maritbet girişmaritbet
Kabe’deki vincin devrilmesi önlenebilir miydi?

Kabe’deki vincin devrilmesi önlenebilir miydi?

Mekke’de son günlerde meydana gelen şiddetli yağış ve fırtınanın Kabe’deki vinci devirdiği öne sürülüyor. Peki gerçekte öyle mi?

Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde meydana gelen fırtına ve sağanak yağışta Kabe inşaatındaki vinç hacı adaylarının üzerine devrildi. 107 kişi hayatını kaybederken 238 kişi yaralandı.

Mescid-i Haram'daki genişletme çalışmaları sırasında 50-55 metre uzunluğundaki vincin nasıl devrildiği merak konusu. Coşkunlar Vinç'in sahibi Hakkı Kekilli vinçlerin güvenilirliği, kapasitesi ve Kabe'deki kazanın neden olabileceğini Emlaktasondakika.com'a anlattı.

Kabe'de hacı adaylarının üzerine devrilen dev vinç

Kabe'de palet vinç hacı adaylarının üzerine devrildi. Neden meydana gelmiş olabilir?

Kabe'deki vinç kazasını internetten izledim. Vinç sırtının üzerine devriliyor. İleri yük verilmesi için gerisinde balans olur. Bom (yükü kaldıran) yaptıkça balans onu tutar. Örneğin, sırtınızda bir çocuk var ve ileriye uzanıyorsunuz. O ağırlık sırtınızdan indiğinde ileriye düşersiniz. Yükü almak için arkaya ağırlık yığılır. (yaklaşık 450 ton) Bomlar olursa dengeli olur. Yük kaldıran çok dik kaldığında en ufak rüzgarda yatar.

Vinçler güvenli mi? Rüzgar da devrilir mi?

Vinçler güvenlidir ama nasıl kullandığınız da çok önemlidir. Her şeyin ince bir noktası vardır. Yükü kaldıran vinç çok güçlü. Bom çok diktir. Yatık olsa kendi ağırlığıyla durur. Ama dik olunca arkadada ağırlık var. Rüzgar da tersten vurunca devrilme söz konusu oluyor.

Palet vinç, düz değil de sırtının üzerine devrilir. Diğer vinçler tepesinin üstüne devrilir.

Coşkunlar Paletli vinç

Palet vincin kule vinçten farkı nedir?

Kule vinç, T şeklindedir ve arkadan sabit balansı var. Kule vincin fazla kapasitesi yoktur. 12 tondur. Palet vincin kapasitesi oldukça fazladır. Kabe'deki söz konusu kazadaki vincin toplam ağırlığının 750-800 ton olduğunu düşünüyorum.

Coşkunlar Vinç'e ait paletli vinç

Neden kule vinç kullanılmıyor da palet vinç kullanılıyor?

Bu tür büyük projelerde palet vinç kullanılır. Nedeni ağır yük kaldırmasının yanı sıra, Kabe'nin içerisine giremediğinde dışarıdan yük veriyor olması. (30- 40 ton kadar)

Paletler ağır yük kaldırıyor, diğerleri gibi değil çok güçlü. Arkasına balans koyarak 40 metreye 30 ton yük verebiliyorsunuz. Yani balans koydukça yükü artırabiliyorsunuz. Terazi gibi düşünün bom yaptıkça balans koyuyorsunuz.

Palet vinçlerin kapasitesi 2500 tona kadar çıkabiliyor. Büyük projelerde yurtdışından vinç gelir, Türkiye'de en fazla 1250 ton kapasiteli var.

Kabe'deki vincin yıldırım düştüğü için devrildiği de söyleniliyor. Vinçlerde paratoner (yıldırımsavar) bulunuyor mu?

Yıldırım düşmüşse halata düşmüştür. Birden gider makine. Ama Kabe'deki kaza, rüzgarın tersine gelmesi ile meydana gelmiştir. Fotoğraflara baktığımda diğer vinçler batı istikametinde dururken devrilen vinç doğuda duruyor.

Kule vinçler devrilmez. Bu tür vinçler su borusu gibi döner yani rüzgarı arkasına alır. Palet vincin yer konumundan dolayı şansı olmuyor. Vinçlerde paratoner bulunmuyor.

Ayşe Özlem Kuruca/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz