maritbet girişmaritbet
Türkiye’nin kasasına son 10 yılda özelleştirmelerden 38 milyar dolar girdi!

Türkiye’nin kasasına son 10 yılda özelleştirmelerden 38 milyar dolar girdi!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti hükümetleri döneminde toplam 38 milyar dolar özelleştirme geliri elde edildiğini bildirdi

 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti hükümetleri döneminde toplam 38 milyar dolar özelleştirme geliri elde edildiğini bildirdi.

Şimşek, Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın 2013 yılı bütçesine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, Bakanlığın 2011 yılı bütçesine 79,2 milyar lira ödenek konulduğunu, bu ödenekten yıl sonunda gerçekleştirilen toplam harcama tutarının 78,9 milyar lira olduğunu bildirdi.

2011 yılına ilişkin olarak bütçede öngörülen ödeneğin 1,3 milyar lirasının Bakanlığın personel, mal ve hizmet alımları ile yatırım ve diğer giderleri için kullanıldığını belirten Şimşek, kalan 77,6 milyar lirasının da diğer idarelere kamu hizmetlerinin finansmanı için aktarıldığını söyledi.

Şimşek, Sosyal Güvenlik Kurumu'na 31,7 milyar lira, mahalli idare payları olarak 24,9 milyar lira fon payları olarak 5,4 milyar lira, yükseköğretim kurumlarına 11,5 milyar lira, kaldırılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün devredilen personelinin ücretlerinin karşılanması için 1,5 milyar lira, köylerin altyapısının desteklenmesi projesinde kullanılmak amacıyla il özel idarelerine 550 milyon lira, altyapıların desteklenmesi amacıyla belediyelere de 455 milyon lira aktarıldığını kaydetti.

Bakanlığın 2013 Bütçesi

Maliye Bakanlığı'nın 2013 yılı gider bütçesi için teklif edilen ödenek tutarının 99,2 milyar lira olduğunu belirten Şimşek, bu ödeneğin sadece 1,9 milyar liralık kısmının bakanlık ihtiyaçları için kullanılacağını ifade etti.

Şimşek, söz konusu tutarın; 1,3 milyar lirasının personel ve sosyal güvenlik giderleri, 526 milyon lirasının mal ve hizmet alım giderleri, 130 milyon lirasının sermaye giderleri, 12 milyon lirasının cari transferler ve sermaye transferleri için öngörüldüğünü dile getirdi.

2013 yılı ödenek teklifinin yüzde 98,1'ini oluşturan 97,3 milyar lira tutarındaki ödeneğin ise diğer kamu hizmetlerinin finansmanını karşılamak amacıyla ilgili idarelere aktarılacağını anlatan Şimşek, bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumuna 36,3 milyar lira, mahalli idare payları için 33,4 milyar lira, fon payları için 6,6 milyar lira,yükseköğretim kurumlarına yaklaşık 500 milyon lirası bu yıl kaldırılan öğrenci katkı payı karşılığı olmak üzere toplam 14 milyar ödenek ayrıldığını söyledi.

Şimşek, yedek ödenekler için 2,5 milyar lira, kaldırılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün il özel idarelerine devredilen personelinin ücretlerinin karşılanması için 1,5 milyar lira, köylerin altyapısının desteklenmesi projesinde kullanılmak amacıyla il özel idarelerine aktarılmak üzere 578 milyon lira, belediyelerin altyapısının desteklenmesi amacıyla da 526 milyon lira ödenek öngörüldüğünü bildirdi.

Gelir İdaresine 2,1 milyar lira

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 2013 yılı gider bütçesi için teklif ettikleri ödenek tutarı 2,1 milyar lira olduğunu söyleyen Maliye Bakanı, bu tutarın 1,7 milyar lirasının personel ve sosyal güvenlik giderleri, 205 milyon lirasının mal ve hizmet alım giderleri, 11,4 milyon lirasının cari transferler 147 milyon lirasının sermaye giderleri için öngörüldüğünü kaydetti.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı

Şimşek, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın 2013 Yılı Gider Bütçesi için teklif ettiğimiz ödenek tutarı 23,6 milyon lira olduğunu, yapılması planlanan bu giderin 22 milyon lirasının Özelleştire Fonu'ndan karşılanacağını dile getirdi.

AK Parti hükümetleri döneminde toplam 38 milyar dolar özelleştirme geliri elde edildiğini belirten Şimşek, şöyle konuştu:

"1986 yılından bu yana toplam 45,1 milyar dolar tutarında özelleştirme gerçekleştirildiği göz önünde tutulursa bu alandaki başarımız daha net ortaya çıkacaktır. Ancak şunu da belirtmek isterim, Hükümet olarak biz özelleştirmeyi bir gelir kapısı olarak görmüyoruz. Aksine, orta ve uzun vadede yatırımları, istihdamı ve verimliliği artıran bir olgu olarak değerlendiriyoruz. Zira hükümetlerimiz döneminde ülkemizin büyüme potansiyeli ve kalkınma hızının artmasına, kamunun üzerindeki istihdam ve finansman yükünün azalmasına büyük katkı sağlayan özelleştirme uygulamalarına öncelik verdik. Bundan sonra da bu uygulamalara aynı kararlılıkla devam edeceğiz.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Özelleştirme İdaresi'nin bazı satış kararları ile imar planı değişiklikleri onaylandı
  • 22.02.2023 10:22

Özelleştirme İdaresi'nin bazı satış kararları ile imar planı değişiklikleri onaylandı

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın bazı satışlar ile imar planı değişikliklerin ...

ÖİB'den 7 ildeki taşınmazlar için özelleştirme kararları!
  • 31.10.2022 10:44

ÖİB'den 7 ildeki taşınmazlar için özelleştirme kararları!

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın imar planı değişiklikleri ve ihale sonuçları ...

Marmaris'teki taşınmaz için en yüksek teklif Türkiye İş Bankası'ndan!
  • 24.10.2022 17:07

Marmaris'teki taşınmaz için en yüksek teklif Türkiye İş Bankası'ndan!

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki taşınmazın özelleştirme ihalesinde en yüksek tekl ...

ÖİB, üç ilde bazı taşınmazların satışını onayladı
  • 06.09.2022 11:21

ÖİB, üç ilde bazı taşınmazların satışını onayladı

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), mülkiyeti Maliye Hazinesi ve Türkiye Şeke ...

Muğla'daki taşınmazların nihai pazarlık görüşmesi yapıldı
  • 07.07.2022 10:36

Muğla'daki taşınmazların nihai pazarlık görüşmesi yapıldı

Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca (ÖİB), Muğla'nın Bodrum ilçesindeki taşınmazl ...

3 ildeki bazı taşınmazların satışı ve imar planı değişikliği onaylandı
  • 03.06.2022 10:53

3 ildeki bazı taşınmazların satışı ve imar planı değişikliği onaylandı

Özelleştirme kapsamında bulunan Ankara, İzmir ve İstanbul'daki bazı taşınmazları ...