Türkiye'nin "Su Erozyon Haritası" güncellendi

Türkiye'nin "Su Erozyon Haritası" güncellendi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğünce güncellenen "Su Erozyon Haritası" kullanıcıların hizmetine sunuldu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, erozyona neden olan etmenler sürekli değişkenlik gösterdiğinden bu sürecin dinamik olarak izlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla ÇEM Genel Müdürlüğünce Dinamik Erozyon Modeli ve İzleme Sistemi (DEMİS) yazılımı geliştirildi.

Yazılımdan elde edilen sonuçlarla ise Türkiye Su Erozyon Haritası uzun bir aradan sonra model tabanlı olarak yenilendi ve e-Devlet üzerinden kullanıcıların hizmetine sunuldu. Harita TUCBS-ATLAS uygulamaları üzerinden de yayımlandı.

Çalışmayla Türkiye'de su erozyonu sonucu taşınan sediment miktarlarına yönelik istatistikler ana su havzası ölçeğinde ortaya konuldu. 81 ile ait su erozyonu verileri, arazi kullanım türleri ve eğim sınıfları açısından istatistiksel verileriyle ortaya çıkarıldı.

Erozyon şiddet sınıflarının dağılımları aracılığıyla ve toprak kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı göz önünde bulundurularak erozyondan korunmanın önlemlerini içeren öneriler için bir yaklaşım geliştirildi ve sürdürülebilir arazi ile toprak yönetimi pratikleri ortaya konuldu.

- Bakan Pakdemirli'den 81 ile "su erozyonu" uyarısı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli imzasıyla tüm valilik ve belediyelere gönderilen yazıyla, ülke toprak kaynaklarının izlenmesi, etkili ve verimli bir şekilde değerlendirilmesine katkı sunacak bu çalışmanın, doğal kaynak planlamalarına ve erozyon kontrol çalışmalarına hizmet etmesi noktasında önemli bir kaynak veri niteliği taşıdığı ifade edildi.

Belirli koruma bütçeleri veya toprak yatırımları dahilinde uygulamaya alınacak "orta", "şiddetli" ve "çok şiddetli" erozyona maruz alanlara yönelik hazırlanacak her türlü eylem planlarında verilerin değerlendirme aracı olarak kullanılması istendi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye ile Azerbaycan arasında enerji verimliliği iş birliği
  • 16.09.2026 16:06

Türkiye ile Azerbaycan arasında enerji verimliliği iş birliği

Türkiye ile Azerbaycan arasında binalarda enerji verimliliği alanında teknik iş ...

İnegöl'de yeni deneyim merkezi tasarım ve üretimi buluşturuyor
  • 04.09.2026 15:06

İnegöl'de yeni deneyim merkezi tasarım ve üretimi buluşturuyor

Kastamonu Entegre, Türkiye mobilya sektörünün önemli üretim merkezlerinden İnegö ...

Arsa yatırımında yeni dönem
  • 03.09.2026 15:21

Arsa yatırımında yeni dönem

Türkiye'de arsa ve arazi yatırımları, gayrimenkul piyasasının önemli yatırım alt ...

TÜRKÇİMENTO: ETS, yeşil dönüşümü hızlandıracak
  • 03.09.2026 11:54

TÜRKÇİMENTO: ETS, yeşil dönüşümü hızlandıracak

Türk çimento sektörünün çatı kuruluşu TÜRKÇİMENTO, Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) ...

ETİ Alüminyum alüminyumu %15 hafifletecek
  • 02.09.2026 15:46

ETİ Alüminyum alüminyumu %15 hafifletecek

Türkiye’de madenden son ürüne kadar üretim yapabilen tek entegre alüminyum üreti ...

Urfa’nın karagülünden Londra’nın lüksüne: Bir marka hikayesi ve çıkarılacak dersler
  • 26.08.2026 18:07

Urfa’nın karagülünden Londra’nın lüksüne: Bir marka hikayesi ve çıkarılacak dersler

Orhan Eriman, Penhaligon’s markasının "Halfeti Leather" adlı parfümünden yola çı ...