maritbet girişmaritbet
Türkiye 2013'te Kanal İstanbul ve 3. Boğaz Köprüsü gibi projelerle büyüyecek!

Türkiye 2013'te Kanal İstanbul ve 3. Boğaz Köprüsü gibi projelerle büyüyecek!

Türkiye; Kanal İstanbul, 3. Boğaz Köprüsü, 3. Havalimanı, İki Şehir gibi çılgın projelerle 2013 büyümesini şimdiden garanti altına aldı

 

Hükümet, ekonomiyi soğutmaya yönelik uyguladığı 2012 politikasının ardından, 2013'ten itibaren milyarlarca dolarlık "çılgın proje"lere start veriyor. Dev projeler için bütçeden daha fazla ödenek ayrılırken, Türkiye 2013 büyümesini şimdiden garanti altına almış oldu. 
 
Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 1.6 ile beklentilerin altında büyüyerek son 3 yılın en düşük düzeyinde gerçekleşmişti. Bu dönemde özel sektörün yatırım harcamaları yüzde 11.1 daralırken yüzde 11.2 artan kamu yatırım harcamaları büyümenin lokomotifi olmuştu. Yeni yılda yeni projelere start vermeye hazırlanan Türkiye büyümesini de garanti altına almış olacak. Yeni projeler için yaklaşık 400 milyar lira öngörülen 2013 bütçesinden ödenek de ayrılmış durumda. Bu projelerin başında ise Kanal İstanbul geliyor. Kanal İstanbul'un yanı sıra 3. Boğaz Köprüsü, 3. Havalimanı, İki Şehir gibi dev projeler büyümeye ivme kazandıracak. İşte Türkiye'yi 2013'te büyütecek dev projeler: 
 
3. Köprü: Asma köprü şeklinde inşa edilecek 3. köprü dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. 8 otoyol, 2 de raylı sistem olmak üzere 10 şeritten oluşacak 3. köprüde raylar daha sonradan döşenecek. Yaklaşık maliyeti 4.5 milyar TL düzeyinde hesaplanan üçüncü köprünün 2015 yılı sonunda hizmete açılması hedefleniyor. 
 
Kanal İstanbul: Çılgın Proje olarak kamuoyuna yansıyan Kanal İstanbul ile mevcut İstanbul Boğazı'na yaklaşık 150 metre genişliğinde ilave bir boğaz daha açılarak risk oluşturan tanker trafiğinin alternatif yeni güzergaha kaydırılması hedefleniyor. Karadeniz'den Marmara Denizi'ne uzanan yeni bir taşımacılık rotasını ortaya çıkaracak olan kanal 25 metre derinliğe sahip olacakken üzerinde kara ulaşımını mümkün kılacak köprüler barındıracak. Projenin toplam maliyetinin 20 milyar lira olması bekleniyor. Köprü ve havalimanları gibi yatırımlar da hesaba katıldığında toplam maliyetin 50 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. 
 
İki Şehir projesi: İlki Kemerburgaz'a yapılacak 500 bin kişilik çılgın şehirlerden ikincisi Tuzla'ya inşa edilecek. Sabiha Gökçen Havaalanı'nın doğusundan başlayıp, Akfırat Mahallesi'ni de içine alacak şekilde inşa edilecek yeni şehir doğu yönünde büyüyecek. Anadolu yakasında yapılacak şehrin en büyük özelliği tüm ulaşım vasıtaları ile erişilebilir olması. Anadolu yakasındaki şehrin Avrupa yakasındakinden farkı ise kara ve havayolunun yanında deniz ve tren yolu ile ulaşılabilecek olması. 
 
3. Havalimanı: İstanbul'a kurulacak 3'üncü havalimanı Karadeniz kıyısındaki Yeniköy ve Akpınar köyleri arasındaki eski maden ocaklarının bulunduğu yere yapılacak. Havalimanı yapıldığında dünyanın en büyük projelerinden biri olacak. Projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) çalışmaları da bu yıl tamamlanacak. 
 
Körfez Köprüsü: Yapım ve işletmesi için 22 yıl 4 aylık teklif verilen projenin büyüklüğü, finans maliyetleri hariç, 6.5 milyar dolar. Avrupa ve dünyanın sayılı büyüklükteki projelerinden birisi olan proje tamamlandığında halen İstanbul'dan 3 saat olan Bursa ulaşımı 1 saate, İstanbul-İzmir 3 saate, inecek. Proje ile ayrıca Anadolu'ya açılan Gebze-İzmit aksının trafik yükü yüzde 30 nispetinde azalacak. 
 
Marmaray tamamlanacak 
 
2013'te başlayacak projelerin yanı sıra 2013'de bitecek projeler de var. İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi ile Marmaray 2013 sonuna kadar hizmete açılacak. Ankara- İstanbul Hızlı Tren Projesinin tamamlanmasıyla Ankara-İstanbul arası 3 saate inecek. Ayrıca Ankara- İstanbul YHT hattının Marmaray ile bütünleşmesiyle Türkiye, dünya'da 8. Avrupa'da 6. hızlı tren işletmecisi konumuna gelecek.
 
Uğur KÜÇÜK /Türkiye 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...