maritbet girişmaritbet
Bosch'un desteğiyle 1. Ulusal Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitim Konferansı yapıldı!

Bosch'un desteğiyle 1. Ulusal Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitim Konferansı yapıldı!

Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye tarafından, Millî Eğitim Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) Türkiye Milli Komisyonu ve UNECE’nin (Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu) destekleri ve Bosch Ev Aletleri’nin ana sponsorluğunda sürdürülebilir kalkınma için eğitim alanında ilk ulusal konferans düzenlendi

Birinci Ulusal Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitim Konferansı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet İslamoğlu, Bölgesel Çevre Merkezi (REC) İcra Direktörü Marta Szigeti Bonifert, Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye ve Karadeniz Bölgesi Direktörü Sibel Sezer Eralp ve Bosch Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Neylan Süer'in gerçekleştirdiği açılış konuşmaları ile başladı.

“Ekolojik kriz, ekonomik kalkınmayı da etkiliyor”
 
Türkiye'de çevre sorunlarının çözülmesi, sürdürülebilirlik anlayışı doğrultusunda çevre ve kalkınma politikalarının oluşturulması hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye ve Karadeniz Bölgesi Direktörü Sibel Sezer Eralp, konferansta yaptığı açılış konuşmasında şunları ifade etti: “Sürdürülebilir Kalkınma teriminin gündemimize girmesinin üzerinden 25 yıl geçti. Bu süreç içerisinde ilerlemelerin yanı sıra gezegenimiz açısından iyi yönde olmayan gelişmeler de kaydedildi. Şu an yaşadığımız ekolojik kriz, ekonomik kalkınmayı da etkiliyor. Sürdürülebilirliğin üç bileşeni olan ekoloji, ekonomi ve toplumu kapsayan bütüncül ve politikalara ve bunun için gerçekleştirilecek eğitim faaliyetlerine ihtiyaç duymaktayız. gezegenimizi ekolojik ilkeler açısından korurken ekonomik kalkınmayı da sağlamak zorundayız. Ancak bu şekilde, dengeli bir kalkınmayla dünyadaki mevcut adaletsizliği ve kaynakların adaletsiz dağılımını engelleyebiliriz. Daha sürdürülebilir bir küresel sosyal yapıyı oluşturmamız gerçekten çok önemli. Sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir kalkınma için eğitim konularında Türkiye'deki en kapsamlı çalışmaları yürüten bir kuruluş olarak, bu hedeflerle Birinci Ulusal Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitim Konferansı'nı düzenlemekten çok mutluyuz.”
 
“Bosch 125 yıldır sürdürülebilir bir yaşam için çalışıyor”
 
Konferansın açılışında söz alan Birinci Ulusal Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitim Konferansı sponsorluğunun kendileri için önemini vurgulayan Bosch Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Neylan Süer, “Yaşam için teknoloji sloganıyla sadece bugünü değil, geleceğimizi de iyileştiren teknolojiler sunan Bosch Ev Aletleri olarak, böylesi dev bir organizasyonun ana sponsorluğunu üstlenmekten gurur duyuyoruz. Bugün, bu sahada Türkiye'nin ilk geniş kapsamlı etkinliğine imza atılıyor. DNA'sında insana ve doğaya saygılı ürünler üretmek olan ve 125 yıldır dünyada, 100 yılı aşkın süredir de Türkiye'de sürdürülebilir bir yaşam için çalışan bir marka olarak böyle bir platformun, ülkemizde gerçekleşmesine ön ayak olmak bizim için çok önemli” dedi.
 
Ankara Milli Kütüphane'de düzenlenen ve tüm gün süren konferansın ilk oturumu ise Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanı Candice Stevens, Küresel Sürdürülebilirlik için Eğitimin Önemi başlıklı sunumuyla gerçekleştirdi. Eş zamanlı beş oturuma ve bir de panele ev sahipliği yapan konferansta, sürdürülebilir kalkınma için eğitim alanında ulusal ve uluslararası süreçler, paydaşların gerçekleştirdiği örnek çalışmalar ile kavramın ulusal düzeyde hayata geçirilmesi için atılması gereken adımlar tartışıldı.
 
Sürdürülebilirlik için Yeşil Fikirler Yarışması'nın kazananları da ödüllendirildi
 
Uluslararası ve ulusal çapta bu alanda uzman 200'ü aşkın karar vericiyi bir araya getiren konferansta, sürdürülebilir kalkınma ve çevre eğitiminin geliştirilmesi amacıyla REC tarafından geliştirilen ve 2008 yılından bu yana Bosch Ev Aletleri'nin sponsorluğunda yürütülen Yeşil Kutu Çevre Eğitimi Projesi kapsamında düzenlenen Sürdürülebilirlik için Yeşil Fikirler Yarışması Ödül Töreni de gerçekleştirildi.
 
Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitim konusunda ilk ulusal konferans
 
Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak önemli bir araç olan eğitimin rolüne dair temellerin atıldığı Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı'nın 20. yılında düzenlenen Birinci Ulusal Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitim Konferansı sayesinde Türkiye'de konu ile ilgili mevcut durumun ve yapılması gerekenlerin tartışıldı.
 
Konferansın ilk oturumunda, Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitime Uluslararası Bakış konusu ele alındı. Avrupa Komisyonu Çevre Genel Müdürlüğü Uluslararası İlişkiler ve Genişleme Birimi, Türkiye Sorumlusu ve Politika Uzmanı Octavian Stamate, konuyu, Avrupa Birliği Perspektifinde Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitim açısından ele aldı ve verimli kaynak kullanımı üzerine uluslararası bir bilgilendirme kampanyası örneği olarak Generation Awake projesini katılımcılarla paylaştı.  
 
Uluslararası bakışı takiben ikinci oturumda, Eğitim Reformu Girişimi (ERG) Koordinatör Yardımcısı Işık Tüzün, Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Projeler Grup Başkanlığı Yurtiçi Projeler Sorumlusu Niyazi Kaya ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Ümit Kaçar eşliğinde Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitime Ulusal Bakış konusu masaya yatırıldı.
 
Diğer oturumlar sırasıyla, REC Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Yeşim Çağlayan liderliğinde Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitim ve İletişim, REC Türkiye Eğitim Danışmanı Gülru Hotinli moderatörlüğünde Örgün Eğitimde Sürdürülebilir Kalkınma ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi Direktörü Tamer Atabarut'un yönetiminde Yaygın Eğitimde Sürdürülebilir Kalkınma başlıklarında gerçekleştirildi.
 
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanı Akif Büyükergene ve Millî Eğitim Bakanlığı, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Projeler Grup Başkanlığı Yurtiçi Projeler Sorumlusu Niyazi Kaya, örgün eğitimde sürdürülebilir kalkınma yaklaşımını mevcut durum ve atılacak adımlar ile ele aldı. Yaygın eğitimde sürdürülebilir kalkınma yaklaşımını ise ulusal örneklerle birlikte Millî Eğitim Bakanlığı, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Yaygın Eğitim Enstitüsü Müdür Yardımcısı Şinasi Bayraktar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı ve Bosch Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Neylan Süer tartıştı.  
 
Kapanış resepsiyonundan önce, Sibel Sezer Eralp'in moderatörlüğünde yapılan “Değişim için Sürdürülebilir Kalkınma ve Eğitim” panelinde ise Candice Stevens, Tamer Atabarut ve Gülru Hotinli, sürdürülebilir kalkınma ve eğitimin değişimdeki rolünü hem küresel hem de yerel perspektifle değerlendirdi. 
 
www.ske-turkiye.org

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor
  • 10.11.2023 13:51

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor

Türkiye, enerji arz güvenliğinde önemli rol oynayan 3 Yüzer Sıvılaştırılmış Doğa ...