Deprem sonrası kültürel miras onarım süreci Brüksel'de anlatıldı

Deprem sonrası kültürel miras onarım süreci Brüksel'de anlatıldı

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilciliği, 6 Şubat depremlerinde zarar gören kültürel mirasla ilgili toparlanma çalışmalarını Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) ortaklığında Brüksel'de tanıttı.

Türkiye'nin AB Daimi Temsilciliği ile UNDP, Türkiye'de deprem bölgesinde zarar gören kültürel mirasın onarımı ve yeniden inşasına dikkati çekmek ve uluslararası destek bulmak amacıyla Brüksel’de etkinlik düzenledi.

"Türkiye'deki Kültürel Mirasın Deprem Tahribatından Kurtarılması" başlıklı etkinliğe UNDP ve Europa Nostra isimli Avrupa merkezli sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra Türkiye'nin AB Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı katıldı.

Kaymakcı, Kültür ve Turizm Bakanlığının yaptığı bir çalışmaya göre Türkiye’de 8 bin 400 civarında kültürel miras yapısının zarar gördüğünü, bunların özellikle yüzde 60'ının önemli zararlar gördüğünü anımsattı.

Bunların aynı zamanda Avrupa'nın da kültürel mirası olduğunu vurgulayan Kaymakcı, zarar gören kültürel miras eserlerinin onarımı ve yeniden yapılandırılması için Türkiye'nin maddi destekten daha çok, işbirliği ve deneyim paylaşımına gerek duyduğunu vurguladı.

Kaymakcı, bu anlamdaki çalışmaları nedeniyle UNDP ve Europa Nostra'ya teşekkür etti.

AB'nin depremler sonrasında 6,1 milyar avro mali taahhütte bulunduğunu ve bunun bir an önce gerçekleşmesinin önemli olduğunun altını çizen Kaymakcı, 450 milyon avro kredi taahhüdünde bulunan Avrupa Yatırım Bankasının bunu yerine getirme konusunda hala AB'den onay beklemesinin bir çelişki olduğunu belirtti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Arsa yatırımcısı İstanbul dışına çıkıyor
  • 20.07.2026 11:59

Arsa yatırımcısı İstanbul dışına çıkıyor

İstanbul'daki arsa fiyatlarındaki yükseliş yatırımcıyı komşu illere yöneltti. Ar ...

DASK'tan Bursa'da deprem risk yönetiminde güç birliği mesajı
  • 10.07.2026 09:47

DASK'tan Bursa'da deprem risk yönetiminde güç birliği mesajı

DASK, Bursa'daki İrtibat Ofisi’nde düzenlediği “Deprem Risk Yönetiminde İş Birli ...

Allianz ve Mr Usta iş birliğiyle özel avantajlar
  • 09.07.2026 13:37

Allianz ve Mr Usta iş birliğiyle özel avantajlar

Mr Usta ve Allianz Türkiye, gerçekleştirdikleri iş birliğiyle sigorta sahiplerin ...

DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması tamamlandı
  • 18.05.2026 10:42

DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması tamamlandı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun düzenlediği 9. Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı ...

TOKİ Başkanı Sungur Kalıcı Afet Konutu çalışmalarını anlattı
  • 13.05.2026 16:46

TOKİ Başkanı Sungur Kalıcı Afet Konutu çalışmalarını anlattı

TOKİ Başkanı M. Levent Sungur “Kentsel Dirençlilik ve Yeniden İnşa” çalıştayında ...

Termal gerilimi azaltan ısı yalıtımı depreme dayanıklılığı artırıyor
  • 17.04.2026 15:22

Termal gerilimi azaltan ısı yalıtımı depreme dayanıklılığı artırıyor

Isı yalıtımının yapı güvenliğindeki rolü, enerji verimliliğiyle sınırlı kalmayıp ...