maritbet girişmaritbet
Yaşayan Cami Projesi mimarisiyle dikkat çekiyor

Yaşayan Cami Projesi mimarisiyle dikkat çekiyor

Antalyalı inşaat mühendisi Akif Torun’un yaptığı ilginç cami projesi farklılığı ve mimari tasarımıyla geleneksel cami mimarisinden sıyrılıyor.

Antalyalı inşaat mühendisi Akif Torun, cami inşaatlarında tek tipleşmeye dikkat çekmek için özel bir proje hazırladı. Arşı temsil eden 7 katlı Arş-ı Ala Camisi, farklı mimarisi ile dikkat çekiyor. Katları çelik iskelet üzerine şeffaf cam olarak planlanan camide, cami sistemi ay ve yıldız şeklinde, şadırvanlar ise güneş sistemindeki gezegenler şeklinde yapılacak.

TEMSİLİ SIRAT KÖPRÜSÜ

Cami projesinde en dikkat çekici detaylardan biri de minareleri. Projede yer alan 6 minare, Arapça 'La ilahe illallah' tevhidini oluşturacak şekilde yapılacak. Ayrıca camide, minareler, gezegen şeklindeki şadırvanlar sabah ezanının okunmasıyla birlikte kendi etrafında dönmeye başlayacak. Yatsı ezanına kadar sürecek olan dönüş Mevlevilerin sema gösterisini temsil edecek. Dönüş aşamasında ayrıca minare, kubbe ve gezegenler zikir edecek. Bu özelliğiyle yapı, 'yaşayan cami' olacak. Bir diğer şaşırtıcı detay ise camiye ulaşımı sağlayan yol olacak. Projeye göre camiye sırat köprüsünü temsil eden şeffaf cam bir köprüden geçilerek ulaşılacak. Köprünün altı, cehennemi tasvir edecek şekilde ışık sistemiyle donatılacak.

TURİSTİK CAZİBE OLUR

Torun, "Projelerin hepsi birbirine benziyor. Farklı tipte projeler nedense kabul görmüyor" dedi. Antalya'nın turistik bir kent olduğunu hatırlatan Torun, "Farklı bir ülkeye gittiğimizde bizi ilk götürdükleri yer ibadethaneler oluyor. İbadethaneler, medeniyetlerin hünerlerini sergiledikleri yapılar. Ben bu cami projesinin yurtdışından da büyük ilgi göreceğine inanıyorum" diye konuştu. En az 5 bin kişilik olacak caminin 20 milyon liralık bir bütçeyle hayat bulabileceğini anlatan Torun, projenin gerçekleşmesi için hayırseverler aradığını vurguladı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yaşayan Cami Projesi mimarisiyle dikkat çekiyor
  • 30.04.2018 16:00

Yaşayan Cami Projesi mimarisiyle dikkat çekiyor

Antalyalı inşaat mühendisi Akif Torun’un yaptığı ilginç cami projesi farklılığı ...