Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul'a yeni halı müzesi yapıyor!

Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul'a yeni halı müzesi yapıyor!

İstanbul'a yeni bir halı müzesi yapılıyor. Ayasofya Müzesi'nin arkasında açılacak halı müzesi hakkında bilgi veren Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, müzede 1200’lü yıllardan başlayan ve günümüze kadar devam eden birçok halı örneklerinin bulunacağı söyledi

İstanbul'a yeni bir halı müzesi yapılıyor. Ayasofya Müzesi'nin arkasında açılacak halı müzesi hakkında bilgi veren Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, müzede 1200'lü yıllardan başlayan ve günümüze kadar devam eden birçok halı örneklerinin bulunacağı söyledi. Ertem, müzede Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait 2000-2500 civarında halının sergileneceğini açıkladı. Ertem, müzenin bu ay sonuna doğru açılacağını bildirdi.

Selçuklu ve Osmanlı'dan intikal eden camilerdeki halı ve kilimleri yıpranma, kirlenme ve çalınmaya karşı topladıklarını anlatan Ertem, şu anda Sultanahmet'de bir halı ve kilim müzesinin olduğunu, ancak bu müzenin yetersiz ve kullanışsız olmasından dolayı yeni bir müze açmaya karar verdiklerini anlattı. Ertem, "Sultanahmetteki ilk müze ziyaret edilmeye uygun değildi. Müze olma noktasında sıkıntıları vardı. Hem alan küçüktü. Şimdi Ayasofya Müzesi'nin arkasında, imaret açıldı. Müze olarak tanzimi tamamlandı." dedi.

Yeni müzenin hem daha fazla özellikli hem de daha fazla eserin sergilenmesine katkı sağlayacağına işaret eden Ertem, şu bilgileri paylaştı: "Halılar, Selçuklu ve Osmanlı döneminden camilere vakfedilen halı ve kilimlerden oluşuyor.1200'lü yıllardan başlayan ve günümüze kadar devam eden birçok örnekler var. Bazı örnekleri birden fazla sergilememeye çalışacağız. Dönemsel olanlardan bir iki örnek alacağız. Onları sergileyeceğiz. Daha fazlası depolarda mevcut. Onları da depolarda muhafaza ediyoruz. Müzede sergilenmeye müsait olanlar 2000-2500 civarında halı olacak."

haber3.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yarısı Bizden kararı Resmi Gazete’de yayımlandı
  • 20.10.2026 11:34

Yarısı Bizden kararı Resmi Gazete’de yayımlandı

İstanbul’da kentsel dönüşümü hızlandırmak için 22 Şubat 2024’te Cumhurbaşkanlığı ...

Bakan Kurum: “Hasar tespitleri hafta sonu itibariyle tamamlamayı hedefliyoruz”
  • 16.10.2026 11:54

Bakan Kurum: “Hasar tespitleri hafta sonu itibariyle tamamlamayı hedefliyoruz”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sel felaketinin yaşan ...

Ege Yapı'dan Bahçeada’da finansman fırsatı
  • 15.10.2026 10:27

Ege Yapı'dan Bahçeada’da finansman fırsatı

Ege Yapı, 699 bin TL'den başlayan peşinat ve 69 bin TL'den başlayan aylık taksit ...

2 milyon 378 bin yapının dönüşümü tamamlandı
  • 13.10.2026 11:23

2 milyon 378 bin yapının dönüşümü tamamlandı

Bakan Kurum, Türkiye geneli ve İstanbul’daki kentsel dönüşüm rakamları hakkında ...

Maltepe’de çöken bina ve çevresine kentsel dönüşüm projesi geliyor
  • 12.10.2026 15:35

Maltepe’de çöken bina ve çevresine kentsel dönüşüm projesi geliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Ömer Bulut, Maltepe'de, ...

Atasay’dan İstanbul’a dört yeni mağaza
  • 08.10.2026 13:23

Atasay’dan İstanbul’a dört yeni mağaza

Mücevher perakendecisi Atasay, son bir ayda İstanbul’da dört yeni mağaza açtı. F ...