maritbet girişmaritbet
Üsküp’te yeni bir Osmanlı camisi inşa edilecek

Üsküp’te yeni bir Osmanlı camisi inşa edilecek

Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Üsküp’te özelliğiyle Mihrimah Sultan ve Kocatepe camilerini andıracak yeni bir Tophane Merkez Camisi inşa edilecek.

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından Makedonya'nın başkenti Üsküp'te inşa edilecek Tophane Merkez Camisi'nin inşaatı için ilk adımlar atıldı.

Üsküp'ün Tophane Mahallesi'nde Osmanlı mimarisinde inşa edilecek caminin, bölge halkının ibadethane ihtiyacını karşılaması bekleniyor. Caminin inşa edileceği arsanın çevresi kapatılmaya başlanırken, şantiye ofislerinin de kurulumu sürüyor.

Kapalı otopark, Kur'an kursları, konferans salonları, yemekhane, şadırvanlar ve idari binanın bulunacağı külliye tarzındaki caminin, birçok özelliğiyle İstanbul Edirnekapı'daki Mihrimah Sultan ve Ankara'daki Kocatepe camilerini andıracağı belirtiliyor.

Cami projesi hakkında bilgi veren Türkiye'nin Üsküp Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Murat Alkan, projenin TDV ve iştiraklerinden KOMAŞ ile Makedonya İslam Birliği ve Üsküp Çayır Belediyesi iş birliğinde yürütüleceğini söyledi.

Osmanlı mimarisi özelliklerini taşıyacak iki minareli bir cami inşa edileceğini aktaran Alkan, "Başladıktan sonra takriben 2-2,5 yıl içinde bitirmeyi planlıyoruz. Bu arsa üzerinde hem cami hem de İslam Birliğine ait bir idari bina yükselecek." dedi.

Arsanın Makedonya İslam Birliğine tahsisi ile ilgili işlemlerin, Çayır Belediyesi tarafından yaklaşık bir yıl önce tamamlandığını dile getiren Alkan, inşaatı üstlenen şirketin Makedonya'daki şirketleşme sürecinin de tamamlandığını ve inşaatın güvenliği için çevrenin kapatılmaya başladığını ifade etti.

"Camiler bütün müminlerin kalplerinin birleştiği yerlerdir" 

Geçmişte camilerin güzel bir yer belirlenip buralarda inşa edildiğini ve ardından şehrin de caminin etrafında oluştuğunu belirten Alkan, "Önce cami, daha sonra etrafında bina, çarşı, pazar, iş yerleri yapılırdı. Son dönemlerde maalesef bu özelliğimizi kaybettik. Önce şehirleri inşa ediyoruz, sonra camiye yer arıyoruz. Burada da böyle bir durum var." diye konuştu.

Alkan, camilerin bütün müminlerinin kalplerinin birleştiği yerler olduğunu vurgulayarak, "Cami birleştiren, toplayan anlamına gelen bir kelime. Bizim medeniyet tasavvurumuzda camiler, müminlerin kalplerinin birleştiği, dualarının ve ibadetlerinin orada bütünleştiği mekanlardır." dedi.

Cami projesinin engellilerin ve kadınların da düşünülerek çizildiğine dikkati çeken Alkan, Tophane Merkez Camisi'nin herkese hitap edebilecek mimari özellikleri bünyesinde barındıran bir cami olacağını kaydetti.
Alkan, caminin başta Makedonya ve Üsküp'teki Müslümanlar olmak üzere tüm Balkanlar'a hayırlı olması temennisinde bulundu.

Bin 500 kişi kapasiteli olacak

Şantiye şefi Atilla Akşirin de inşa edilecek caminin bin 500 kişi kapasiteye sahip olacağını belirterek, toplam inşaat alanının 10 bin metrekare olarak görüldüğü bilgisini paylaştı.

Akşirin, iki minaresi olacak caminin büyük bir merkezi kubbesi ile birlikte 7-8 küçük kubbesinin de olacağını ifade ederek, inşaat alanı kapatıldıktan sonra kazı ve hafriyat işlerine başlayacaklarını söyledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

200 milyon dolarlık Cevahir Sky City projesini SE Club yönetecek!
  • 10.02.2022 08:56

200 milyon dolarlık Cevahir Sky City projesini SE Club yönetecek!

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te hayata geçirilen Cevahir Sky City projesinin ''İ ...

Makedonya’da Türk yatırımları
  • 17.03.2012 19:25

Makedonya’da Türk yatırımları

Makedonya’da binlerce konutluk projeyi Türk inşaat şirketleri üstlendi. ...

Tophane Camisi'nin 2020'de hizmete açılması bekleniyor
  • 09.02.2018 09:58

Tophane Camisi'nin 2020'de hizmete açılması bekleniyor

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından inşa edilen Makedonya'nın en büyük camisi ...

Namazgah Camisi Balkanlar'ın en büyük camisi olacak
  • 27.12.2017 10:03

Namazgah Camisi Balkanlar'ın en büyük camisi olacak

TDV, Arnavutluk'un başkenti Tiran'da inşa ettirdiği Namazgah Camisi, Balkanlar'ı ...

Üsküp'te inşa edilecek Tophane Merkez Camisi'nin temeli atıldı
  • 15.09.2017 09:33

Üsküp'te inşa edilecek Tophane Merkez Camisi'nin temeli atıldı

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından Makedonya'nın başkenti Üsküp'te inşa edil ...

TİKA, Harabati Baba Tekkesi'nde restorasyona başlıyor
  • 12.04.2017 13:41

TİKA, Harabati Baba Tekkesi'nde restorasyona başlıyor

TİKA, Makedonya'nın Kalkandelen şehrinde yer alan Harabati Baba Tekkesi'nin rest ...