maritbet girişmaritbet
'Ulaşılabilir bir şehirleşme anlayışına ihtiyacımız var'

'Ulaşılabilir bir şehirleşme anlayışına ihtiyacımız var'

AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, "Şehircilik Şurası"nın çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu

Şehircilik Şurası'na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Karaaslan, "Bence Şehircilik Şurası bir milat" dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının şura ile konuya ilişkin bütün aktörleri bir araya getiren bir diyalog zemini hazırladığını vurgulayan Karaaslan, "Bence Şehircilik Şurası bir milat, Türkiye'de. Ben bu buluşmadan çıkacak sonuçların Türkiye'nin şehircilik vizyonu açısından çok önemli olduğuna inanıyorum." ifadesini kullandı. 

Türkiye'nin şehirleşme konusunda 15 yıl önce derinleşmiş ve çözüm bekleyen sorunları olduğuna değinen Karaaslan, öncelikle bunlara acil çözümler üretildiğini bildirdi.

Karaaslan, bugün 14-15 yıl önce çok büyük sorun olarak ifade edilen kavramların ortadan kalktığını belirterek, şöyle devam etti:

"Artık şehirleri çepeçevre sarmış gecekondular yok, artık çöp dağları yok, artık şehir merkezlerinde bizi rahatsız eden kanalizasyonlar yok. Dolayısıyla bunları hallettikten sonra bir konut talebi vardı. Bu konut talebine de çok köklü bir çözüm getirildi. Türkiye'de belki ev sahibi olma hayalini bile kuramayacak olan kesimler, hiçbir fark gözetmeksizin ev sahibi oldular. Ama bugün bakıyoruz 'yeter mi' diyoruz, 'yetmez' cevabını alıyoruz. Hem halktan alıyoruz, hem biz bunu söylüyoruz."

"Artık şehirlerimizin çok farklı beklentileri var"

Zamanla beklentilerin ve taleplerin değiştiğine, karşılanan bütün taleplerin de beraberinde yeni beklentileri getirdiğine dikkati çeken Çiğdem Karaaslan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şu anda o dönemdeyiz. Artık çevre dostu uygulamaların daha gelişmiş olduğu, kendi enerjisini kendi üretebilen, yenilenebilir enerji kaynaklarının sıkça kullanıldığı, şehir silüetine katkı veren tek başına, tek bir yapı olarak nitelendirilmeyen, şehrin içinde ne anlam ifade ettiği de çok önemli olan bir şehirleşme anlayışına ihtiyacımız var. Tüm engel grupları açısından ulaşılabilir bir şehirleşme anlayışına ihtiyacımız var. Artık hakikaten şehirlerimizin çok farklı beklentileri var, açık ve yeşil alan, meydan beklentileri var. Tüm bunları bir arada kurgulayabilecek, bütüncül bir planlama anlayışıyla yaklaşacak ve toplumun tüm kesimlerini tıpkı medeniyetimizin izlerinde olduğu gibi kucaklayacak bir şehircilik vizyonu ama bu vizyonda değerli katılımcıların ne söyleyeceğini de çok önemsiyoruz. Onların katkılarıyla birlikte bunu geliştireceğiz inşallah." 

Karaaslan, AK Parti çatısı altında Çevre, Şehir ve Kültür Başkanlığının kurulmuş olmasının da önemini vurgulayarak, şura sonunda alınacak kararların önümüzdeki dönemde yasal düzenlemelere yansıyacağını ve mutlaka mevzuatta birtakım değişikliklere neden olacağını belirtti.

"Şehircilik açısından bir manifesto"

Karaaslan, "Bunlar çok önemli ama bence bunlardan daha önemli olan husus şu, toplumda karşılığının olması, çünkü yasal düzenlemeleri ne kadar yaparsak yapalım, toplumda karşılık bulmadığı sürece hayata geçmesi, en azından istediğimiz anlamda mümkün değil. Biz halkın beklentilerinin farkındayız. O beklentilere cevap verecek düzenlemeleri yine hem halktan aldığımız donelerde hem de uzmanların eşliğinde gözden geçirip, değerlendiriyoruz." dedi. 

Şuranın dün gerçekleştirilen açılışına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapmış olduğu konuşmayı "şehircilik açısından bir manifesto" olarak nitelendiren Karaaslan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye de şehircilik konusuna verdiği değerden dolayı teşekkürlerini iletti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Dubai'den emeklilere özel yaşama fırsatı!
  • 07.09.2020 09:40

Dubai'den emeklilere özel yaşama fırsatı!

Dubai, 55 yaş ve üzeri, aylık 5000 dolar geliri veya en az 275 bin dolar birikim ...

“Enerji ve çevre dostu uygulamalarda çok hızlı yol katettik”
  • 28.10.2018 09:43

“Enerji ve çevre dostu uygulamalarda çok hızlı yol katettik”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Türkiye’nin enerji ve çevre d ...

'Çarpık yapılaşmanın kalkması için adımlarımızı attık'
  • 28.07.2018 12:06

'Çarpık yapılaşmanın kalkması için adımlarımızı attık'

AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaas ...

Şehircilikte dev projeler hızla hayata geçecek
  • 02.07.2018 15:55

Şehircilikte dev projeler hızla hayata geçecek

AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Mil ...

"Kimlikli ve özgün şehir anlayışını hakim kılacağız"
  • 01.07.2018 14:09

"Kimlikli ve özgün şehir anlayışını hakim kılacağız"

AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaas ...

Çiğdem Karaaslan: Şehrin röntgenini çekeceğiz
  • 15.03.2018 14:14

Çiğdem Karaaslan: Şehrin röntgenini çekeceğiz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, "Şehrim 2023 Projesi Çalıştay ...