maritbet girişmaritbet
TOKİ, Ayder Yaylası için arama konferansı düzenliyor!

TOKİ, Ayder Yaylası için arama konferansı düzenliyor!

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, Ayder Yaylası'ndaki yenileme ve koruma projesi için arama konferansı düzenleneceğini açıkladı.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresince (TOKİ), Rize'nin Ayder Yaylası'nı yenilemek ve korumak için "Arama Konferansı" düzenlenecek.

TOKİ Başkanı Ergün Turan yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de yayla ve kaplıca turizminin önemli merkezlerinden biri olan Ayder Yaylası'nda turizmin başlamasından bu yana plansız ve programsız bir yapılaşma olduğunu belirtti.

Turan, ulusal ve uluslararası düzeyde bilinirliği olan Ayder Yaylası'nı kaçak yapılaşmadan kurtarmak ve yaylada geleneksel dokuya uygun mimariyi sağlamak için 14-15 Ekim'de "Arama Konferansı" yapılacağını bildirdi.

Yaylada yeni yapılan betonarme evlerin geleneksel yapım karakterinden uzak ve plansız bir şekilde inşa edildiğine dikkati çeken Turan, doğal kaynakların akılcı kullanımı ve sürdürülebilir yönetimi için yeterli teknik altyapının kurulmadığını vurguladı.

Turan, yaylanın güçlü bir altyapıya ulaştırılması ve kısa vade yerine uzun vadeli çıkarlara yönelik yatırım yapılması gerektiğini ifade etti.

- "Rehabilitasyon Türkiye'ye örnek olacak"

Turan, konferansa meslek odalarının, üniversitelerin, Karadeniz'deki dernek ve vakıfların temsilcileri ile yöredeki vatandaşların katılacağını belirterek, "Ayder Yaylası'nda öncelikle hak sahiplerini ve onların ne istediğini belirleyeceğiz. Bunun dışında turizm için gerekli ihtiyaçları netleştireceğiz. Orada termal su da var, dolayısıyla günübirlik kullanımları da dikkate alarak bir çalışma yapacağız. Ayder'de Türkiye'ye örnek olacak bir yayla rehabilitasyonu çalışması gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullandı.

Ayder Yenileme ve Koruma Projesi'ne bütün yerel unsurların aktif katılımını sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Turan, "Yerel aktörler ve paydaşlarımızla beraber yenileme ve koruma kapsamında yapı tipleri, üretim biçimleri, çevre, ulaşım, sosyal yapı, konut tipoloji, tercih ve alışkanlıkların nasıl olması gerektiğine cevap arayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Arama Konferansı'nın sonuçlarına göre yapılacak ayrıntılı değerlendirmeler sonucunda çalıştay düzenleyeceklerini kaydeden Turan, böylece projelere ilişkin kesin tespit ve kararların verilmesinin sağlanacağının altını çizdi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul Ataşehir TOKİ konutları teslim edildi
  • 27.02.2026 15:39

İstanbul Ataşehir TOKİ konutları teslim edildi

TOKİ tarafından İstanbul Ataşehir Şerifali Çiftliği 1. Etap'ta yapımına başlanan ...

Kocaeli Cedit Mahallesi kentsel dönüşümünde sona gelindi
  • 26.02.2026 15:22

Kocaeli Cedit Mahallesi kentsel dönüşümünde sona gelindi

Kocaeli’nin deprem riski taşıyan, gecekondu yoğunluklu en eski yerleşimlerinden ...

TOKİ İzmir Selçuk'ta 543 sosyal konut teslim ediliyor
  • 13.02.2026 17:11

TOKİ İzmir Selçuk'ta 543 sosyal konut teslim ediliyor

TOKİ tarafından İzmir Selçuk Zafer Mahallesi'nde yapımı tamamlanan sosyal konutl ...

TOKİ’den 6 Şubat yıldönümüne özel paylaşım
  • 06.02.2026 17:18

TOKİ’den 6 Şubat yıldönümüne özel paylaşım

TOKİ, 6 Şubat depremlerinin yıldönümü vesilesiyle sosyal medya hesaplarından "Tü ...

İzmir Seferihisar'da 516 sosyal konut teslim ediliyor
  • 29.01.2026 14:06

İzmir Seferihisar'da 516 sosyal konut teslim ediliyor

TOKİ, İzmir Seferihisar Camiikebir Mahallesi'nde tamamladığı konutları teslimata ...