maritbet girişmaritbet
Telefonunuz izinsiz dinleniyor olabilir!

Telefonunuz izinsiz dinleniyor olabilir!

Cebinizdeki uygulamaların aslında bir ortam dinleme cihazı olduğunu ve izniniz olmadan sizi dinleyebileceğini biliyor musunuz?

Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün, telefonlarımıza yüklediğimiz programların hacklenmesi halinde izniniz olmadan bir ortam dinleme programına dönüşebileceğini belirtti.

“Siber Güvenlik Raporu” hakkındaki soruları yanıtlayan Ergün, hava durumunu göstermek için yükleme sırasında lokasyon bilgisinin yanı sıra kamera ve mikrafona erişim izni istemesinin anlamsız olduğunu ifade etti.

Peki cihazların uzak bir istemci üzerinden sizin izniniz olmadan erişim için kullanılabilir hale gelmesini nasıl önleyebilirsiniz? Emlaktasondakika.com olarak sizin için araştırdık.

İndirmiş olduğunuz uygulamayı yüklerken, genel olarak sistem dosyalarına, kamera, mikrafon, kişi listesi, arama kaydı, mesaj, fotoğraf, video, müzik erişimlerini istemektedir.

Bu izinler içerisinde kişisel bilgilerinize ulaşım ve dinleme, konum bilginizi öğrenme, banka hesap bilgilerinize ulaşma gibi pek çok sorunla karşı karşıya kalmanız mümkün! Bu yüzden uygulama yüklerken öncelikle onay verdiğiniz erişim bilgilerine dikkat etmelisiniz.

Onayladığınız izinler masum gibi görünen her gün girdiğiniz sosyal medya uygulamaları dahil olmak üzere telefonunuzda bulunan programlarla sizin izniniz olmadan sizi dinleyebilir ve görüntüleyebilir.

Alt görselde Facebook uygulamasının aldığı izinlerden bazıları görünüyor. Bu uygulama sizin izniniz olmadan, ses kaydedebilir, kamera kullanabilir, ekran duvar kağıdınızı bile değiştirebilir.

PROGRAMI YÜKLERKEN KABUL ETTİĞİNİZ İZİNLERE DİKKAT!

Programları telefonunuza yüklerken size sorulan sözleşme ve izinlere dikkat etmeniz gerekiyor.

Bu izinler arasında telefonunuza kurduğunuz programla alakasız izinler varsa reddetmeniz ve başka bir uygulama kullanmanız yararınıza olacaktır.

Alt görselde herhangi bir programla kabul ettiğiniz program onay sayfası görünüyor. Mesela bir program kamera uygulamanıza neden ihtiyaç duyar?

PEKİ NASIL KORUNACAKSINIZ?

Telefonunuza yararlı olacağını düşündüğünüz bir programı istediği abartılı izinlere rağmen kurmak isteyenler için de farklı bir yöntem var. Hemen uygulama marketinden “F-Secure Apps - Uygulama İzinleri”  programını indirmek.

İnternette ücretsiz sunulan bu program telefonunuzda yetki açısından herhangi bir izin istemiyor

Uygulamayı yüklediğiniz zaman telefonunuzda bulunan sizin için zararlı olabilecek, size ek masraf getirebilecek ve telefonunuza izinsiz girebilecek tüm uygulama izinlerini kaldırmanıza olanak veriyor.

Uygulamayı yükledikten sonra uygulamalarınızın izinlerini kısıtlayarak bütün programlarınızı güvenle kullanmanızı sağlıyor.

Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Telefonunuz izinsiz dinleniyor olabilir!
  • 10.04.2015 14:45

Telefonunuz izinsiz dinleniyor olabilir!

Cebinizdeki uygulamaların aslında bir ortam dinleme cihazı olduğunu ve izniniz o ...