maritbet girişmaritbet
Türkiye’nin nüfusu 100 milyonu göremeyecek

Türkiye’nin nüfusu 100 milyonu göremeyecek

Türkiey'nin nüfusu verilere göre 2050 yılından sonra düşüşe geçecek

AA muhabirinin Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan 2014 Programı'ndan yaptığı derlemeye göre, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre 2012 yılı sonunda 75,6 milyon olan Türkiye nüfusunun, bu yılın sonunda 76,5 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan uzun dönem nüfus projeksiyonlarına göre, doğurganlık hızındaki azalışın devam etmesi durumunda nüfusun 2050 yılına kadar artarak 93,5 milyon kişiye ulaşması, daha sonra azalışa geçerek 2075 yılında 89,2 milyon kişiye gerilemesi bekleniyor.

Ömür uzuyor, yaşlı nüfus artıyor

Bebek ölüm hızının gerilemesi ve doğuşta beklenen hayat süresinin uzaması sonucunda yaşlı nüfusun toplam nüfus içerisindeki payı da gün geçtikçe artıyor.

Türkiye'de ortalama yaşam süresinin 2013 yıl sonu itibarıyla erkeklerde 74,7, kadınlarda 79,2 olmak üzere ortalama 76,9'a ulaşacağı tahmin ediliyor.

Tedbir alınmaması durumunda 2038 yılından itibaren çalışma çağı (15-64 yaş) nüfusunun azalmaya başlayacağı tahmin edildi.

Doğurganlığın daha da azalacağı öngörülüyor

Ekonomik ve sosyal dönüşümün bir sonucu olarak doğurganlık hızı azalmaktadır. Gelecekte kadının eğitim, gelir ve istihdam düzeyinde beklenen artışlar sonucunda doğurganlığın daha da azalması bekleniyor.

TÜİK uzun dönem nüfus projeksiyonlarına göre, tedbir alınmaması durumunda bu hız 2050 yılına kadar 1,65 seviyelerine kadar gerileyecek.

Yabancı çalışan artıyor

Ekonomik gelişmeler, uluslararası kalkınma işbirliği yapısı içindeki değişen rolü, yürütülen dışa açılma politikaları Türkiye'nin göç alan ve veren ülke konumunu güçlendirdiği gibi, Türkiye'ye yönelik nüfusun profilini de değiştirdi.

Bu çerçevede, yabancılara verilen çalışma izni sayısı bir önceki yıla göre yüzde 85,8'lik artışla 2012 yılında 32 bin 272'ye yükseldi. Yabancı çalışanların yüzde 60,6'sını kadınlar oluşturdu.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fikirtepe'de depreme dayanaklı 11 bin yeni yuva
  • 24.05.2026 23:23

Fikirtepe'de depreme dayanaklı 11 bin yeni yuva

Türkiye'nin en zorlu kentsel dönüşüm süreçlerinden biri olan ve uzun yıllar tama ...

Nisan ayında Türkiye genelinde 126 bin 808 konut satıldı
  • 14.05.2026 11:52

Nisan ayında Türkiye genelinde 126 bin 808 konut satıldı

Türkiye'de nisan ayında ilk el konut satışları 40 bin 306, ikinci el konut satış ...

ITF’nin 2027-2028 dönem başkanlığına Türkiye seçildi
  • 07.05.2026 19:03

ITF’nin 2027-2028 dönem başkanlığına Türkiye seçildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin küresel ulaştırma p ...

Asrın inşası ‘dirençli şehirler’ kapsamında COP31’in gündeminde
  • 07.05.2026 11:51

Asrın inşası ‘dirençli şehirler’ kapsamında COP31’in gündeminde

Türkiye’nin COP31 ev sahipliği kapsamında farklı ülkelerden gelen bakanlar ve ar ...