maritbet girişmaritbet
Hulusi Belgü: 30'dan fazla şehirde AVM bulunmuyor!

Hulusi Belgü: 30'dan fazla şehirde AVM bulunmuyor!

'Türkiye AVM'lere doydu mu'? sorusuna verilen yanıtta, AYD Başkanı Hulusi Belgü, henüz 30'dan fazla şehirde AVM bulunmadığını ve Anadolu'nun büyük bir potansiyeli bulunduğunu söyledi

'Türkiye AVM'lere doydu mu'? sorusuna verilen yanıtta, AYD Başkanı Hulusi Belgü, henüz 30'dan fazla şehirde AVM bulunmadığını ve Anadolu'nun büyük bir potansiyeli bulunduğunu söyledi. Orka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ise, hem AVM yatırımcıları hem de markaların, artık ülke dışına çıkmaları gerektiğini savundu.

Ülkede 9 gündür süren Gezi Parkı geriliminde, para piyasalarından sonra en büyük yarayı, AVM'ler aldı. Olayların tırmandığı hafta sonu, havanın yağışlı olmasına rağmen, AVM'lere giden kişi sayısı ve cirolarda belirgin bir azalma dikkatlerden kaçmazken, protesto gösterilerinin 8. gününde, sosyal medyada, "AVM' leri gitmeyin" çağrısı dalga dalga yayıldı. Başta hazır giyim sektörü olmak üzere birçok marka sahibinden, işlerdeki azalmayla ilgili çeşitli açıklama ve teyitler geldi.

Biz de, DÜNYA Ekonomi TV'ye konuk olan, AVM Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü ve Orka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu'na, önce "Taksim'e AVM yapılmalı mı?", ardından da, "Türkiye AVM'ye doymadı mı?" sorularını yönelttik.

Hulusi Belgü, Türkiye'nin AVM yatırımlarında Avrupa'dan daha geri olduğunu söylerek, istatistiki verilere göre, ülkemizde yaşayan her bin kişiye 110 metrekare AVM alanı düşerken, bu rakamın, bazı Avrupa ülkelerinde 750 metrekareye kadar yükseldiğini bildirdi.

Belgü, Brezilya ve Türkiye'nin çok ciddi bir ekonomik potansiyeli olduğunu belirterek, geçtiğimiz günlerde Avrupa Parlamentosu'nda katıldığı ve ekonomik krizin işlendiği bir toplantıda, büyük bir şirketin CEO'sunun, ekonomik krizden çıkmanın en doğru yolunun, Türkiye'ye yatırım yapmaktan geçtiğini söylediğini hatırlattı.

Buna atıfta bulunarak, Türkiye'nin çok ciddi bir ekonomik potansiyeli olduğunu vurgulayan Belgü, "Ancak yine de bu istatistiki rakamları ciddi bir şekilde gözden geçirmemiz gerekiyor" diye konuştu. Ülke genelinde şu anda 300 civarında AVM bulunduğunu dile getiren Belgü, ancak bunların hepsinin 'AVM' kriterlerine uymadığını dile getirerek şunları kaydetti:
"Bizim kriterlerimize göre, bir yerin AVM olabilmesi için, 5 bin metrekare kiralanabilir alan ve 15'den fazla dükkana sahip olması gerekir.
Ama bazen basit bir işhanı da AVM olarak adlandırılabiliyor. Avrupa'nın bazı bölgelerinde ise 20 bin metrekareden fazla yerler AVM kimliği kazanıyor. Bu kritere göre baktığınızda, 300 olan sayı, 100'e düşüyor."

"Belki kendimizi iyi anlatamadık"

"Taksim'e bir AVM yapılmalı mı?" sorusuna da cevap veren Belgü, "AVM" dendiği zaman, insanların aklına hantal, kütlesel binalar geldiğini, oysa bunun yanlış bir algı olduğunu söyledi.

Buraların sadece alışveriş yapılan yerler olarak görülmemesi gerektiğini dile getiren Belgü, şehir yaşantısında AVM' lerin sosyal bir ihtiyaç olduğunu iddia etti. Avrupa'da şehir merkezlerindeki AVM örneklerinin Türkiye'den çok önce olduğunu örneklerle dile getiren Belgü, başta Paris, Milano, Roma gibi ülkelerde uzun yıllar önce AVM'lerin var olduğunu hatırlattı.

"Öncelikle, doğanın, insanla olan iletişimini bozmamak zorundayız" diyen Belgü, normal gün ışığı ve yeşile önem veren yeni mimarilerle, şehirlerin içine de AVM yapılabildiğini savunarak, zaten birçok perakende firmasının da bu kriterleri göz önüne alarak kiralama yaptığını söyledi.

Ancak "AVM algısında', mutlaka bizim de yanlış yaptığımız şeyler olmuştur. Belki de kendimizi iyi anlatamamış olabiliriz" diye konuşan Belgü, Taksim'e AVM yapımı konusunda ise zaten net bir karar olmadığını, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da söylediğini hatırlattı.

Tartışmaların temelinde, çok eskilere dayanan çarpık kentleşmenin ve meydanların azlığının yattığını iddia eden Belgü, "Bugün İstanbul'da Taksim Meydanı'nın muadilinin olmamasının da bunda büyük payı var" şeklinde konuştu. "Bizim vatandaşlara sunduğumuz hizmetlerde arz talep dengesine dikkat ettiğimizi ve istediği şeyleri sunduğumuzu düşünüyoruz" diyen Belgü, Türkiye'de 30'dan fazla şehirde hiç AVM bulunmadığını ve yatırımların da bu şehirlere doğru kaydığını söyledi.

Orakçıoğlu: Artık yurtdışına açılalım Orka Grupu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ise, AVM'lerin 2000'li yılların başından beri sektöre katkı yapıp, tecrübe kazandırdığını söyledi.

Bu süre içinde ayrıca, planlı ve plansız AVM'lerin içinde daha seçici olmayı öğrendiklerini de belirten Orakçıoğlu, kazanılan bu tecrübeyi artık yurtdışına taşıma zamanı geldiğini iddia etti.

"Hem AVM yatırımcıları hem de perakendeciler, tecrübelerini sınır dışına taşımak zorundadır ve zamanı gelmiştir" diyen Orakçıoğlu, ancak bunun yerine şehir içi için ısrarcı bir tutum sergilendiğini savundu. Orakçıoğlu şöyle devam etti: "İstanbul'da kent merkezi ve Tarihi Yarımada'ya AVM yapılmasına karşıyım. Çünkü bu binalar, hem altyapı, hem de üst yapı sorununa neden oluyor. Biz artık daha fazla kalabalık yaratmak yerine yurtdışına açılalım. Bunun dışında, plansız ve ekonomik fizibilite yapılmadan açılan AVM'ler, diğerlerinin müşterisini çalyor, biri girince diğeri de girmek zorunda kalıyor. İşin ekonomik geri dönüşünde de karsızlık, ciro azalmaları yaşanıyor. O nedenle, projelerin artık çok dikkatli yapılması gerekiyor. Talep araştırması yapılmadan, 'o yaptı ben de yapayım'  anlayışından artık vazgeçilmeli."

İnternette başlatılan, 'AVM 'lere gitmeyin' kampanyasının sektöre olan etkisi ile ilgili de bilgi veren Orakçıoğlu, "Genel anlamda, tüm satış alanlarına yansıyan bir olumsuzluk ve yüzde 15 - 20 lik bir iş kaybı var. Ama ben, Sayın Bülent Arınç'ın hoşgörülü açıklamalarını önemsiyorum. Burada, biraz daha hassasiyetle algıladığımız zaman hepimizin çıkaracağı dersler var" dedi.

Volkan ÖZSOY/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İSRA Holding, AYD'nin yeni oyuncusu oldu!
  • 16.12.2022 09:47

İSRA Holding, AYD'nin yeni oyuncusu oldu!

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) tarafından bu yıl 13. sü düz ...

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!
  • 02.07.2022 13:28

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!

AYD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, "İnsanların yeniden sosyalle ...

Hulusi Belgü, tekrar Multi Turkey'in başına geçiyor!
  • 12.02.2022 13:07

Hulusi Belgü, tekrar Multi Turkey'in başına geçiyor!

Multi Turkey, Pınar Yalçınkaya'nın görevinden ayrıldığını ve yerine Hulusi Belgü ...

Orka Holding'den Giresun'a 30 milyon TL'lik yatırım
  • 12.10.2021 16:14

Orka Holding'den Giresun'a 30 milyon TL'lik yatırım

Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, "Üçüncü üretim tesisimi ...