maritbet girişmaritbet
Patara ve Fırnaz Koyu’nu imara açan karar yargıya taşındı

Patara ve Fırnaz Koyu’nu imara açan karar yargıya taşındı

Patara bölgesi ve Fırnaz Koyu’nun ikinci ve üçüncü derece doğal sit alanına dönüştürülmesine ilişkin kararın iptali için dava açıldı.

Birinci Derecede Doğal Sit alanı konumundaki Kaş ilçesi Gelemiş Mahallesi Patara bölgesi ve Yeşilköy, Fırnaz Koyu çevresi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 22 Ağustos 2017 tarihli oluruyla 'Doğal-Sit-Kesin Korunacak Hassas Alan', 'Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı' ve 'Doğal Sit- Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' olarak tescil edildi. Bakanlığın bu kararı da 9 Ocak 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece Alanya Kalesi, Demre Taşdibi Yarımadası ile birlikte Kaş Patara ve Fırnaz Koyu'nun bazı bölümleri birinci derece doğal sit alanından çıkartılarak ikinci ve üçüncü derece doğal sit alanı konumuna dönüştürüldü. Kaş Turizm Tanıtma Derneği bu kararın, bu alanlara turizm tesisi, villa veya belli sınırlamalarla taş ve maden ocağı faaliyetlerinin yapılmasını mümkün kıldığını iddia ederek iptali için yargıya başvurdu.

PATARA VE FIRNAZ İÇİN DAVA AÇILDI

Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Munise Ozan, Patara ve Fırnaz Koyu için Mimarlar Odası Antalya Şubesi ve Peyzaj Mimarları Odası Ankara Şubesi'nin desteğiyle, Resmi Gazete'de yayımlanan kararın iptaline yönelik Antalya İdare Mahkemesi'nde dava açtıklarını söyledi. Munise Ozan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sit alanlarındaki değişikliği içeren ve Resmi Gazete'de de yayımlanan kararın yapılaşmaların önünü açtığını ve Antalya'da birçok bölgeyi de içerdiğini belirtti. Munise Ozan, "Biz kendi bölgemizdeki Patara ve Fırnaz Koyu ile ilgili kararlara karşı dava açtık. Patara zaten Bakanlık tarafından ilan edilmiş özel çevre koruma bölgesi. Nesli tehlike ve koruma altında olan Caretta caretta'ların üreme ve yaşam alanı. Ayrıca ekosisteminde çok önemli canlılar ve bitkiler var. Çam ormanları, antik kenti, kumulları, Akdeniz foklarının üreme alanı ve hakikaten çok özel bir alan. Şimdi turizm amaçlı kullanılabilirliğinin yolu açılıyor. Fırnaz Koyu için de öyle" dedi.

MADEN OCAĞI BİLE AÇILABİLİR

Munise Ozan, devletin bu alanları daha da genişletip koruması gerekirken, buraların bazı bölgelerini birinci dereceden üçüncü dereceye kadar çekerek turizm tesisi ve hatta maden ocaklarına açtığını savundu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Patara ve Fırnaz Koyu’nu imara açan karar yargıya taşındı
  • 18.03.2018 01:00

Patara ve Fırnaz Koyu’nu imara açan karar yargıya taşındı

Patara bölgesi ve Fırnaz Koyu’nun ikinci ve üçüncü derece doğal sit alanına dön ...

Antalya’nın beldelerine imar yolu açıldı
  • 10.01.2018 17:17

Antalya’nın beldelerine imar yolu açıldı

Alanya Kalesi, Kaş ilçesinde yer alan Patara ve Fırnaz Koyu ile Demre’nin Taşdib ...