maritbet girişmaritbet
İstanbul'un yanı başındaki kaçış noktası: Darıca - Bayramoğlu!

İstanbul'un yanı başındaki kaçış noktası: Darıca - Bayramoğlu!

İstanbul’dan 40 kilometre uzaklıktaki Bayramoğlu dar, küçük, birbirine benzeyen, isimlerini de genelde meyve ve doğadan olan sokakları, plajı ve çevresiyle görülmeye değer. Stresli, yoğun bir haftayı geride bırakıp yakındaki Darıca Hayvanat Bahçesi ve Kuş Cenneti’nde doğayla baş başa kalabilirsiniz

İstanbul'un yanı başındaki Bayramoğlu 1980-1990'lı yılların gözde yazlık beldelerinden biri. Karşısına Yalova ve Çınarcık'ı alan Bayramoğlu, konum itibariyle Darıca'ya bağlı, yarımada şeklinde bir mahalleÖ1956 yılına kadar ‘Üç Burunlar' adıyla bilinen yarımada, birkaç müteşebbisin girişimi sonucu ‘Bayramoğlu' adını almış. Devlete ait resmi kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere, yarımada ve çevresinde inşa edilen tüm yapı ve alanlar; kamp, dinlenme tesisi ve yazlık mesken olarak inşa edilmiş ve bunun sonucunda Bayramoğlu, İstanbul'a en yakın tatil beldesi olma özelliğini, günümüze kadar sürdürmüş. 

Söylenene göre denize dökülen yedi kaynak suyu olduğu için Mehtap Koyu dikkate değer. Bayramoğlu girişinden dümdüz ilerlediğinizde, plajın da yer aldığı, adanın merkezine kadar geliyorsunuz. Burada karşınıza çay bahçeleri, plaj, meşhur Roma dondurmacıları ve lokantalar çıkıyor. Bu alan ayrıca bisiklet ve scooter'a binmek için de çok uygun.

Bir sonraki durak Darıca 

Bayramoğlu'nun dar küçük, birbirine benzeyen, isimlerini de genelde meyve ve doğadan olan sokakları da görülmeye değer. Bayramoğlu'nu gezdiniz hala enerjiniz var o zaman bir sonraki durak Darıca Faruk Yalçın Hayvanat ve Botanik Bahçesi, Kuş Cenneti oluyor. 1993 yılında Faruk Yalçın tarafından hobi olarak kurulan Darıca Hayvanat Bahçesi'nde şu anda 200 çeşide yakın 2 bin adet hayvan, 250 adet de bitki türü bulunuyor. Alageyik, benegal kaplanı, altın aslan başlı maymun, beyaz elli gibbon, aslanlar hayvanat bahçesinde göreceğiniz hayvanlardan sadece birkaçı.

Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi, ayrıca Avrupa Hayvanat Bahçeleri arasına asil üye olarak girme başarısını göstermiş yeşil bir ada halinde. Botanik Parkı'nı gezmek için uzun bir zaman ayırmak gerekiyor. Hele çocuklarınızla gidiyorsanız burada uzun zaman geçireceğiniz kesin. Çünkü burada, her hafta sonu çocuklar için resim, heykel, seramik, müzik gibi görsel sanatların uygulamalı dersleri ve etkinlikleri gerçekleşiyor. Parkta çocuklar için bir etkinlik alanı bulunuyor.

Sevgi Tepesi'nde mola  

Darıca Bayramoğlu Kuş Cenneti'yse 1993 yılında ziyarete açılmış, mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. 1991 yılında nesli tükenen kuşları bir araya toplamak, nesillerini devam ettirmek ve yanında yurdumuzda ve dünyanın muhtelif bölgelerinde yaşayan kuş türlerinin tanıtılmasını sağlamak amacıyla kurulmaya başlanan bu park sayılı örnekler arasında yer alıyor

Bu gezinin ardından muhtemelen acıkmış ve yorulmuş olacaksınız o zaman rotayı Sevgi Tepesi'ne çeviriyoruz. İçerisinde yürüyüş yolları, kafe, lokanta, çocuk oyun grupları, meydan girişiyle gemi maketi ve seyir balkonları yer alıyor.

Buradaki keyifli zaman diliminden sonra 200 dönüm arazi üzerine, 15 bin dikili fidanıyla gezilip görülmeye değer yerlerin başında gelen Darıca'nın en yüksek rakımlı yeri Sancaktepe'ye de uğramadan olmaz. Hatta burayı gezinizin sonuna bırakırsanız, güneşin batışını keyifle izleyebilirsiniz. Darıca sahil 16 km'lik kıyı şeridiyle Marmara Bölgesi'nin en güzel yerlerinin başında geliyor. Sahil boyunca kafeteryalar, restaurantlar, piknik alanları, çocuk oyun grupları ve balık tutulabilecek alanlar var. Dudayev Parkı'nda oyun alanları, çay bahçeleri, yürüyüş alanları ve amfitiyatro yer alıyor.

Mutlaka Görün

Darıca'nın Asırlık Çınarları: Darıca Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü tarafından İstanbul Üniversitesi'nden getirilen uzman hocaların ilçedeki asırlık ağaçları incelemesi sonucu, buradaki ağaçlardan birinin 850 yıllık olduğu tespit edilerek koruma altına alındı.

Çeşmeler: Darıca, insanlara ab-ı hayat olan Osmanlı'dan kalma çeşmeleriyle de ünlü. Halen ayakta olan Eski Cami Çeşmesi'nin kitabesinde 1785 tarihinde Tokatlı Ali usta tarafından yapıldığı yazıyor. Darıca'da bir önemli çeşme ise Çınaraltı çeşmesi...

Darıca Deniz Feneri: 1896 yılından beri Darıca'da geceleri ışık saçarak Marmara Denizi'nden geçen gemilere kılavuzluk eden Yelkenkaya Deniz Feneri'nde 114 yıldır Yıldızay ailesi görev yapıyor.

Darıca (Daritzion) Kalesi: Bizans dönemindeki ismi Daritsion olan kaleyle ilgili Evliya Çelebi Seyahatnamesinde “Lebi deryada dört köşe kalesi vardır. Kalenin limana hazır cihetinde bir kapısı vardır. Kalenin komutanı ve muhafızı yoktur. İçinde 20 civarında üzeri örtülü ev mevcuttur” bilgisi verilmektedir. Günümüze yalnızca kalenin küçük bir sur duvarı ile bir burcu gelebilmiştir. Kale içerisinden sahile inen gizli bir yeraltı geçidi bulunmaktadır.

Darıca Eski Cami: Darıca'da doğan Osmanlı devlet adamı Seyyid Mehmed Pertev Paşa tarafından 1785 yılında yaptırılan Pertev Paşa Camii.1910 yılında Darıca'da çıkan büyük yangından zarar görmeyen tek yapı. Eski Camii'de denilen bu camiye halk arasında Yerli Cami de deniyor.

Ahmet Mithat Efendi'nin Darıca tespitleri

Osmanlı döneminin ünlü yazarlarından Ahmet Mithat Efendi'nin 1891 yılının yaz aylarında Beykoz'dan İzmit'e deniz yoluyla yaptığı gezide Darıca ile ilgili tespitlerine kulak verelim. Bakın ünlü yazar  Darıca'yı nasıl tasvir etmiş..
...”Nihayet hele şöyle gidelimde bakalım Hakk Taala ne gösterir? diyerek  yola düzüldük ve Darıca kasabasının önünden geçmeye başladık. Darıca kasabası ne güzel bir yerdedir. Deniz seviyesinden yirmi, otuz metre yüksek ve set gibi bir yama üzerindeki denize akseden görünüşüyle güya bir gümüş aynada kendi güzelliğini temaşa ile hayran olan bir sevgiliye benzer...”

BAYRAMOĞLU'NA  NASIL GiDiLiR?

İstanbul'a 40 km. uzaklıktaki Bayramoğlu'na haziran-ekim ayları arasında Kadıköy Evlendirme Dairesi'nin önünden otobüs kalkıyor. 40 dakika içinde Bayramoğlu'na ulaşıyor. Arabayla TEM yolundan giderseniz, Eskihisar sapağından sapmanız ve dümdüz gelmeniz gerekir. E5'ten giderseniz, Bayramoğlu sapağını görebilirsiniz. Sahilden de açılan yollar sayesinde Tuzla'ya kadar sahil yolundan gidip, E5'e çıkıp gene Bayramoğlu sapağından saparak gelebilirsiniz.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Karaismailoğlu: "Gebze OSB-Darıca Sahil Metro hattımız Marmaray'a da bağlanacak"
  • 14.06.2021 17:13

Bakan Karaismailoğlu: "Gebze OSB-Darıca Sahil Metro hattımız Marmaray'a da bağlanacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Gebze OSB-Darıca Sahil Metro S ...

Darıca'daki Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi yeniden ziyarete açıldı
  • 09.02.2021 09:24

Darıca'daki Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi yeniden ziyarete açıldı

Kocaeli'nin Darıca ilçesindeki Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi, misafirlerini yeni ...

İzmir Yenifoça Yat Limanı ihaleye çıkıyor!
  • 17.10.2020 11:13

İzmir Yenifoça Yat Limanı ihaleye çıkıyor!

Son teklif verme tarihi 17 Aralık 2020 olarak belirlenen İzmir Yenifoça Yat Lima ...

Kocaeli’de Marina Plus zamanı!
  • 24.10.2015 19:07

Kocaeli’de Marina Plus zamanı!

Marina Plus Bayramoğlu projesi, Bermen Yapı tarafından Kocaeli Darıca'ya bağlı B ...

İstanbul'un yanı başındaki kaçış noktası: Darıca - Bayramoğlu!
  • 28.07.2013 15:18

İstanbul'un yanı başındaki kaçış noktası: Darıca - Bayramoğlu!

İstanbul’dan 40 kilometre uzaklıktaki Bayramoğlu dar, küçük, birbirine benzeyen, ...

İzmit'te depremde hasar gören 3 bin 756 bina yıkılacak!
  • 20.07.2012 08:37

İzmit'te depremde hasar gören 3 bin 756 bina yıkılacak!

17 Ağustos depreminde büyük hasar gören Kocaeli’de, orta hasar gören 617 binanın ...