maritbet girişmaritbet
Ev satarken dekorasyonda dikkat edilecek püf noktaları!

Ev satarken dekorasyonda dikkat edilecek püf noktaları!

Çoğumuz için en kıymetli yatırımımız evimizdir. Evi satma konusu gündeme gelince de elimiz ayağımız birbirine karışır. Neler olur neler...

 

Çoğumuz için en kıymetli yatırımız evimizdir. Evi satma konusu gündeme gelince de elimiz ayağımız birbirine karışır. Neler olur neler... Herşey gerçekçi fiyat belirleme de kilitlenir. Eğer doğru bir fiyatlama yaparsak ev istediğimiz sürede satılır ama duygusal davranır da değerinden yüksek fiyat belirlersek satılması aylar alır. 
 
Duygular kabarır: İnsanın senelerdir içinde yaşadığı, çocuklarını büyüttüğü, odalarım ezbere bildiği, sevdiği evini satması hiç kolay değil. Sevinmişsin, ağlamışsın. Herşey olmuş o evde. İster istemez bir duygusal bağ ve alışkanlık oluyor. Neyse, diyelim karar verdiniz satacaksınız. Duyguların ötesinde bir takım matematiksel hesaplamalar, doğru fiyat doğru alıcı bulabilme ve sonrasında neler yapabileceğin konusunda planlamalar da önemli…
 
Herşeyi hallettiniz ve hakikaten satmaya kararlıysanız, aile meclisinde karar kesinleşti ise yola koyulalım. Herşey gerçekçi fiyat belirleme de kilitlenir. Eğer doğru bir fiyatlama yaparsak ev istediğimiz sürede satılır ama duygusal davranır da değerinden yüksek fiyat belirlersek satılması aylar alır. Uzmanların işaret ettiği gibi "Evini yüksek bedelle satışa koyanlar, sadece diğer evlerin satılmasını kolaylaştırır". 
 
Gerçekçi fiyatı belirlemek için aynı semtteki benzer özelliklerdeki bir evin son zamanlarda ne kadara satıldığını, satış için bekleyenlerin ne kadar süredir beklediğini bilin. Kağıt kalemi alın, aynı binadaki, sokaktaki, sitedeki, mahalledeki, muadil evlerin metrekare satış fiyatlarını tespit edin. Alıcının evden içeri girdiği ilk 60 saniyeyi iyi planlayın, çünkü bu en kritik zaman dilimi. İşte size evinizi değerinde satmanıza yarayabilecek birkaç PRATİK, ucuz yollu ipucu. 
 
Çiçekler, Çiçekler: Ön ya da arka bahçeniz ya da balkonunuz varsa mutlaka yabani otları temizleyip mis gibi çiçek ekin. İmkan varsa toprağı havalandırmak ve çim tohumu atmak iyi bir fikir olabilir. Çim tohumunun kilosu 20 TL. Metrekare başına 50-100 gr arası kullanılması kafi. Mevsimlik çiçek ekmek bile düşünülebilir. Küçük bir bütçeyle harika bir karşılama yaratabilirsiniz. Hem komşularınız da sizi iyi hatırlayacaktır. 
 
5 TL'lik Mucize: Evin girişi çok önemli, kapı tokmakları, adres numaraları, ziller ya da posta kutuları üzerinde azıcık tamirat ya da değiştirmek için çok küçük bir bütçe ile evinize değer katabilirsiniz. Eski paspasınızı atıp 5 TL'ye alacağınız yeni paspasın etkisine siz de şaşıracaksınız. Kapıdaki düzen alıcıda titiz ve tertipli biri ile karşı karşıya olduğu etkisini yaratır. 
 
Tesisat: Evin tesisatında bir bakım ihtiyacı varsa bunu en iyi siz bilmelisiniz. Bir banyo, bir mutfak, 1W'si olan bir evde su tesisatının tamamen yenilenmesinin maliyeti 600 TL. Alıcıya karşı açık olun. Sizin bile farkında olmadığınız bir aksaklığı kendisi fark ederse muhtemelen evle çok ilgilenmeyen kötü bir ev sahibi olduğunuz fikrine kapılacak daha başka masrafların da çıkmasından çekinecektir. 
 
Yerlerde kutu olmasın: Banyo ve mutfak diğer tüm odalardan daha önemli. Bu alanlarda da kırık dökük malzeme olmamalı, temiz olmayan, boş kartonlar ya da kağıt parçaları ile dolu bir mutfağın, gerçekte olduğundan ne kadar küçük göründüğüne inanamazsınız. 
 
Kaplayın: Mutfak dolaplarını ve çekmeceleri değiştirmek çok masraflı olabilir, tamamen yenilensin derseniz uygun bir mutfak yaklaşık 1000 TL (Dolaplar, aspratör, evye), bu yüzden kaplayın. Çok güzel, yapıştırılarak kullanılan kaplama malzemelerini ev gereçleri satan mağazalarda bulabilirsiniz. Hem fiyat uygun hem de uygulaması çok kolay. 
 
Duvar tamiratı: Boya konusunu evi alacak kişinin zevkine bırakmak önemli bir jesttir. Amma ve lakin duvarlardaki çivilerin deliklerini macunla kapatıp boyaya hazır hale getirmek hem masrafsızdır, hem de nezaketiniz alıcının hoşuna gider. (Bu noktalar çok önemli hoşlandığınız biri ile pazarlık ne kadar zordur düşünsenize). 
 
Evin kalbi: Evinizin eşsiz ve benzersiz yönlerini en iyi siz bilirsiniz ve alıcının bunların hayatınızı nasıl pozitif etkilediğini iyice anlamasını sağlayın. Her evin bir kalbi vardır. (Evin yaşamak için en güzel yeri) Bu görüşünüzü alıcı ile paylaşın. Hayal kurmasını sağlayın. 
 
Mutlu ev... Evde mutlu bir yaşantının olması alıcıyı etkiler. Zira alıcı hep merak eder "niye satıyorlar" diye. Müstakbel ev sahiplerinin içinde şüphe bırakılmamalı. 
 
Jest: Alıcı hep bir son jest indirimi ister. Mutlaka kafanızda o payı ayırın, pazarlık aşamasında işinize yarayacak, alıcıyı mutlu edecektir. Küçük bir bütçe ve biraz ilgi ile evinizin değerine ne kadar değer kattığınıza siz de şaşıracaksınız. Siz evinizin satışında bu önerilerin hangilerini kullanmayı düşünürsünüz? Satış gerçekleştiğinde fiyata etkileri ne olur bana yazın. Haberlerinizi bekliyorum. Sağlık, sevgi ve para ile kalın. 
 
Vergi konusunda aman dikkat 
Tapuda gösterilecek satış bedeli asgari tutardan değil, satış değerinden olsun. Harç hesabı ona göre yapılacak, sonradan başınıza dert alırsınız. Verginizi doğru düzgün ödeyin, içiniz rahat olsun. Not: Evi 5 sene tutarsanız elde edeceğiniz kar gelir vergisine tabî değil, bunu da düşünün. 
 
Özlem Denizmen/Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hafif çelikden deprem evleri böyle yapılıyor!
  • 28.11.2023 12:42

Hafif çelikden deprem evleri böyle yapılıyor!

Depreme dayanıklı köy evleri güçlü ısı ve ses yalıtımına sahip olarak yapılıyor. ...

Bakan Özhaseki Yerinde Dönüşüm Projesine katılım çağrısı yaptı
  • 17.11.2023 17:12

Bakan Özhaseki Yerinde Dönüşüm Projesine katılım çağrısı yaptı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Yerinde Dönüşüm P ...

Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde her ay 30-40 bin evi teslim edeceğiz"
  • 17.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde her ay 30-40 bin evi teslim edeceğiz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri'de Asfalt ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sene sonuna kadar 41 bin konut ve 5 bin köy evinin teslimini planlıyoruz."
  • 01.11.2023 14:08

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sene sonuna kadar 41 bin konut ve 5 bin köy evinin teslimini planlıyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Topl ...

Sakarya'da 9 metrekarelik katlanabilir "modüler afet evi" üretiliyor
  • 19.09.2023 11:16

Sakarya'da 9 metrekarelik katlanabilir "modüler afet evi" üretiliyor

Sakarya'da afetlerde geçici barınma ihtiyacının karşılanmasına yönelik kolay kur ...

Japon mimarın tasarımı "kağıt masura evi" deprem bölgesinde
  • 04.05.2023 16:52

Japon mimarın tasarımı "kağıt masura evi" deprem bölgesinde

Japon mimar Shigeru Ban'ın kağıt ve yonga levha gibi geri dönüştürülmüş çevre do ...