maritbet girişmaritbet
İzinsiz reklam mesaj iptali faturanızı kabartabilir!

İzinsiz reklam mesaj iptali faturanızı kabartabilir!

1 Mayıs öncesinde izniniz olmadan telefonunuza gelen reklam mesajlarını iptal etmek faturanızı kabartabilir!

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesiyle ilgili Kasım 2014 tarihinde çıkartılan kanun, 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe girecek. Kanun, izinsiz olarak gönderilen reklam mesajlarına “Bu mesajı almak istemiyorsanız” ibaresi zorunluluğu getiriyor.

Telefonunuza gelen SMS' ve bilgisayarınıza gelen ticari maillere bakanlık “dur” dedi. İzinsiz mesajların gönderilmesini sınırlayan kanun 1 Mayıs 2015 itibariyle yürürlüğe giriyor. Peki yüzlerce firmada bulunan telefon numaranıza isteğiniz dışında gelen mesajları nasıl engelleyeceksiniz? İzniniz dışında gelen mesajları nereye şikayet edeceksiniz? İptal etmek için gönderdiğiniz SMS'lerden alınan ücret yasal mı? detaylarını Emlaktasondakika.com olarak sizin için araştırdık.

27 Nisan günü Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli yaptığı açıklamada, firmaların tüketicilere SMS göndermeleri için bakanlıktan izin alması gerektiğini açıkladı. İzin alan firmaların mesajlarında “Bu mesajı almak istemiyorsanız” ibaresi bulunması zorunlu hale getirildi.

Tüketici, gelen mesajı aldıktan sonra mesaj aboneliğini iptal etmek için firmanın belirlediği telefon numarasına mesaj göndermesi gerekiyor.

SMS Almak İstemiyorsanız Gönderdiğiniz SMS ücretli olabilir!

Elektronik Ticaret Kanunu 14. Madde 7. Fıkrasında “Abone ve kullanıcılara, bu tür haberleşme yapılmasını reddetme ve verdikleri izni geri alma hakkı kolay ve ücretsiz bir şekilde sağlanır” ibaresi bulunuyor. Ancak yasa henüz yürürlüğe girmediği için firmaların gönderdiği SMS'e “Hayır” cevabı vermeniz halinde operatör firmalar ücret kesintisinde bulunuyor.

Gelen mesajda “ücretsiz” ibaresine dikkat!

Günde onlarca firmadan reklamların onaylanması veya iptali için mesaj alan bir vatandaş her gün 40 kuruşluk 10 iptal mesajı gönderdiğinde ayda 120 TL'lik bir fatura ile karşı karşıya kalabilir. Gelen mesajlarda 1 Mayıs'a kadar “ücretsiz” ibaresi bulunma zorunluluğu olmadığı için firmalar ellerindeki daha önce aldıkları sms paketlerini bu şekilde bitiriyorlar. Bu yüzden 1 Mayıs'a kadar gelen “Bu mesajı almak istemiyorsanız” ibareli mesajların ücretsiz olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

Ücretsiz denen mesajlardan da ücret alınabilir!

Telefonunuza gelen mesajlara geri dönüşü ücretsiz yapacağınız söylenmesine rağmen verdiğiniz cevap üzerine ücret alınması halinde mesajı gönderen firmayı BTK'ya şikayet edebileceksiniz.

İzinsiz gönderilen mesajları nereye şikayet edeceksiniz?

Cep telefonunuza iptal etmenize rağmen gelen SMS'leri nereye şikayet edeceğiniz konusunda da boşluklar söz konusu. Kasım ayında kabul edilen ve 1 Mayıs'ta yürürlüğe girecek kanuna rağmen henüz aktif  bir şikayet merkezi bulunmuyor.

Emlaktasondakika.com olarak BTK yetkililerinden edindiğimiz bilgide www.btk.gov.tr adresinden şikayet formu doldurarak gelecek maili beklemeniz gerektiği ifade edildi. Kanunun yürürlüğe girdiği 1 Mayıs itibariyle göndereceğiniz iptal mesajlarından ücret alınması halinde BTK'nın internet sitesinden şikayet bölümüne girerek firmayı şikayet edebilirsiniz.

Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzinsiz reklam mesaj iptali faturanızı kabartabilir!
  • 29.04.2015 14:19

İzinsiz reklam mesaj iptali faturanızı kabartabilir!

1 Mayıs öncesinde izniniz olmadan telefonunuza gelen reklam mesajlarını iptal et ...