maritbet girişmaritbet
“Yangının hızlı yayılmasına yanlış yalıtım sistemleri yol açıyor"

“Yangının hızlı yayılmasına yanlış yalıtım sistemleri yol açıyor"

İZODER Başkanı Levent Gökçe, “Binaların dış cephelerinde yangının hızla yayılmasının nedeni, yanlış uygulanan giydirme cephe sistemleridir” dedi.

Yalıtım konusunda kamuoyu ve sektörü bilinçlendirmeyi amaç edinen İZODER, 27 Temmuz Pazartesi günü Ankara'da bir plazada meydana gelen yangın ile ilgili bir açıklama yaptı. 

Son yıllarda rezidans, hastaneve otel gibi binalarin dış cephelerinde yaşanan, son olarak Ankara'da bir plazada meydana gelen dış cephe yangınının ardından, İZODER (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) tarafından bir açıklama yapıldı. İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Levent Gökçe, “Ticari yapılar başta olmak üzere son yıllarda tercih edilen en yaygın dış cephe uygulamalarından birinin de giydirme cephe uygulamaları olduğunu görüyoruz. Genellikle binaya estetik görüntü veren dış cephe kaplamaları, dış duvar ile arasında havalandırma boşluğu kalacak şekilde cepheye yerleştiriliyor. Yangın güvenliği açısından bakacak olursak, bu havalandırma boşluğunun, yangınlarda baca etkisi yaparak alevlerin cephede hızlıca yayılmasına neden olduğu biliniyor. Dolayısıyla bu detaylarda kullanılacak olan dış cephe kaplaması ve yalıtım malzemeleri dahil olmak üzere tüm bileşenlerin seçiminde ürünlerin yangın durumundaki performans ve davranışlarının dikkate alınması gerekiyor” diye konuştu.


Havalandırılan giydirme cepheler detaylarında yanıcı ürünler kullanılmamalı

Son yıllarda kamuoyunda ses getiren tüm dış cephe yangınlarının, giydirme cepheli prestij yapılarında olduğuna dikkati çeken Levent Gökçe, şöyle konuştu: “Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik 2015 yılında dış cephelerde meydana gelen yangınlardaki tecrübeler dikkate elınarak revize edildi.Yapılan değşikilik ile havalandırmalı giydirme cepheler ile lgili olarak‘Derzleri açık veya havalandırmalı giydirme cephe sistemli binalarda kullanılan cephe ve yalıtım malzemeleri en az zor yanıcı olmalıdır' hükmü ilave edildi. Ülkemizdeki mevzuat, bu tür havalandırmalı giydirme cephe detaylarında yalıtım malzemeleri de dahil olmak üzere hiçbir malzemenin yanmaması gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca cephe elemanları ile alevlerin geçebileceği boşlukları bulunmayan döşemelerin kesiştiği yerler, alevlerin komşu katlara atlamasını engelleyecek şekilde döşemenin dayanımı kadar yalıtılması gerekiyor. Yangının yayılımı gözlemlendiğinde, dış cephe kaplamasının ve diğer bileşenlerinin yanıcı olmaması gerektiği ve alevlerin geçebileceği boşlukların yalıtılması hususunun önemi ortaya çıkıyor. Son dönemde çıkan cephe yangınlarına bakıldığında bilgi eksikliği ve ekonomik gerekçeler ile yanıcı dış cephe kaplamalarının tercih edildiğini görüyoruz. Estetik kaygılar ile birlikte değerlendirilmesi gereken yangın güvenliği önlemlerinin aksatıldığı giydirme cephe uygulamalarında kötü sonuçlar ile karşılaşmamak adına doğru detay ve malzeme seçimi üzerindeki denetimler artırılmalı.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir Seferihisar'da 516 sosyal konut teslim ediliyor
  • 29.01.2026 14:06

İzmir Seferihisar'da 516 sosyal konut teslim ediliyor

TOKİ, İzmir Seferihisar Camiikebir Mahallesi'nde tamamladığı konutları teslimata ...

İzmir'in ilk millet bahçesi vatandaşların hizmetine açılıyor
  • 16.01.2026 10:42

İzmir'in ilk millet bahçesi vatandaşların hizmetine açılıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ...

Adana Kozan'da 487 sosyal konutun teslimatı devam ediyor
  • 15.01.2026 15:26

Adana Kozan'da 487 sosyal konutun teslimatı devam ediyor

TOKİ, Adana'nın Kozan İlçesi Şevkiye Mahallesi'nde inşa ettiği sosyal konutların ...

TOKİ 2025 yılında 1 milyona yakın talebe yanıt verdi
  • 08.01.2026 15:34

TOKİ 2025 yılında 1 milyona yakın talebe yanıt verdi

TOKİ, 2025 yılı içerisinde iletişim kanallarından gelen 976 bin 332 soruya çözüm ...

Yalıtımsız binalar yılda 15 milyar dolar tüketiyor
  • 05.01.2026 11:25

Yalıtımsız binalar yılda 15 milyar dolar tüketiyor

İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla açıklama ...