maritbet girişmaritbet
Yapıları depreme hazırlamanın iki temel yolu…

Yapıları depreme hazırlamanın iki temel yolu…

TMMOB, Marmara Depremi'nin 15. yılında depreme hazırlık için yapı stoğu hakkında bilgilendirme yaptı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar, Türkiye'yi depreme karşı hazırlamanın iki temel yolu bulunduğunu belirterek, bunun yolunun yapı stokunun iyileştirilmesi, güçlendirilmesi ve yapı üretim sürecinin denetlenmesinden geçtiğini bildirdi.

Gürpınar, Marmara Depremi'nin 15. yılı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, ülke ekonomisini tahrip eden, insanlara büyük acı yaşatan, on binlerce insanın yaralanması, sakat kalması ve ölmesine neden olan 17 Ağustos 1999'un hafızalarda büyük anı ve çaresizlik duygusuyla anıldığını vurguladı. 

Deprem konusundaki temel sorunun yapı üretim süreci ve mesleki uygulamaların niteliksizliği ile denetimsizliği olduğuna dikkati çeken Gürpınar, temel noksanlıkların giderilmesi noktasında bugüne kadar yeterli çalışmanın yapılmadığını savundu. 

Bilimsel çalışma sonrası ortaya çıkan çözüm önerilerinin uygulanmasını beklediklerini kaydeden Gürpınar, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Ülkemizi, kentlerimizi, yapılarımızı depreme karşı hazırlamanın iki temel yolu bulunmaktadır. Birincisi, mevcut yapı stokumuzun iyileştirilmesi, güçlendirilmesi, ikincisi ise yapı üretim sürecinin denetlenmesidir. İlki mevcut olumsuzluğu azaltmayı amaçlamakta, ikincisi ise geleceği kazanmakla ilgilidir."

Gürpınar, Türkiye'de sağlıklı yapı envanteri bulunmadığını, yapı stokunun yüzde 60'ının 20 yaş ve üzeri yapılardan oluştuğuna işaret ederek, büyük bölümünün ruhsatsız olduğu ve mühendislik hizmeti almadan üretildiğini ileri sürdü.
"Kentsel dönüşüm" olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'un, şehirlerin yapı kalitesinin artırılmasına sebep olacak fırsata dönüştürülmesini arzu ettiklerini aktaran Gürpınar, şunları ifade etti:
"Başarılı kentsel dönüşümler toplumla uzlaşmayla gerçekleşir. Bu nedenle yapılacak uygulamalarda bir tarafın mağduriyet, diğer tarafın haksız kazanç oluşumuna sebebiyet verilmemesini, yapılacak uygulamalarla ortaya çıkacak değer artışının kamuya ve bölge insanına aktarılmasının sağlanması gerekir. 

Kentsel dönüşüm uygulamalarında birinci önceliği, deprem riski altındaki binaların güvenli hale getirilmesi konusunun dikkate alınmasıyla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade ediyoruz."

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması tamamlandı
  • 18.05.2026 10:42

DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması tamamlandı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun düzenlediği 9. Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı ...

TOKİ Başkanı Sungur Kalıcı Afet Konutu çalışmalarını anlattı
  • 13.05.2026 16:46

TOKİ Başkanı Sungur Kalıcı Afet Konutu çalışmalarını anlattı

TOKİ Başkanı M. Levent Sungur “Kentsel Dirençlilik ve Yeniden İnşa” çalıştayında ...

Termal gerilimi azaltan ısı yalıtımı depreme dayanıklılığı artırıyor
  • 17.04.2026 15:22

Termal gerilimi azaltan ısı yalıtımı depreme dayanıklılığı artırıyor

Isı yalıtımının yapı güvenliğindeki rolü, enerji verimliliğiyle sınırlı kalmayıp ...

Kocaeli Cedit Mahallesi kentsel dönüşümünde sona gelindi
  • 26.02.2026 15:22

Kocaeli Cedit Mahallesi kentsel dönüşümünde sona gelindi

Kocaeli’nin deprem riski taşıyan, gecekondu yoğunluklu en eski yerleşimlerinden ...

Afet konutları için özel film: Bu başarı Türkiye’nin
  • 19.02.2026 15:40

Afet konutları için özel film: Bu başarı Türkiye’nin

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde tam ...

Deprem Riski Altında Yaşam Bilinci Araştırması sonuçlandı
  • 12.02.2026 13:31

Deprem Riski Altında Yaşam Bilinci Araştırması sonuçlandı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), “Deprem Riski Alt ...