maritbet girişmaritbet
Ankara Saraçoğlu Projesi tanıtım toplantısı yapıldı

Ankara Saraçoğlu Projesi tanıtım toplantısı yapıldı

Emlak Konut GYO Ankara'nın Saraçoğlu Mahallesi'nde hayata geçirilecek olan proje için basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin ilk toplu konut projesi olma özelliğine sahip, milli mimarlık anlayışının önde gelen örneklerinden olan Saraçoğlu Mahallesi'nin geçmişine uygun olarak geleneksel Türk evi temasının yansımalarını göreceğimiz projenin detayları bugün açıklandı. 

Saraçoğlu Mahallesi'ni özüne sadık kalarak bölge ihtiyaçlarına da karşılık verecek şekilde Ankara halkına yeniden sunulacak olan projenin tanıtım toplantısına Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ve Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum katıldı. 

Emlak Konut Ankara Saraçoğlu Mahallesi basın toplantısında konuşan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Türkiye'nin ilk toplu konut projesini gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek “Türkiye'nin ilk toplu konut projesini Saraçoğlu Mahallesi'ni yeniden kazandırmak için çalışmalara başladık. Maliye Bakanlığı öncülüğünde bu projeye başladık, süreç içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da sürece dahil oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi de bu projede yer alıyor” dedi.

Geleneksel Türk Evi mimarisi ile tasarlandı

Saraçoğlu Mahallesi'ndeki projenin detaylarından bahseden Kurum, “Türkiye'nin ilk toplu konut projesi olma özelliğine sahip olan Saraçoğlu Mahallesi, geçmişine uygun olarak geleneksel Türk evi olarak tasarlandı. Tüm tescilli ağaç ve yapılar, Kültür Bakanlığı tarafından korunarak ye hayata geçiriyoruz“ ifadelerini kullandı.

‘Saraçoğlu, Ankara'nın kalbi!'

Kurum, “Ayrıca, konum itibariyle Kızılay'ın kalbinde yer alan Saraçoğlu Mahallesi, Emlak Konut GYO projesiyle yeniden hayat bulacak. 

Saraçoğlu, Ankara'nın kalbinde yer alarak öne çıkıyor. 120 bin metrekarelik bir alan burada 453 lojman ve 250'ye yakın tescilli ağaçlar var. Bu ağaçları ve 453 lojmanı aslına uygun olarak yenileyeceğiz ve Ankara halkının kullanımına sunacağız” dedi.

‘128 bin konut ürettik'

Kurum, Saraçoğlu Mahallesi daha önce kamu lojmanları olarak kullanılıyordu ve son dönemde hiç kullanılmıyordu. 72 yıl önce bu proje Emlak Bank tarafından hayata geçirildi. 2003'ten bu yana 128 bin konut ürettik. Emlak Bank'ın geliştirdiği projeyi yürütmekten büyük gurur duyuyoruz” diye konuştu.
 
Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen Saraçoğlu Mahallesi projesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Taşdelen, “Bizim özlemini duyduğumuz bir projeydi. Saraçoğlu Mahallesi, koruma altında olan tescilli binaların olduğu bir bölge. Erken Cumhuriyet döneminin en önemli mimari eserlerinden birisi. Bu bölgenin korunmasından dolayı çok büyük mutluluk duyuyoruz.

Ankara, AVM'ler şehri oldu. Bunun normalde 20-30 kilometre ötede olması lazım ki merkezdeki esnaflar ölmesin. Kent merkezlerine ülkelerin çoğunda araç girmez. Ankara'da bu süreci biraz ters yaşadık ve AVM'ler Ankara'nın kent yaşamını değiştirdi. Bu anlamda Saraçoğlu Mahallesi projesi büyük önem taşıyor. Kızılay'ın eski albenisini kaybetmiş olmasına karşı çok büyük bir hamledir bu. Bu projeyle Kızılay, Ankara'nın merkezi olacak. Bütün tescilli yapıların korunması çok önemli, geçmişe sahip çıkmak demek. Bir dönem buranın yıkılıp çok katlı binaların yapılacağı konuşuluyordu; ancak bugün burası korunuyor ve aslına uygun olarak yenileniyor” dedi.

Taşdelen "Ankara için çok önemli, kalbinde yer alan bir projeden bahsediyoruz. Bu projeyle birlikte Keçiören metrosunun Kızılay'a gelişiyle birlikte dolmuş durakları yer altına alınacak. Bu doğrultuda bölgedeki sıkıntıyı ortadan kaldırmış olacağız. Zırhlı birliklere taşınacak olan Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlığı'nın müze olarak yapılmasını istiyoruz" açıklamasında bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mehmet Özhaseki, tanıtım toplantısında "Üzerinde yaşadığımız Anadolu coğrafyası dünyanın en eski yerleşim alanlarından birisi. 2000'li yılların başına kadar tarihi eserleri yok etmeyi amaç bilenler oldu. Zamanında ticaret yapacağız diye tarihi eserleri yok etmişiz. Mimar Sinan'ın hamamını yol açacağız diye belediyeler yıktı. Tarihi Kentler Birliği başkanlığım sırasında tarihi eserlerin korunması ve içine fonksiyonlar eklenmesi adına kurduğumuz birliklerle belediyeleri eğitmeye çalıştık. Eskiden tarihi eserleri kalıntı gibi gören belediyeler, artık bu eserleri korumanın ve içine fonksiyon yüklemenin peşinde. Keşke bu 80-100 sene öncesinden devam eden bir anlayış olsaydı" dedi. 

Proje ilgili bilgiler veren Özhaseki "Saraçoğlu Mahallesi de bu doğrultuda ortaya çıkmış bir proje... Buradaki tüm binaların, ağaçların korunduğu bir projeyi sunuyoruz. Bu noktada Saraçoğlu Mahallesi'ni ayağa kaldırıyoruz.  Bugün itibariyle Ankara'da yeni bir yaşam merkezi ortaya çıkıyor. Hızlı bir değişim var dünyada. Günümüze damga vuran en önemli olgu değişim. Buna uygun vaziyet almamız gerekiyor. 15 yıl önce 5 belediye başkanını devlet Amerika'ya gönderdi. Bir şehirde çarşının boş olduğunu gördük, nedenini iki noktaya AVM yapıldığını söylediler. Değişim olgusunu doğru anlamamız lazım zamanında harekete geçmemiz lazım" açıklamasında bulundu. 

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, tamamen Maliye Bakanlığı'na ait bir alanda inşa edilecek olan Saraçoğlu Projesi'nin Türkiye'ye örnek teşkil edecek bir proje olduğunu belirtti.

"Şehirler büyük bir nüfus baskısı altında. Dünyanın tüm büyükşehirlerinde bu durum aynı. Büyükşehirlerin sorunları daha da karmaşık hale geliyor. Ayrıca şehirlerde rant baskısı ortaya çıkıyor. Saraçoğlu Mahallesi projesinde de böyle bir endişe vardı, tarihi yapılar heba edilecek mi endişesi vardı, ortaya çıkan proje tüm endişeleri ortadan kaldırdı. Yüzde 44,12'si sosyal donatı, yüzde 55,88 turizm, konut ve ticaret alanı olarak ayrıldı. Neredeyse yarısı turizm alanı. 3 kattan daha fazla yükseklik yok, ağaçlar korunuyor" dedi. 

"İstanbul, Ankara'nın şehir rantları baskısı altında ezilmemesi için çalışıyoruz. Bunun için önlemler alıyoruz. Şehirlerimizin bütün değerlerine sahip çıkacağız, daha da güzelleştirerek yaşanabilirliği artıracağız. Şehirlerimizin güzel mimari değerlerine sahip çıkacağız. Bu anlamda Saraçoğlu Projesi Türkiye için örnek teşkil edecektir" açıklamasını yaptı. 

Maliye Bakanı Naci Ağbal ise "Yaklaşık bir yıl önce başladığımız bu projede önemli bir aşamaya geldik. 7 Mart'ta Bakanlar Kurulu kararı yayınlandı. Yaklaşık bir yılda titiz bir çalışmayla, ortak bir gayretle bir noktaya geldik. Geçmişten geleceğe taşımak istediğimiz bu projeye hayat veren dönemin politikacıları, mimarları, mühendislerine teşekkür ediyoruz. Biz ise bu projeyi gelecek kuşaklara taşımak için adım atıyoruz" dedi. 

"TEK BİR TUĞLASI YERİNDEN KALKMAYACAK"

Bakan Ağbal "Saraçoğlu Mahallesi bütün özellikleriyle korunacak, tek bir tuğlası yerinden kalkmayacak. Burası Kentsel SİT alanı. Tüm birimler, tarihin korunması, yeşilin korunması için büyük çaba sarf etti.
 
Bu proje bir sosyal sorumluluk projesi. 1940'lı yıllarda bu projeye Emlak Bankası imza atmıştı. Bugün ise Emlak Konut GYO üstleniyor. Emlak Konut, bu projeye sosyal sorumluluk projesi olarak baktı, millet borcu olarak baktı ve çok çalıştı. Önümüzdeki dönemde ilgili firmalar, tüm hususlara dikkat ederek projeyi inşa edecek.
 
Saraçoğlu Mahallesi bütün özellikleri ile korunacak. Burası gelecek nesillere aktarılacak. Ankara Kızılay'daki Sakarya projesine rakip olacak. Saraçoğlu'nun etrafındaki duvarları, güvenlik noktalarını kaldıracağız. Gece gündüz yaşayan bir  Saraçoğlu Mahallesi kazandıracağız. Burası yemyeşil olacak. İnsanların uğrak noktası olacak. Gençlerin Sakarya'dan sonra 2. Buluşma noktası olacak. ‘Bir ağaç altında serinleyeyim' diyen yaşlılarımızın da uğrak yeri olacak" açıklamasında bulundu.

"Tescilli ağaçlar ve yapılar korunacak"

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum da Türkiye'nin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Mahallesi'ni Ankara kent yaşamına kazandırmak için geliştirilen projeye, Maliye Bakanlığının öncülüğünde başladıklarını söyledi.

Kurum, Saraçoğlu Mahallesi gibi bir milli mirasın gelecek nesillere aktarılmasına öncülük etmeye çalıştıklarını belirterek, "Türkiye'nin milli mimarlık anlayışının önde gelen örneklerinden olan Saraçoğlu Mahallesi, geçmişine uygun olarak 'geleneksel Türk evi' temasıyla tasarlandı. Tarihi dokusunu oluşturan tüm tescilli ağaçlar ve yapılar Kültür Bakanlığımızın kurullarından onaylanarak, korunarak, yenilenmek üzere bu projeyi hayata geçiriyoruz." dedi.

Saraçoğlu Mahallesi'nin Emlak Konut'un geliştirdiği projeyle özgün dokusu korunarak yeniden hayat bulacağını vurgulayan Kurum, Saraçoğlu Mahallesi'nin 120 bin metrekarelik alana sahip olduğu bilgisini verdi. Kurum, "Bu alanda yaklaşık 435 lojman ve 250 tescilli ağaç bulunuyor. Bunları aslına uygun olarak yenileyeceğiz ve tüm Ankara halkının hizmetine sunacağız. Burada gencinden yaşlısına, çoluğundan çocuğuna, eğitim, öğretim, kültür, sanat gibi her türlü faaliyeti burada yapabileceğiniz bir proje olması yönünde uğraşıyoruz." diye konuştu.

Gelir paylaşımı modeliyle gerçekleştirilecek olan Ankara Saraçoğlu ihalesi 19 Nisan Perşembe günü yapılacak. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Adıyaman'da kaba inşaatı tamamlanan deprem konutlarında dış cephe çalışmaları başladı
  • 24.07.2023 14:42

Adıyaman'da kaba inşaatı tamamlanan deprem konutlarında dış cephe çalışmaları başladı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Adıyaman'da, Toplu Ko ...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda devir teslim töreni yapıldı
  • 05.06.2023 13:43

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda devir teslim töreni yapıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına getirilen Mehmet Özhaseki, ba ...

Bakan Kurum, depremzedeler için yapılan köy evlerinin görüntülerini paylaştı
  • 23.05.2023 16:33

Bakan Kurum, depremzedeler için yapılan köy evlerinin görüntülerini paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep'in Nurdağı ...

Bakan Kurum'dan, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi paylaşımı
  • 11.05.2023 11:53

Bakan Kurum'dan, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi paylaşımı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabınd ...

Bakan Kurum: ''İstanbul'da, 5 yıl içerisinde riskli bina kalmayacak''
  • 09.05.2023 11:32

Bakan Kurum: ''İstanbul'da, 5 yıl içerisinde riskli bina kalmayacak''

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Üsküdar Belediyesi Me ...

Depremzede çocuklar için sahaya çıktılar
  • 04.05.2023 11:22

Depremzede çocuklar için sahaya çıktılar

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Süper Lig'in yıldız f ...