maritbet girişmaritbet
Siirt Tillo'daki İbrahim Hakkı Hazretleri’nin Işık Düzeneği yeniden çalıştı!

Siirt Tillo'daki İbrahim Hakkı Hazretleri’nin Işık Düzeneği yeniden çalıştı!

Siirt’in Tillo ilçesindeki İbrahim Hakkı Hazretleri’nin ‘Işık Düzeneği’ 50 yıllık aradan sonra yeniden işlerlik kazandı. İlçede adeta ışığın ve gölgenin insanın emrine nasıl sunulduğunun ispatı yaşanıyor

 

“Gölge Işığın Çocuğudur” M. Nedim Hazar'ın çok sevdiğimbir kitabının ismidir. Gölge ve ışığın oynadığı oyunları belki de ilk o satırlarda görmüşümdür. Genel algı itibariyle gölge ve ışık sinemaya bir girizgah gibi kendini sunsa da bunun böyle olmadığını Siirt'in Tillo ilçesinde anladım.
 
İbrahim Hakkı Hazretleri'nin dünyaca ün yapmış Işık Hadisesi'dir beni bu düşünceye iten. Işığın ve gölgenin insanın emrine nasıl sunulduğunun da resmidir Fakirullah Hazretleri'nin türbesinde yaşanılanlar.
 
Hocası Fakirullah Hazretleri'nin türbesinin başucuna bir pencere inşa eden İbrahim Hakkı güneş ışığının türbenin kulesine oradan da kırılarak türbenin penceresinden içeri girmesini sağlar.
 
Bu ışık, Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatacaktır. “Yeni yılın ilk güneşi eğer hocamın başucuna düşmezse, ben o güneşi neyleyim” cümlesinin sahibi İbrahim Hakkı Hazretleri, astroloji ilmindeki tüm sınırları altüst etmiştir.
 
İnce matematiksel çözümlemelerle ekinoksu hesaplamıştır. Yılın gece ve gündüzünün eşit olduğu o anı yakalamış ve 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde, aynı zamanda yılda yalnızca 2 kez gerçekleşen muhteşem bir gölge ve ışık oyununa imza atmıştır.
 
BİR SENARİSTİN ELİNDEN ÇIKMIŞ GİBİ 
 
18'inci yüzyıl astronomisine sevdayı ekleyin... Matematik hesapları yapın... Mimariyi konuşturun ve sonunda günün ilk ışığını; 200 santimetrekarelik bir pencerede hapsedin. Tüm bunlar sadece yılda 2 kez tekrarlansın ve 4'er dakika sürsün. Sizce bu bir kısa film mi? Yoksa uzun metrajlı filmin son sahnesimi? Bu bir senaristin elinden çıkmış metnin kurgulanması değil. Bu bir yönetmenin kamerasının vizöründeki gözü de değil. Bu bizce gölge ve ışık oyununda, aşkın hamuruyla harmanlanmış bir inancın perdenin de arkasını görmesi olayıdır. “Anlarsa uzağım yakınımdır. Anlamazsa yakınım uzağımdır” diyen Fakirullah Hazretleri tek satırlık bir metinle öğrencesi İbrahim Hakkı'ya gölge ve ışığın efendisi olma şansını vermiş ve yaşam ile ölüm arasındaki tüm perdeleri her yıl bize 4 dakikalığına kaldırmıştır.
 
Şimdi soruyorum size bu gölge ve ışık oyunu hangi film festivalinden ödül alır? Veya bu gölge ve ışık oyunu için hangi değer biçilebilir? O zaman siz her şeye rağmen bu soruların cevabını aramayı bırakınve buölümsüz eseri kaçırmayın!
 
50 yıl sonra tekrar sahnede 
 
18.asırda yapılan “Işık Düzeneği” TÜBİTAK'ın çalışmaları, Kültür Bakanlığı, Siirt Valiliği, GAP ve DİKA başta olmak üzere destekçi kurumların işbirliğiyle yeniden hayat buldu. “Uzayın yollarını Tillo sokaklarından daha iyi bilirim” diyen İbrahim Hakkı Hazretleri'nin “Işık Düzeneği”, 1960 yılında türbede yapılan restorasyon ile bozulmuştu.
 
Aradan 50 yıl geçti, 2011 yılında bilim adamları 21 Mart ve 23 Eylül'de doğan ilk güneşin Fakirullah Hazretleri'nin sandukasını aydınlatması ile ilgili dünyada benzeri olmayan zihinsel hesaplamayı; ancak lazer ve uzay teknolojisiyle yeniden işler hale getirebildi. 
 
RASİH YILMAZ /Bugün

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kacır: "Yerleşim alanlarını etkileyecek deprem senaryolarını ortaya koyacağız"
  • 31.10.2023 17:01

Bakan Kacır: "Yerleşim alanlarını etkileyecek deprem senaryolarını ortaya koyacağız"

"Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma P ...

İzmit Körfezi'nin dip çamuru temizleniyor
  • 19.04.2023 14:37

İzmit Körfezi'nin dip çamuru temizleniyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mesut Önem ...

TÜBİTAK'ın ilaç araştırma ve üretim tesisi hazır
  • 04.04.2023 11:32

TÜBİTAK'ın ilaç araştırma ve üretim tesisi hazır

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) bünyesinde biyoteknolojik ilaç ve aşı ür ...

TÜBİTAK 195 proje personeli istihdam edecek
  • 03.04.2023 11:18

TÜBİTAK 195 proje personeli istihdam edecek

TÜBİTAK, araştırmacı, teknik ve destek personeli, AR-GE teknisyeni ve usta kadro ...

Atatürk Baraj Gölü kıyısına yapılan bungalov evler turizme kazandırılıyor
  • 29.07.2022 16:11

Atatürk Baraj Gölü kıyısına yapılan bungalov evler turizme kazandırılıyor

Türkiye'nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı'nın göl kıyısına yapılan 11 bung ...

Bakan Kurum, "TÜBİTAK Müsilaj Araştırmaları Çağrısı Projeleri Konferansı"nda konuştu
  • 17.11.2021 15:09

Bakan Kurum, "TÜBİTAK Müsilaj Araştırmaları Çağrısı Projeleri Konferansı"nda konuştu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi Eylem ...