maritbet girişmaritbet
Taner Yıldız: Büyük barajlarımızı özelleştirmeyi düşünmüyoruz!

Taner Yıldız: Büyük barajlarımızı özelleştirmeyi düşünmüyoruz!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız: ''Atatürk Barajı gibi, Keban Barajı gibi büyük barajlarımızı özelleştirmeyi düşünmüyoruz''

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arama çalışmasına ilişkin, ''Ya bu arama faaliyetinden normalde vazgeçer, Türkiye'nin isteği olarak ya da buradan elde edilecek tüm gelirler, ister doğalgaz, ister petrol, Kıbrıs'ın tamamına, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Güney Kıbrıs Bölgesel Yönetimi arasındaki bütün vatandaşlara dağıtılır'' dedi. 
     
Kayseri Yozgatlılar Derneği'nin açılışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, Akdeniz'deki petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına ilişkin soru üzerine, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin uluslararası hukuka aykırı, münhasır ekonomik sahası netleşmemiş alanda arama faaliyetine girdiğini söyledi. 
     
Yıldız, şöyle devam etti: ''Ya bu arama faaliyetinden normalde vazgeçer, Türkiye'nin isteği olarak ya da buradan elde edilecek tüm gelirler, ister doğalgaz, ister petrol, Kıbrıs'ın tamamına, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Güney Kıbrıs Bölgesel Yönetimi arasındaki bütün vatandaşlara dağıtılır. Bu da bir çözümdür. Madem ki orada doğalgaz ve petrol arama çalışmalarına katılan firmalar var, bunlar netleşmeden oraya katılan firmalarla alakalı Türkiye'de işbirliği yapmak niyetinde değiliz. 
     
ENI bunlardan bir tanesi, kendileriyle teşviki mesaimiz var, görüşmelerimiz var. Biz tercihlerini bu manada yapmalarını isteriz.'' 
     
Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu, öyle kalmaya devam edeceğini anlatan Yıldız, Türkiye'nin projelerini uluslararası hukuka aykırı olmayan, son derece net bir yapıda sunduğuna dikkati çekti. ''Böyle tartışmalı alanlarda, hele hele enerji kaynaklarının tartışma gerekçesi olarak kullanıldığı alanlara gitmemek lazım'' diyen Yıldız, TPAO'nun ruhsatlı alanlarda çalışmaya devam edeceğini, Kıbrıs'ın tamamında böyle bir çalışmaya devam edeceğini belirtmek istediğini vurguladı. 
     
Ucuz elektrik kullanımı
     
Yıldız, ucuz elektrik kullanımına ilişkin soru üzerine, elektrik tüketiminde serbest piyasa oluşturmak istediklerini anlattı. 
     
Bir kısım Avrupa ülkesinde herhangi bir meskenin 120 farklı üreticiden elektrik satın alabilme yetkisine sahip olduğuna işaret eden Yıldız, şunları söyledi:''Bizim de geldiğimiz nokta, hemen hemen oraya yaklaştı. Serbest üretici, serbest tüketici şu demek, isteyen tüketici istediği üreticiden, anlaşabiliyorsa elektrik alabilecek. Anlaşamıyorsa ya da alamıyorsa o bölgenin elektrik dağıtım hizmetleri zaten o bölgedeki hizmetine devam edecek. 
     
Hizmetlerde herhangi bir aksamaya mahal vermeyecek, meskenlerimiz, vatandaşlarımız yine hizmet almaya devam edecek ama ola ki bir yerden yüzde 10 ucuza buldu diyelim, onu alabilecek. Önceden bu yetkisi yoktu.'' 
     
Türkiye'de büyük güç kullanan sanayicilerin serbest tüketici limitini düşürmeden önce de ucuz elektrik kullanabildiğini anımsatan Yıldız, limiti yıllık 25 bin kilovat saatten 5 bin kilovat saate indirdiklerini dile getirdi. 
     
Limitin düşürülmesiyle daha az elektrik kullananların da uygulamadan yararlanabileceklerini ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:''Ancak bu bir fiks fiyat değil. Belki bugün gerçekleşmeyebilir ama bunun önünü açıyoruz. Belki önümüzdeki yıl, belki 3-4 yıl içinde bunlar daha rahat bir ortama gelecek. Her birimiz elektrik üreticilerinden gidip, pazarlık yapıp elektrik alabileceğiz. O açıdan Türkiye doğru bir hedefe, doğru bir şekilde ilerliyor. 
     
AK Partimizin, hükümetlerimizin ortaya koyduğu kalıcı politikalar ve oluşturduğu stratejiler çerçevesinde daha rekabetçi, daha kaliteli bir hizmet alımına doğru gidiyoruz.'' 
     
Kangal Termik Santrali'nin özelleştirilmesi
     
Yıldız, Kangal Termik Santrali'nin özelleştirilmesine ilişkin soru üzerine, 453 megavat gücündeki santrale 1 milyar dolara yakın özelleştirme fiyatı verildiğini bildirdi. 
     
''Bu rakam beklediğimiz fiyatlar civarında'' diyen Yıldız, şunları dile getirdi: ''Konya Şeker Fabrikası da kendi oluşturduğu finansman yapısıyla, ortaklarıyla beraber ihaleye girdi. Bu ihalenin iki yönden önemi var bizim için. Piyasaya daha çok özel sektör tarafından ve daha çok rekabet edecekleri, daha çok rehabilite edecekleri, kaliteli hizmet verecekleri, çevreye duyarlı bir şekilde bunu yapacaklar. 
     
Kamu buna para harcamayacak. Kamu olarak harcamayınca, kamu bütçesini ne yapıyoruz- Adalet, eğitim, sağlık gibi 76 milyon insanımızın faydalandığı alana doğru kanalize ediyoruz. Enerjiyle alakalı yapıyı, özel sektör tarafından yapılandırıyoruz. Bu, önemli bir konu. 2015 yılının sonuna kadar bütün bunların hepsini bitirmiş olacağız.'' 
     
Yıldız, iktidara geldiklerinde özel sektörün kurulu güçteki payının yüzde 34'lerden yüzde 61'lere çıktığını vurgulayarak, ''Bunu yüzde 75'lere kadar çıkaracağız ama bir önemli noktayı daha vurgulamak isterim, Atatürk Barajı gibi, Keban Barajı gibi büyük barajlarımızı özelleştirmeyi düşünmüyoruz. Onlar özelleştirme portföyünün dışında olacak ve bizim Türkiye'deki fiyatın regüle edilmesinde her zaman olduğu gibi hizmet edecekler'' ifadelerini kullandı. 
     
Başka sektörlerde oluşturulan tasarruf miktarının enerji sektöründe de değerlendirilmesini amaçladıklarını kaydeden Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı: 
''Nitekim Konya Şeker Fabrikası teklif verdi. Bu, önemli bir konu. Diğer sektörlerde oluşan tasarruf miktarları prestijli enerji sektörüne doğru kayıyor. Bu, önemli. Bu açıdan da dünkü ihaleyi, Kangal Termik Santrali ihalesini önemsiyorum. Orada 90 milyon ton ve 1400 kilokalori civarında kömür var. Yılda da 2-2,5 milyar kilovatsaat civarında elektrik üretiyor. Özelleştirme Yüksek Kurulu kararından sonra da özel sektör tarafından işletilmeye devam edecektir. Hem genel bütçemize hem de ülkemize hayırlı, uğurlu olsun diyorum.'' 
     
Kayseri Yozgatlılar Derneği Başkanı Kuddusi Erkılıç, açılışın ardından Yıldız'a plaket verdi. 
     
Orhan Canbulatel / Mustafa Yıldız / AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Atatürk Baraj Gölü kıyısına yapılan bungalov evler turizme kazandırılıyor
  • 29.07.2022 16:11

Atatürk Baraj Gölü kıyısına yapılan bungalov evler turizme kazandırılıyor

Türkiye'nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı'nın göl kıyısına yapılan 11 bung ...

Kuraklık, Keban Barajı altındaki Hastek Kalesi'nin tamamını ortaya çıkardı
  • 13.12.2021 16:51

Kuraklık, Keban Barajı altındaki Hastek Kalesi'nin tamamını ortaya çıkardı

Elazığ'ın Ağın ilçesinde Keban Barajı'nın 1974'te su tutmaya başlamasıyla su alt ...

Keban Barajı'ndan ülke ekonomisine 151 milyar liralık katkı!
  • 11.09.2021 14:36

Keban Barajı'ndan ülke ekonomisine 151 milyar liralık katkı!

Türkiye'de 47 yıldır kesintisiz enerji üretimini sürdüren Keban Barajı ve Hidroe ...

Taner Yıldız, gayrimenkul sektörünü değerlendirdi
  • 08.09.2014 13:39

Taner Yıldız, gayrimenkul sektörünü değerlendirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gelişen Kentler Zirvesi'nde konuş ...

Atatürk Barajı 2020'de 7,2 milyar kilovatsaat enerji üretti
  • 26.01.2021 11:49

Atatürk Barajı 2020'de 7,2 milyar kilovatsaat enerji üretti

Türkiye'nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı, 2020 yılında ürettiği 7,2 milya ...

Elektrik üretiminde tüm zamanların rekoru kırıldı
  • 09.09.2020 10:33

Elektrik üretiminde tüm zamanların rekoru kırıldı

Türkiye’de en yüksek elektrik talebinin olduğu saatte, 38 adet Keban Barajı’na d ...