maritbet girişmaritbet
‘Uzun vadeli konut projeleri finansal problem oluşturuyor’

‘Uzun vadeli konut projeleri finansal problem oluşturuyor’

Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, 42. Cadde'nin Gayrimenkul Yatırım Fonu'nda önemli açıklamalarda bulundu.

Emlak Konut GYO güvencesiyle Torkam İnşaat'ın Konya'da hayata geçirdiği hasılat paylaşımlı projesi Temaşehir 42. Cadde'deki ticari gayrimenkulleri kapsayan Gayrimenkul Yatırım Fonu (GYF) tanıtıldı. 

GYF ile ilgili ayrıntıların paylaşıldığı toplantı Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, Torkam İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dereli ve Global Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Erol Göker'in ev sahipliğinde gerçekleşti.

Temaşehir 42. Cadde Projesi'ndeki ticari gayrimenkulleri kapsayan fon ile ilgili görüşlerini dile getiren Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum şunları söyledi:

"Emlak Konut kurulduğu günden bu yana sektörümüzdeki değişikliklere liderlik yapan bir kurum olarak ülkemiz ve vatandaşlarımız için sürdürülebilir değer oluşturmayı amaçlamıştır. 2016 yılında yaşadığımız olağanüstü durumlara rağmen almış olduğumuz ivedi önlemlerle Emlak Konut markası ile ülkemiz için değer yaratmaya devam ettik. İnsan ve ihtiyaç odaklı hizmet anlayışımızla, bugün markamızı Anadolu'nun birbirinden kıymetli şehirlerine taşıyoruz. Bugüne kadar sektöre ciddi anlamda ses getiren kampanyalar düzenledik. 2017 yılını 1 milyon metrekarenin üzerinde brüt alana karşılık 7 milyar 400 milyon TL hasılat ile tarihimizin en yüksek satış başarısını elde ederek tamamladık. Toplam aktif varlığımız yüzde 10 artışla 20 milyar 600 milyon TL'ye ve öz kaynaklarımız yüzde 16 artışla 12 milyar 400 milyon TL'ye ulaştı. Bu motivasyonla başladığımız 2018 yılının ilk üç ayında, 1 milyar 140 milyon TL olan satış hedefimiz doğrultusunda 1 milyar 50 milyon TL değerinde bağımsız bölümün satışını gerçekleştirdik. Ayrıca, 144 bin metrekare olan satış hedefimizi aşarak 151 bin metrekarelik satış alanına ulaşmış olduk.”

Uzun vadeli projeler finansal sıkıntı oluşturuyor

Kurum, inşat sektörü girişimcilerinin yaşadığı finansal sorunlara da değinerek “Satış anlamında son 2-3 senedir faizin yüksekliğinden de kaynaklı vadelerin oldukça uzaması ve nakit akışının geriye atılması bir problem.  Nakit akış noktasında ister istemez uzun vadeler yapılmak zorunda. Mesela 60 ay sıfır faizle bir satış var. Böyle olunca paranızı 60 ay da alıyorsunuz; ancak inşaatınızı 36 ay içinde bitirmek zorundasınız. Burada finansal bir problem oluşuyor; 60 ay içinde paranızı alıyorsunuz ama inşaata harcamanız gereken parayı da 36 içinde harcayıp bitirmek zorundasınız. Bunun yanında arsa bedelini de ödemek zorundasınız“ ifadelerini kullandı.

Gayrimenkul Yatırım Fonu'nun önemine değinen Kurum, “Böyle bir fon kurularak neyi sağlıyoruz, aslında bir elin nesi var iki elin sesi var. Birçok yatırımcı bir araya gelerek böyle gelecek vaat ettiğine inandığımız, süreçte değerleneceğine inandığımız  bir yatırım aracına ortak olmaya çalışıyoruz. Bizim de ortak olduğumuz bir işletmeye gelin ortak olalım diyoruz. Bugün bu oluşum sektörün önemli bir ihtiyacını karşılayabilir. Emlak Konut olarak üstümüze düşen yatırım yapan kişiyi doğru şekilde yönlendirip, bilgilendirmemiz gerekir. O manada hem Global Menkul Değerler hem Torkam İnşaat tarafı üzerine düşen neyse yapmaya çalışıyor.  Biz de üzerimize düşen neyse yapacağız” dedi.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda devir teslim töreni yapıldı
  • 05.06.2023 13:43

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda devir teslim töreni yapıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına getirilen Mehmet Özhaseki, ba ...

Bakan Kurum, depremzedeler için yapılan köy evlerinin görüntülerini paylaştı
  • 23.05.2023 16:33

Bakan Kurum, depremzedeler için yapılan köy evlerinin görüntülerini paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep'in Nurdağı ...

Bakan Kurum'dan, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi paylaşımı
  • 11.05.2023 11:53

Bakan Kurum'dan, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi paylaşımı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabınd ...

Bakan Kurum: ''İstanbul'da, 5 yıl içerisinde riskli bina kalmayacak''
  • 09.05.2023 11:32

Bakan Kurum: ''İstanbul'da, 5 yıl içerisinde riskli bina kalmayacak''

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Üsküdar Belediyesi Me ...

Depremzede çocuklar için sahaya çıktılar
  • 04.05.2023 11:22

Depremzede çocuklar için sahaya çıktılar

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Süper Lig'in yıldız f ...

Kentsel dönüşüm yarısı bizden kampanyası son durum!
  • 27.04.2023 15:08

Kentsel dönüşüm yarısı bizden kampanyası son durum!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Yarısı Bizden" kampa ...