maritbet girişmaritbet
İzmir’de kent yeniden denizle buluşacak!

İzmir’de kent yeniden denizle buluşacak!

Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu 2014, İzmir Mimarlık Merkezi'nde yapıldı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "yaşanabilir şehir" olgusu çerçevesinde, kenti alışveriş merkezlerinden (AVM) korumaya çalıştıklarını ve kent içinde AVM isteyen herkesle mücadele ettiklerini söyledi. 

Sürdürülebilir Ulaşım Derneği (EMBARQ) Türkiye ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) işbirliğiyle "bisikletli ve yürünebilir şehirler" ana temasıyla düzenlenen "Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu 2014", İzmir Mimarlık Merkezi'nde yapıldı. 

Sempozyumun açılışının ardından düzenlenen "Yaşanabilir Şehirlerin Yönetimi" konulu oturuma, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile Stockholm Belediyesi Temiz Araç Bölümü Müdürü Gustaf Landahl katıldı.

Kocaoğlu, oturumda yaptığı konuşmada, yaşanabilir şehirler için kamu alanları ve şehir içinde yapılacak AVM'lerden kenti korumaya çalıştıklarını ifade ederek, "Kentteki imar hırsını törpülemek için kent içinde AVM talep eden yetkili yetkisiz herkesle mücadele ediyoruz" dedi. 

"İnsanlar sokakta yürüyebilmeli" 

"Yaşanabilir şehirler" olgusu kapsamında, kent içinde araç trafiğinin azaltılması gerektiğini, ayrıca trafik düzeninde yayanın öncelenmesi gerektiğini dile getiren Kocaoğlu, şunları kaydetti: 
"Trafik lambalarının kaldırılması için yapılacak alt üst geçitler, aynı zamanda kenti araç trafiğine açacaktır. Böyle olursa insanlar sokaklarda yürüyemez hale gelir. Bir de üstüne AVM yaparsanız, insanları bu mekanlara kilitlersiniz. Ankara, buna örnektir."  

Kocaoğlu, sunumunda İzmir'deki çevre yatırımları hakkında da bilgi vererek, İzmir Körfezi'ni eski haline dönüştürmek ve kenti yeniden denizle buluşturmak üzere körfez dibinde bir sirkülasyon kanalı açacaklarını belirtti. 

Bunun için hazırladıkları proje için 2013 Haziran ayından bu yana ÇED raporu almak için beklediklerine işaret eden Kocaoğlu, "Bu projeyle birlikte liman da büyüyecek. İzmir, dünyada koskoca bir körfezi geri kazanmış, dönüştürmüş olacak ve dünyadaki en önemli 5 çevre projesinden birine imza atmış olacak" dedi. 
Sunumda "kentsel dönüşüm" ile ilgili yasal mevzuatı da eleştiren Kocaoğlu, şu görüşleri dile getirdi: 
"Bu yasayla şimdiye kadar sağlanan yeni bir kent yok, sadece 'riskli yapı' diye belirlenen alanlarda rant paylaşımında yeni bir boyut, servet edinme var. 'Riskli yapı' diyerek insanları evinden etmek için kullanılan bir yasa. Mülkiyet hakkı saklı kalmak kaydıyla bu konudaki iki yasanın tek yasa haline getirilmesi gerekir. Biz 6 bölgede uyguladığımız kentsel dönüşüm uygulamalarını uzlaşı ile gerçekleştiriyoruz." 

Büyükerşen, trafik polislerinden şikayetçi 

Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, trafiğin belediyeler açısından en önemli sorun olmasına karşın bu alanda tek yetkili olmadığını söyledi. 

Yetki ve sorumlulukları itibariyle belediyelerin trafik sorununu tek başına çözme imkanı olmadığını ifade eden Büyükerşen, şöyle konuştu: 

"Kentlerde trafik sorumlusu iki başlıdır. Bir tarafta içinde kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, emniyet personelinin olduğu Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) teşkilatı var. Bu teşkilat, kent içinde nerelerde park yapılıyor, tek yönlü yollar, trafik sirkülasyonun nasıl olacağı gibi konularda karar alıyor. Alınan kararlara uymayanlara yaptırım gücünü kullanacak kurum ise emniyet yani trafik polisidir. Ancak Eskişehir'de trafik polisine görev yaptırmak mümkün değil. Emniyet müdürü trafik sıkışıklığını izah etmek için ‘belediye hafif raylı sistemi getirdi, ondan trafik akmıyor' diyor. Toplu taşımacılığın farkında bile değil.  Buna karşı biz belediye zabıtalarına fotoğraf makinesi verdik ve nerede trafik kuralına uymayan varsa emniyete bildirdik. Kabahatler Kanunu'na göre ceza yazdık. Bir süre sonra yukarıdan talimat geldi, artık sürücülerin adresini bize vermiyorlar. Bir bakan geldiğinde derhal trafik polisleri görevini alır, trafik su gibi akar. Onlar gittiğinde ise trafik yeniden kaosa dönüşür. Belediyelere yaptırım gücünü devretmedikçe trafik sorununu çözmek mümkün değil." 
Stockholm Belediyesi Temiz Araç Bölümü Müdürü Gustaf Landahl ise kentteki uygulamaları vatandaşlara sorarak hayata geçirdiklerini, yenilenebilir enerji yatırımlarına ağırlık verdiklerini kaydetti. 

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sürdürülebilir Şehirler Sempozyumu İstanbul'da!
  • 20.10.2017 09:14

Sürdürülebilir Şehirler Sempozyumu İstanbul'da!

Dünya Kaynakları Enstitüsü Türkiye Sürdürülebilir Şehirler tarafından 26 Ekim’de ...

İzmir’de kent yeniden denizle buluşacak!
  • 21.11.2014 16:00

İzmir’de kent yeniden denizle buluşacak!

Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu 2014, İzmir Mimarlık Merkezi'nde yapıldı ...

'Yapılarımızla duygulara yön veriyoruz!
  • 23.10.2014 16:38

'Yapılarımızla duygulara yön veriyoruz!

Mimar Bahadır Kul 'Yapılarımızla insanların duygularına hitap ediyor, mega proje ...