maritbet girişmaritbet
Bina yalıtımında 10 kat üzerinde taş yünü kullanılmalı!

Bina yalıtımında 10 kat üzerinde taş yünü kullanılmalı!

İZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, yalıtım ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

İngiltere'nin başkenti Londra'da 24 katlı bir binada geçtiğimiz günlerde yaşanan yangının ardından dış cephe kaplamasında kullanılan malzemelerin kalitesi ön plana çıktı. İngiltere'de meydana gelen yangın faciası akıllara bu malzemelerin yanlış kullanımının büyük risklere yol açabileceğini göstermiş oldu. 

Peki binalarda kullanılan cephe giydirme ve mantolama yaptırırken nelere dikkat etmeli, hangi tür malzemeler kullanılmalı, bu uygulamayı kimler yapmalı? İZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, tüm merak edilenleri anlattı ve çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

İZODER Yönetim Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen “Grenfell Tower'daki giydirme bina 12 milyon paund verilerek yenilenmiş ve çoğunlukla yabancıların oturduğu bir binaydı. Binalarda cephe giydirme ve cephe kaplama olmak üzere 2 farklı kaplama şekli var. Bizim ülkemizde cephe kaplama yapılırken Londra'daki Grenfell Tower'da giydirme cephe vardı. Yani aralarında boşluk olan, betonun üzerinde ısı yalıtım malzemesi ‘polietilen' dolgu malzemesi bulunan bir madde kullanılmıştı. İki alüminyum arasına dolgu yapılmıştı. Londra'daki binada kullanılan yanıcı özelliği olan organik yangın geciktirici malzemesi Poliizosiyanurat (PIR) şiddetli yangına dayanamadı ve tüm binaya yayıldı” dedi.

PIR MADDESİ TÜRKİYE'DE YASAK 

Türkiye'de Poliizosiyanurat (PIR) maddesinin kullanılmadığını ve yasak olduğunu belirten Şen, “PIR, yaygın kullanımı olan bir malzeme değil. Yangın yönetmeliğimizin yasakladığı bir ürün” açıklamasında bulundu. 
Londra'daki yangınla ilgili bilgi veren Ertuğrul Şen, “Londra'daki yangında buzdolabının patlamasından kaynaklanan yangın, dış cepheye sirayet ediyor. Arada boşluk, arkasında duvara monte edilmiş olan PIR maddesi var. Aradaki boşluktan içerden çıkan yangın alevleri hem PIR'ı tutuşturuyor hem ‘poliüreten'i tutuşturuyor. 2-3 cm'lik boşluk da baca etkisi oluşturarak yangının kontrol altına alınmasını zorlaştırıyor. Yangın yükünün artması nedeniyle yukarıya doğru hızlıca alevi çekiyor. Yanıcılık dayanımı düşüyor. Hacimsel farklılıklar çıkıyor. Yangın yükü artıyor ve camları da patlatıyor. Bir üst katın üstüne gidiyor. Alevler evin içine giriyor ve eşyaları tutuşturuyor” dedi.

POLAT TOWER'DA TAŞ YÜNÜ KULLANILDI 

Geçtiğimiz yıllarda Polat Tower'da da yangın olduğunu belirten Şen, burada PIR kullanılmadığını, taş yünü kullanıldığını aktardı.

“Bizim ülkemizde de Polat Tower'da yangın oldu. Orda da cephe kaplaması vardı. Ama PIR yoktu. Taş yünü vardı. Sağır duvardı. Cam pencere olmayan bir alandaydı.” 

Londra'daki binada yanıcı malzeme kullanılmış. Oradaki yönetmelik izin vermiş. Bizim ülkemizde izin verilmedi. 
Yangın Yönetmeliği'ne göre 10 katın üzerindeki cephelerde yalıtım uygulamasında plastik köpük malzemenin riskli olduğunu söyleyen Şen “Plastik köpük kullanılabilir ama şunlar yapılmalı: Usulüne göre kullanılmalı. 10 kattan sonra yasak. 10. kattan sonra taş yünü kullanılmalı. Pencerelerin etrafı yanmaz maddelerle dönmeli. Çünkü camı patlatan alev. Yangın bariyerleri yapın” uyarılarında bulundu. “28.5 metreden sonra hangi şartlar altında olursa olsun köpük, plastik kullanamazsınız” dedi.

YALITIM YAPANA MYK BELGESİ SORULMALI

Kaplama/yalıtım yaptıracaklara önerilerde bulunan Ertuğrul Şen, "Ülkemizde kesinlikle yanıcı madde kullanılmamalı. Taş yünü kullanılmalı. Poliüreten yanıyor. Taş yünü yanmaz. Taş yünü biraz daha pahalı ama yüksek üretim maliyeti var. Ayrıca taş yününün ses yalıtımı ve yangın önlemi var" dedi. 

Ülkemizde mevzuatların yeterli olduğunun bilgisini veren Şen "Binalarda kontrolü belgeli kişiler yapmalı. Isı yalıtıcısı belgesi olan denetlemeli. Boyacı, yalıtım uygulaması yapmamalı. Vatandaşlar  MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi'ni sormalı" şeklinde yalıtım yaptıranları uyardı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

“Konutta en doğru yatırım, yalıtım yapmak”
  • 02.07.2022 13:49

“Konutta en doğru yatırım, yalıtım yapmak”

İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, "Konutlarda enerji verimliliğini önceleyen bu ka ...

“Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Yalıtım Kredisi desteği çok önemli bir adım”
  • 08.06.2022 09:01

“Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Yalıtım Kredisi desteği çok önemli bir adım”

İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, “İZODER olarak uzun zamandır ısı yalıtımıyla ene ...

İZODER ''Yalıtım seferberliğinin tam sırası”
  • 28.05.2022 17:14

İZODER ''Yalıtım seferberliğinin tam sırası”

Sektörlere göre enerji tüketimi incelendiğinde; yüzde 32,7’lik pay ile konut ve ...

“Depremin yıkıcı etkisini binalarımızı korozyona karşı koruyarak önleyebiliriz”
  • 03.03.2022 15:58

“Depremin yıkıcı etkisini binalarımızı korozyona karşı koruyarak önleyebiliriz”

İZODER'in Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, '1-7 Mart Deprem Haftası' dola ...

Binalarda yalıtım kalınlıkları ve kaplamalı cam kullanımı artacak!
  • 19.02.2022 11:39

Binalarda yalıtım kalınlıkları ve kaplamalı cam kullanımı artacak!

İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişi ...

“Binalarda enerji israfının önüne geçmek için U dönüşü yapmalıyız”
  • 11.01.2022 09:23

“Binalarda enerji israfının önüne geçmek için U dönüşü yapmalıyız”

İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, 10-16 Ocak Enerji Verimliliği Haf ...