maritbet girişmaritbet
AVM'lerde TL devri!

AVM'lerde TL devri!

Dolardaki yükseliş AVM’lerdeki kira maliyetini TL cinsinden yüzde 70 ila 80 oranında artırdı.

Perakendecilerin kârlarının gerilediğini, dükkânların bir bir kapandığını gören AVM yönetimleri bu durum karşısında dolar yerine TL üzerinden kira almaya başladı.

Kira bedelleri yüzde 70 ila 80 artan perakendecilerin taleplerine kulak veren AVM'lerin büyük bölümü de kiraları dolardan TL'ye çevirme kararı aldı. 

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel, kiracılar ile kiralayanların aralarında anlaşıp TL'ye dönmelerinin perakendecileri rahatlattığını belirtti. Öncel, “Kiraları AVM'lerin yüzde 60 ila 70'i TL üzerinden almaya başladı. Kalan yüzde 30 ila 40 da anlayışlı davranmalı ve perakendeciler ile mutabakata varmalı” davetini yaptı.

ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK ARTACAK

DESA Genel Müdürü Burak Çelet, dolardan TL'ye geçen AVM'lere teşekkür ederek, “Bu adımla önemli markalarımızın gelir ve giderleri daha öngörülebilir olacak. Kur dalgalanmalarının ekonomimize tahribatı minimuma inecek” dedi. Çelet, markaların AVM'lere önemli yatırımlar yaptığına işaret ederek, “Kiralarda TL'ye dönülmesi ile yatırımlar kalıcı olur, AVM'ler satış alanları ile dolar taşar” ifadelerini kullandı.

ANLAYIŞLI OLUNMALI

TL'ye dönmemek için direnen AVM'lerin de bulunduğunu vurgulayan Çelet, şöyle devam etti: “Kiraların markaların gelirlerine oranı yüzde 20 ila 40. Burada indirim zaruri. Unutulmamalı ki markasız, dükkânsız bir AVM olmaz. Burada AVM yöneticilerinin anlayışlı ve duyarlı olmaları şart. Manipülatörlerin ekonomimizi, para birimimizi hedef aldığı ortada. Bu dönemde dalgalanmalara imkân vermemek için AVM'ler dâhil tüm kurumlar ellerinden geleni yapmalı. TL'ye geçilmeli, prim verilmeli. Şu aşamada TL'ye dönmek milli ekonominin, yerlileşmemizin bir gereği.”

MÜSİAD da geçtiğimiz günlerde AVM yönetimlerini dövizden TL'ye dönüş konusunda çağrıda bulunmuştu.

PLÂNLI İLERLENMELİ

Kiğılı CEO'su Hilal Suerdem de perakendecilerin ticareti artırmak için AVM'lerle anlaşması gerektiğini dile getirdi. Suerdem, “Mutlaka ve mutlaka planlı bir şekilde ilerlemek gerekiyor. Şu anda AVM'ler ile kira konusunda anlaşmamız yüzde 20 ila 25 oranında. Bu oranı neden arttırmayalım, yüzde 100'e taşımayalım” görüşlerini paylaştı. Suerdem, AVM kiralarının giderleri artırdığını kaydederek, buna karşı bir önlem alınması talebinde bulundu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!
  • 02.07.2022 13:28

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!

AYD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, "İnsanların yeniden sosyalle ...

AVM'lerde ziyaretçi sayısı pandemi öncesine yaklaştı!
  • 20.05.2022 10:59

AVM'lerde ziyaretçi sayısı pandemi öncesine yaklaştı!

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı Alp Önder Özp ...

İsra Holding'den 'V' serisi
  • 24.03.2022 14:37

İsra Holding'den 'V' serisi

İsra Holding, 2022 Vizyonunu ve Yeni Projelerini düzenlediği basın toplantısıyla ...

AVM yatırımcılarından hukuk toplantısı!
  • 05.03.2022 17:38

AVM yatırımcılarından hukuk toplantısı!

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD), Digital Network Alkaş ve Öz ...