapıldığına inanmıyor. Ayder'in de yıllar içinde turizme açıldığını anlatan Özcan, “Ayder'e yol yapıldı. Sonra oteller, lokantalar. Turizme açıldı iyi, hoş ama Ayder artık yayla mı? Alakası kalmadı. Yaylaya gelecek turist zaten yola ihtiyaç duymuyor. Arabadan bıkan, yürümek isteyen geliyor. Yaylalarımıza dokunmayın, gelmek isteyen gelsin, başımızın üstünde yeri var. Ama arabalarını bıraksınlar, yürüsünler, yol olmasın. Afili yola ihtiyaç yok. Turistler sırt çantalarıyla taşa toprağa basıp yayla yayla dolaşsınlar” ifadelerini kullanıyor.

HACZANE-HUSER'E GEÇİCİ DURDURMA

Rize İdare Mahkemesi, yaylalarda yol yapımının doğaya ve turizme zarar vereceği gerekçesiyle 9 kişinin açtığı davada, “Yeşil Yol Projesi”ni geçici olarak durdurma kararı aldı. Mahkeme yapımı süren Çamlıhemşin İlçesi'ndeki Haczane-Huser yaylaları bağlantı yolu çalışmalarının yürütmesini, telafisi güç zararlara yol açacağı gerekçesiyle durdurdu. İki yaylanın bağlantı yolunun ormanlık alanda bulunduğuna işaret edilen kararda, dava konusu işlemin ormanlık alandaki yol yapımına ilişkin olması, yürütülmesi ve ileride hukuka aykırı bulunup yürütmesinin durdurulması veya iptali yönünde karar verilmesi halinde eski haline getirilmesi yönünden telafisi güç zararlar ortaya çıkabileceğine dikkat çekildi. Mahkeme, davalı tarafın savunması alınıp yol yapımının iptal edilip edilmeyeceğine ya da yürütmesinin tamamen durdurulup durdurulmayacağına karar verilene kadar söz konusu yol yapımının yürütmesinin durdurulmasını kararlaştırdı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Veysel Eroğlu, Yeşil Yol projesini anlatıyor!
  • 12.10.2016 17:28

Veysel Eroğlu, Yeşil Yol projesini anlatıyor!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Yeşil Yol projesini değerlendirdi. ...

Yeşil Yol projesiyle turizm hareketlenecek
  • 07.10.2018 08:27

Yeşil Yol projesiyle turizm hareketlenecek

Yeşil Yol ve dikey bağlantı yollarının tamamlanması ile Kaçkarlar'a ulaşan turis ...

Yeşil Yol Projesi ile Gümüşhane'nin turist sayısı artacak
  • 17.11.2017 10:23

Yeşil Yol Projesi ile Gümüşhane'nin turist sayısı artacak

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, DOKAP tarafından Gümüşhane'de düzenlenen "Yeşil Yol ...

Bolu'da D-100 karayolu 'Yeşil Yol' olacak
  • 11.05.2017 12:59

Bolu'da D-100 karayolu 'Yeşil Yol' olacak

Bolu Belediyesi tarafından hayata geçirilecek projeyle ile ulaşıma kapatılacak D ...

Yeşil Yol projesinin çevre düzeni planı düzenlendi
  • 22.10.2016 09:51

Yeşil Yol projesinin çevre düzeni planı düzenlendi

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nca "Ordu-Trabzon-Rize- ...

İstanbul’a nefes aldıracak proje!
  • 16.08.2016 14:15

İstanbul’a nefes aldıracak proje!

Vizyon Atölyesi’nin yeni projesi ‘Yeşil Yol’, 5 milyon metrekarelik yeşil alanıy ...