maritbet girişmaritbet
Zafer Çağlayan: Irak’taki Türk şirketleri ruhsat iptalinden etkilenmeyecek!

Zafer Çağlayan: Irak’taki Türk şirketleri ruhsat iptalinden etkilenmeyecek!

Irak Ticaret Bakanlığının Türk şirketlerini ruhsatlarını iptal ettiği yönünde önceki günkü duyurusu üzerine, bir açıklama yapan Ekonomi Bakam Zafer Çağlayan, bunun mevcut iş yapan 366 Türk şirketini etkilemeyeceğini söyledi

Irak Ticaret Bakanlığının Türk şirketlerini ruhsatlarını iptal ettiği yönünde önceki günkü duyurusu üzerine, bir açıklama yapan Ekonomi Bakam Zafer Çağlayan, bunun mevcut iş yapan 366 Türk şirketini etkilemeyeceğini söyledi.

Zafer Çağlayan yazılı açıklamasında, Irak Ticaret Bakanlığının yabancı şirketlerin tescil kayıt işlemlerinin durdurulması yönündeki kararının sadece Türk firmaları kapsamadığını, tüm yabancı ülkeler için geçerli olduğunu bildirdi. Uygulamanın geçici bir tedbir olduğunu ifade eden Çağlayan, "Irak Ticaret Bakanlığı ile yürüttüğümüz görüşmeler çerçevesinde; tescil kayıt sisteminin yeniden düzenlenmesi amacıyla alınan "yabancı şirkederin tescil kayıt işlemlerinin durdurulması' yönündeki bakanlık kararının tüm yabancı firmaları kapsadığı teyit edilmiştir" dedi.

Irak Ticaret Bakanlığının bu kararının, Türk firmalarına yönelik alınmış gibi algılanmasını ülkede en çok Türk şirketlerinin faaliyet göstermesine bağlayan Bakan Çağlayan, "Halen 366 Türk firması Irak Ticaret Bakanlığına kayıtlı olup, Ticaret Bakanlığının aldığı bu karar mevcut tescilli yabancı firmaları etkilemeyecek" diye konuştu. Ağırlıklı inşaat ve gıda olmak üzere Irak'ta iş yapan Türk şirketlerinin toplam yatırım tutarının 13 milyar dolar civarında olduğu ifade ediliyor. / İrak pazarından beklentimiz yüksek' Türkiye ihracatının yüzde 6.3'ünü kapsayan Irak pazarı ile ilgili 'Türk şirketlerinin ruhsatları durduruldu' haberi is dünyasından büyük tepki gördü. Ekonomi Bakanlığının 'Durdurma yok, yeni ruhsat verilmiyor' açıklaması ile panik ortamı sona ererken, ilişkilerin bundan sonraki durumu da tartışmaya acildi. Irak ile ortak is yapan işadamları 10 yılda 600 milyar dolarlık inşaat çalışmalarının yürütüleceği pazardan mutlaka pay alınması gerektiğini vurguladılar, işadamları bundan sonra yeni isler için ruhsat sıkıntısının sürmesi durumunda Türkiye'nin sadece ihracat bakımından etkilenmeyeceğini, Türkiye'deki issizliğin de artabileceği görüsünü ileri sürdüler.

Gündüz: 600 milyar dolarlık yatırım patansiyeli var DÜNYA'ya açıklama yapan Türkiye-lrak Uluslararası Yatırımcılar Derneği (TURİYAD) Başkanı Ferudun Gündüz, "Irak, sağlık ve eğitim gibi her alanda 10 yıl içinde 600 milyar dolarlık alt ve üst yapı yatırımı bekliyor. Bugüne kadar Türkiye'nin buradan ciddi pay alması bekleniyordu. Türkiye'nin en yakın sınır komşusu Irak, bunun için beklentilerimiz yüksek. Bunun kesintiye uğraması Türkiye için cok ciddi bir darbe olur" diye konuştu. Irak'ın devam eden süreçte bir ambargo uygulaması durumunda Türkiye'nin 2023 hedeflerini yeniden gözden geçirmesi gerekebileceğini anlatan Gündüz, "Eger böyle bir ambargo uygulanırsa Türkiye'nin 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolarlık ihracat hedefini revize etmesi gerekir. Çünkü su anda Irak'ın Türkiye ihracatındaki payı yüzde 6.3. Hedef bunu yüzde 10'a çıkartmaktı" açıklamasında bulundu. Gündüz, sözlerini söyle tamamladı: "Türkiye'nin daha iyi bir diplomatik yol izleyip, ticaretini koruması hatta geliştirmesi lazım. İhracatın yanı sıra bu konu Türkiye içinde issizliği de tetikler. Ağır iktisadi sonuçları olabilir." Kılıç: Ticaret siyasete kurban edilmemeli Konuyla ilgili bir açıklama da Türk Irak Sanayici ve işadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıçlan geldi, Kılıç, "Siyasetle ticaretin birbirinden ayrılması gerekir. Türkiye'nin en önemli ticaret kapısı Irak. Irak'ın bazı uygulamalarını tasvip etmiyoruz. Ticareti siyasete kurban ediyorlar. Hükümetimizden beklentimiz siyasi ilişkilerimizin düzeltilerek, ticaretimizin eski konumuna getirilmesi" dedi.

Aslan: Türk firmalarına özel bir uygulama değil Türkiye'den en fazla Irak'a ihracat yapan kentlerden Gaziantep'in Ticaret Odası (GT0) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Irak Hükümeti'nin Türk şirketlerinin ruhsatlarını durdurduğu seklindeki haberlerin gerceği yansıtmadığını söyledi. Başkan Aslan, Irak Ticaret Bakanlığının yeni bir sistemin altyapısını oluşturmak üzere çalışma yürüttüğünü ve bu çalışma nedeniyle Irak'ta ilk defa is yapmak isteyen tüm yabancı firmaların ruhsat başvurularını gecici bir süre ile durdurduğunu kaydetti.

Aslan, şunları söyledi: "Irak ile is yapan firmalarımız islerine devam ediyorlar. Irak ile is yapmak isteyen firmalar Irak kanunlarına göre önce Ticaret Bakanlığına tescil yaptırmakta. Irak Ticaret Bakanlığı Irak'ta yeni is yapmak isteyen firmaların tescilini geçici bir süre durdurdu. Bu uygulama sadece Türk Firmaları için değil, tüm yabancı firmalar için de geçerli. Dolayısıyla bunu Irak Hükümeti'nin Türk firmalarına özel bir uygulamasıymış gibi görmek yanlış ve yanıltıcı olur. Tescili olan ve su anda isi devam eden firmalarımızla ilgili hiçbir sıkıntı yok. Aynı şekilde devam etmekte. Böyle bir problem yok. Bu bilgiler hem Ekonomi Bakanlığımızdan hem Irak Ticaret Bakanlığından teyit edildi. Onun için bu yanıltıcı bilginin düzeltilmesi gerektiği kanaatindeyiz.

Ayrıca, Irak Ticaret Bakanlığının bu geçici uygulamasının biran önce son bulması için Ekonomi Bakanlığımız tarafından yoğun bir caba sarf edilmektedir."

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çukurova Havalimanı
  • 01.02.2012 16:39

Çukurova Havalimanı

Çukurova Havalimanını Afyonkarahisar'lı işadamı Şükrü Koçoğlu yapacak ...

Türk müteahhitler Libya'da
  • 05.11.2011 13:36

Türk müteahhitler Libya'da

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte 270 Türk işadamı Libya'ya çıkarma yap ...

Zafer Çağlayan'ın aile şirketi bölünüyor
  • 11.03.2016 17:01

Zafer Çağlayan'ın aile şirketi bölünüyor

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın kardeşi Şenol Çağlayan ve oğlu Salih Kaan ...

Zafer Çağlayan ile Muammer Güler bakanlık görevlerinden istifa etti
  • 25.12.2013 10:03

Zafer Çağlayan ile Muammer Güler bakanlık görevlerinden istifa etti

İçişleri Bakanı Muammer Güler ile Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bakanlık görevi ...

Zafer Çağlayan Ekonomi Bakanlığı'ndan istifa etti
  • 25.12.2013 08:36

Zafer Çağlayan Ekonomi Bakanlığı'ndan istifa etti

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan bakanlık görevinden istifa etti ...