maritbet girişmaritbet
Nereden ev alınır?

Nereden ev alınır?

Ev alacak olan ya da alma planı yapan herkesin kafasındaki o soru... "Nereden ev almalıyım?"

Türk insanı evi, gayrimenkulü satın almayı çok sever. Bu doğrultuda tüm hayatını neredeyse ona göre planlar. Ama ev alırken dikkat edilmesi gereken noktalar var, işte kazancın kapısı da burada aralanıyor.

Eskiden “Askerliğini yapmayana kız yok” tabiri son dönemde yerini “Evi olmayana kız yok” modeline döndü. İşin şakası bir yana bu dönemde ev sahibi olmak zor iş. Özellikle ilk kez ev alacaklar için parayı toparlamak, lokasyonu seçmek biraz dertli bir süreç. Ancak bu dönemde yazılarımız, elbette takipçiler için önemli bir yol gösterici olacaktır.

1- Bölge Araştırması

İstanbul'un marka değeri her geçen gün yükseliyor, bu yüzden megakentte ne kadar erken ev sahibi olunursa o kadar iyi. Bu noktada süreci çok iyi yönetmek gerekiyor. Yatırım veya oturum hangi amaçla olursa olsun, öncelikle evin bulunduğu bölgenin bir araştırması yapılmalı. Bağlı olduğu bölge şehrin hangi noktasında, nereye yakın iyice araştırılmalı.

2- Ulaşım Noktalarına Yakınlık

Bu aslında ev alırken en kritik noktalardan birisi olarak göze çarpıyor. Ulaşım noktalarına yakınlıktan kastımız ne, hemen açıklayalım. Özellikle İstanbul'da mevcut ya da yapımı devam eden metro hatlarının duraklarına yakın gayrimenkuller en az yüzde 25-30 civarında prim elde ediyor. Bu, zaman içerisinde katlayarak artıyor. Metroyla birlikte diğer toplu taşıma noktalarınsa yakınlık, hem bölgede yaşayanlar, hem de yatırım yapanlar için önemli kriterlerden birisi.

3- Şehir Merkezine Yakınlık

Son dönemde hayatımızda varlığı artan kelimelerden bir diğeri de “Şehir Merkezi” oldu. Eski İstanbul'da şehrin merkezi aslında belliydi, ancak son dönemde yapılan ulaşım yatırımları ve bu doğrultuda geliştirilen konut yatırımları şehir merkezi kavramının sınırlarını genişletti. Artık şehir merkezi kavramı, bir üstteki maddeye bağlı olarak ulaşım noktasında değişkenlik gösteriyor. Bugün Başakşehir, İstanbul'da konutun en önemli noktalarından birisi olurken 20 yıl önce böyle bir öngörüye sahip olmak gerçekten zordu. Ancak eskiden gitmesi uzak olan Başakşehir, bugün şehrin tam merkezinde kalıyor. Nitekim Kartal'da gayrimenkul anlamında yaşanan gelişmeler gerçekten çok olumlu yönde ilerliyor.

4- Kentsel Dönüşüm

Bu tam anlamıyla kazançlı bir yatırımın ilk adımı olarak değerlendirilebilir. Kentsel dönüşümün aktif olarak devam ettiği lokasyonlar, gerçek anlamda bir kazanç noktası olacaktır. Buna şöyle bir örnek verelim, Kiptaş'ın Zeytinburnu bölgesinde yaptığı dönüşüm... Projede hak sahiplerine 100 metrekare evine karşılık dönüşüm sonrasında 75 metrekare ev verildi. Burada 25 metrekarelik kayıp tamamen göz önünde olmamalı çünkü dönüşümden önce değeri 100-150 bin lira arasında değişen konutlar, dönüşüm sonrasında 400-500 bin lira seviyesine ulaştı. Bu noktada bilinçli bir yatırım neticesinde güzel gelirler sağlamak mümkün.
Zaman geçti, dönem değişti, bugün yolcu kapasitesi anlamında dünyanın en büyük havalimanı İstanbul'a yapılıyor. Yine Kanal İstanbul'un yapılacağı kesin, ihale hazırlığı devam ediyor. Havalimanının nereye yapıldığı belli, Kanal İstanbul'un ise güzergahı az çok ortada. Bu kapsamda yatırımlar, İstanbul'un biraz daha kuzey noktalarına kaydırılabilir.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Nereden ev alınır?
  • 17.07.2017 15:02

Nereden ev alınır?

Ev alacak olan ya da alma planı yapan herkesin kafasındaki o soru... "Nereden ev ...