maritbet girişmaritbet
Mevlüt Çavuşoğlu: 2B arazileri 75 milyonun mülküdür. Bedava vermek mümkün değildir!

Mevlüt Çavuşoğlu: 2B arazileri 75 milyonun mülküdür. Bedava vermek mümkün değildir!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, 2B arazilerinin rayiç bedelleri ile ilgili olarak, ''Ne Başbakanımızın ne de bakanlarımızın 'devletin arazisinin şu fiyata satılması gerekir' gibi bir tespiti mümkün'' dedi

 

Çavuşoğlu, AK Parti Alanya İlçe Teşkilatı'nda parti mensuplarıyla bir araya geldi. İktidara geldiklerinden beri çözmeleri gereken bir 2B Yasası olduğunu belirten Çavuşoğlu, ''2005 yılında bir yasa çıkardık. Vatandaşlarımıza o zamanın şartlarına göre arazi tapularını o zamanın değerlerine göre vermek istedik. Ancak CHP, Anayasa Mahkemesine götürünce iptal oldu. Bunu eleştirsek de Anayasa Mahkemesi'nin kararına hepimiz uymak zorundayız'' dedi. 
     
Sonraki süreçte tekrar kadastro ve planlama çalışmaları yaptıklarını anlatan Çavuşoğlu, 31 Aralık 1981'den önce orman vasfını yitirmiş alanların tespiti için tekrar yasa çıkardıklarını kaydetti. 
     
Rayiç bedellerin belirlenmesinden sonra vatandaşlardan ciddi şekilde tepkiler geldiğini ifade eden Çavuşoğlu, ''Hatta vatandaşlarımız demokratik haklarını kullanarak bazı gösteriler yaptı. Buna saygımız var. Üslubu veya kişilere yönelik eleştirileri kabul etmesek de vatandaşımızın demokratik hakkı. Bizim de hükümet olarak görevimiz şu; Bu kararlılığı ortaya koymak, vatandaşlara bunu vermek için gerekli çalışmayı yapmak. Meclisin de görevi buna uygun yasayı çıkarmak'' diye konuştu. 
     
Yasayla ilgili vatandaşlardan gelen tepki ve istekleri dikkate alarak bazı değişiklikler yaptıklarını, rayiç bedellerin tarım alanlarında yüzde 50'ye düşürüldüğünü hatırlatan Çavuşoğlu, taksit sayısının 3 yıldan 5 yıla çıkarıldığını, mücavir alanlara girmeyen yerlerin 6 yıl taksitle ödenmesini sağladıklarını belirtti. 
     
Çavuşoğlu, bu konuda kanaatlerini gösterdiklerini ve yasanın tekrar incelenmesi için fikirlerini ilettiklerine işaret ederek, ''Ancak son rayiç bedellerin belirlenmesinin ardından vatandaşlarımızın çoğunluğunda tepki var. Rayiç bedelleri belirleyen uzmanlardır. Daha önce rayiç bedellerin belirlenmesinde itirazları değerlendirerek Maliye Bakanlığı'na ilettik. Geçtiğimiz pazartesi günü saat 10.00'da girdiğimiz toplantı 20.00'de bitti. 10 saat aralıksız tüm il ve ilçelerden gelen şikayetleri anlattık'' diye konuştu. 
     
Vatandaşların, rayiç bedelleri Başbakan ve milletvekillerinin istedikleri gibi belirlemesi beklentisi içerisinde olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, ''Bizim böyle bir yetkimiz yok. Ne Başbakanımızın ne de bakanlarımızın 'devletin arazisinin şu fiyata satılması gerekir' gibi bir tespiti mümkün. Bu yasalara aykırıdır ve suçtur'' dedi. 
     
2B konusunda bir gerçeğin kabul edilmesi gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu şöyle konuştu:''Fiyatı normal olan da yüksek veya düşük olan da itiraz ediyor. Burası 2B de olsa nihayetinde devletindir. Vatandaşlar yıllarca kullanınca arazi ile özdeşleşiyor. Yıllar sonra tapu isterken bir de bedel ödemek zorunda kalıyor. Bu vatandaşımızın kolay kabulleneceği bir şey olmuyor. Bu yerler 75 milyonun malı mülküdür. Bedava vermek mümkün değildir. İkincisi de vatandaşımızın birikmiş parası olmayınca en düşük fiyatta da olsa göreceli olarak yüksek geliyor. Zaten taksit sayısının artmasının nedeni de budur. Ayrıca bankalardan kredi alınması için gerekli çalışmalar yapılıyor.'' 
     
Mevlüt Çavuşoğlu, ''2B eylemlerinde neden yokuz'' şeklindeki söylemlerinin izafi olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:''Milletvekilinin görevi Meclis'te ve Maliye Bakanlığı'nda vatandaşın şikayetine çözüm aramaktır. Meydanlara gelerek popülizm yapmak istemiyoruz. Bu yasayı Anayasa Mahkemesine götüren partililerin yetkilileri vatandaşlarımızı kışkırtmaya çalışıyor. 'Bedava verelim' diyor. Bunların gerçekçi bir yaklaşımı yoktur. Biz vatandaşların yanındayız. 2005 yılında bu iş çözülseydi bu rayiç bedeller ortaya çıkmazdı. Biz gayret sarf ediyoruz, etmeye devam edeceğiz. Maliye Bakanlığı ile son bir çalışma daha yapıyoruz. Umut vermek için söylemiyorum. Tekrar bir araya gelerek çalışmaları değerlendireceğiz.'' 
     
Çavuşoğlu, AK Parti'nin Türkiye'de ''terör çözülsün'' diye adım atarken toplumun değerlerini görmemezlik yapmadığını, halka hizmet ettikleri için 3 dönemdir iktidarda olduklarını söyledi. 
     
Mustafa Kurt/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakanlık 'yıkım yönetmeliği' için harekete geçti
  • 01.04.2021 09:37

Bakanlık 'yıkım yönetmeliği' için harekete geçti

Bakan Kurum, "Yıkım yapacak müteahhitler teknik kabiliyet ve kapasitesine göre s ...

Fikret Orman'ın AVM turu
  • 30.09.2020 11:58

Fikret Orman'ın AVM turu

Beşiktaş kulübü eski başkanlarından Fikret Orman, önceki gün İstinyePark'ta görü ...

Alibeyköy Barajı'nda sular çekildi!
  • 17.09.2020 11:20

Alibeyköy Barajı'nda sular çekildi!

İstanbul'daki barajların doluluk oranları, 2014 yılından bu yana en düşük seviye ...

Bakan Kurum'dan 2B arazilerine ilişkin açıklama!
  • 17.10.2018 12:35

Bakan Kurum'dan 2B arazilerine ilişkin açıklama!

Bakan Kurum, ekim ayı itibariyle 531 taşınmazın 748 bin hak sahibine satılıdğını ...

Kaş-Kalkan arasına Batı Antalya Havalimanı yapılacak!
  • 11.06.2018 09:46

Kaş-Kalkan arasına Batı Antalya Havalimanı yapılacak!

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kaş ilçesine yapılması planlanan Batı Antalya Havali ...

2B arazileri için emsal karar!
  • 29.05.2018 09:30

2B arazileri için emsal karar!

Mahkeme, 2B arazisi üzerinde taşınmazı bulunan ve kullanım bedeli ödeyen vatanda ...