maritbet girişmaritbet
Suriye-Türkiye İş Konseyi Başkanı Abdül Kader Sabra, Onaltıdokuz İstanbul'dan ev aldı!

Suriye-Türkiye İş Konseyi Başkanı Abdül Kader Sabra, Onaltıdokuz İstanbul'dan ev aldı!

Suriye'deki karışıklıktan kaçan parasını Türkiye'de değerlendiriyor. Bunun son örneği de Suriye - Türkiye İş Konseyi Başkanı Abdül Kader Sabra...

 

TOBB'un geçen hafta düzenlediği Ticaret Odaları buluşmasında da en önemli gündem maddesi Ortadoğu'daki 'gergin' ilişkilerdi. 
 
Neredeyse tüm ülkelerin 'komşusu' ile sorun yaşadığı bugünlerde, İran'dan İsrail'e kadar bütün ülkelerin temsilcileri, sorunların 'iş'le aşabileceği konusunda birleşiyordu. Tüm oda başkanları, ticari ilişkileri geliştirmenin siyasi ilişkilere de fayda sağlayacağını düşünüyordu. Toplantı salonu dışında, koridorlarda geçen konuşmalarda ise gündem Suriye-Türkiye özelinde kilitleniyordu. Kuşkusuz Türkiye ve Suriye ilişkilerinde tarihin en gerilimli dönemi yaşanıyor. Bu ortamda iş dünyasının uluslararası temsilcileri arasında Türkiye'nin Suriye politikasına destek verenler kadar, bu politikaya karşı duranlar da var. 
 
İki ülke arasındaki gerilim bir tarafa Suriyelilerin bu ortamda kaçış noktası olarak gördüğü ilk ülke Türkiye. Suriyeli mülteciler sayesinde Hatay ve Gaziantep'te kiralar 2'ye, 3'e katlanmış durumda. Ancak Suriyeli parası olsa da Türkiye'den ev alamıyor. Çünkü Suriye yeni çıkan mütekabiliyet kanununda, Türkiye'den şartsız konut alayaşanıyor. Bu ortamda iş dünyasının uluslararası bilecek ülkeler listesinde yok. 
 
SICAK PARA BEYRUT'A 
 
Suriyeli'nin sığınma evi ise ülkeye 1 saat mesafede bulunan Beyrut.. Beyrut gelenleri hem vizesiz kabul ediyor hem de miktarına bakmazsızın nakit parayı bankasına kabul ediyor. Şimdi pek çok Suriyeli zenginin, Beyrut'ta açtıkları hesaplara parayı yatırıp, Suriye'nin savaş ortamından kaçmanın yollarına baktığı konuşuluyor. Suriyeli işadamları, "Türkiye'de sınırda el koyulan nakit para, Beyrut'ta ceket iliklenerek karşılanıyor" diye yorum yapıyor. 
 
Türkiye'ye gelen zengin Suriyeli yok denecek seviyede. Ancak prosedürleri bir şekilde aşanlar da gerek Hatay'dan gerek İstanbul'dan ev almaktan geri durmuyor. TOBB'un forumunda kulislerde konuşulan bir konu da Suriye - Türkiye İş Konseyi Başkanı Abdül Kader Sabra'nın 'İstanbul'da satın aldığı evler'di. Konsey başkanlığının yanı sıra Türkiye'nin Tartus Fahri Konsolosluğunu da yürüten Sabra, geçtiğimiz günlerde biri Ataşehir'de diğeri de Zeytinburnu'ndaki 16-9 projesinde olmak üzere 2 ev almış. 
 
Şenay Köşdere/Akşam

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TOBB, Samsun'da 5 okul yaptıracak
  • 09.02.2022 16:01

TOBB, Samsun'da 5 okul yaptıracak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı ve Samsun Ticaret ve Sanayi ...

"1985'ten beri alamadığımız KDV'yi devletten alacağız"
  • 10.03.2018 11:17

"1985'ten beri alamadığımız KDV'yi devletten alacağız"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Özel se ...

"Karacabey yatırımcılar için adeta bir cazibe merkezi haline gelecek"
  • 06.03.2018 14:58

"Karacabey yatırımcılar için adeta bir cazibe merkezi haline gelecek"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir-İs ...

"81 ilin risk afet planı yıl sonuna kadar tamamlanacak"
  • 25.03.2021 16:48

"81 ilin risk afet planı yıl sonuna kadar tamamlanacak"

İçişleri Bakanlığı ile TOBB, TZOB ve TİSK arasında "Afet Eğitim İş birliği Proto ...

TOBB, Nevşehir Ürgüp'te okul yaptırıyor!
  • 06.02.2021 17:52

TOBB, Nevşehir Ürgüp'te okul yaptırıyor!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince (TOBB) Nevşehir'in Ürgüp ilçesine yaptırıl ...